Domaine Brusset

Drie generaties, één passie…

Op dit familiedomein weet de familie Brusset sinds 1947 knowhow te combineren met de nieuwe technieken die elke generatie introduceert. André Brusset (1910-1999), stichter van het domein, gaf zijn passie door aan zijn zoon Daniel en kleinzoon Laurent. Twee enthousiastelingen, twee ervaringen, die van Domaine Brusset een zeldzame plek maken waar de complementaire vaardigheden van twee generaties de beste resultaten opleveren, met respect voor de traditie.

De familiefilosofie duurt tot op de dag van vandaag voort en kan als volgt worden samengevat: de expressie van elk terroir maximaliseren – de grond bewerken met veel ploegen, met het grootste respect voor onze wijngaarden – streng ontbotten en groen oogsten zorgen voor lage opbrengsten. Om dit te bereiken worden de meest geavanceerde opties gekozen om het grootste respect voor het milieu en de biodiversiteit te garanderen. Deze aanpak heeft geresulteerd in twee certificeringen: HVE en biologisch.

Domaine Brusset ligt in Cairanne, in het hart van de zuidelijke Côtes-du-Rhône wijngaarden. De wijngaarden beslaan 70 hectare en strekken zich uit over vijf prestigieuze appellations: Gigondas, Cairanne, Rasteau, Côtes-du-Rhône en Ventoux.

Hier worden veel edele druivensoorten verbouwd. Voor rode en roséwijnen: Syrah, Grenache, Mourvèdre, Cinsault en Carignan. Voor witte wijnen: Grenache blanche, Viognier, Roussanne en Clairette. De beroemde rode wijnen van het domein zijn goed voor 90% van de productie.

CÔTES DU RHÔNE “Laurent B. Rood 2022 – DOMAINE BRUSSET

Assemblage van Grenache, Syrah, Carignan en Mourvèdre, geteeld op een terroir van zeer stenige zand-klei. Opbrengst: 45 hl/ha.

Na een manuele oogst volgt de vinificatie, het ontstelen, cuvaison gedurende 10 tot 15 dagen bij 26°C met regelmatige rekken. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd en na de malos gemengd. Rijping: 100% in vaten gedurende 6 maanden, gevolgd door een rijpingsperiode van 5 tot 6 jaar.

In het glas toont deze wijn een leuke robijnrode kleur met paarsachtige tinten. In de neus een mooie weelde van aroma’s van klein rood fruit. Mooie aanzet in de mond met voldoende elegantie, soepel met hints van bessen (framboos). Een levendige, evenwichtige wijn. Geserveerd op 16° C past deze wijn uitstekend bij een snack tot een lichte maaltijd.

Invoerder : VION – Brugsewweg 267, 8900 IEPER – verkoopprijs online 9 Euro. – www.domainebrusset.fr