Domaine de Courteillac

Domein van 28 ha ten zuidoosten van Saint-Emilion omringd door bossen met een uitzonderlijke ligging, dat volop van de zon kan genieten. Argilo-kalkachtige gronden met diepere kalkachtige residuen en ondergrond vergelijkbaar met deze van de regio Saint-Emilion gezien ze geologisch eenzelfde structuur hebben.

De aanplantingen bevatten hoofdzakelijke Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, verzorgde teelt waarbij elke rank, alle bewerkingen in acht genomen, minstens 15 keer per jaar verzorging meekrijgt. De oogst verloopt dan ook volgens een nauwgezette selectie opdat de perceelsgewijze vinificatie en fermentatie optimaal zou gebeuren. Ook bij de assemblages en rijping worden door Dominique Méneret en zijn team, alle voorzorgen genomen om een kwalitatief eindproduct te bekomen. Een kwart van de sappen rijpt op nieuwe Franse eik, een ander kwart op eenjarige eik en de resterende 50% rijpen in cuves. Kenmerkend voor deze Bordeaux supérieur is zijn fruitig karakter dat millésime na millésime, mede door de inbreng van Stéphane Derenoncourt, een brillant en uitzonderlijk oenoloog en consultant, dezelfde eigenschappen aanbiedt.

Dominique Méneret maakt voor het eerst kennis met de wijn op een leeftijd van amper 6 maanden, zijn vader dopte immers een fopspeen in een glas Saint-Emilion vooraleer het aan zijn kleine spruit aan te reiken. In 1988 stichtte Dominique het wijnhuis Bernard et Méneret, wijnhandelaars, dat tot een vooraanstaande raadgevers uitgroeide. In 2006 stopte hij als handelaar om zich volledig toe te leggen op het beheer en de uitbouw van het Domaine de Courteillac. Met zijn ruime ervaring wist het domein Courteillac een geapprecieerde benaming bij te brengen die door binnen- en buitenlandse critici wordt geprezen om zijn kwalitatieve en smaakvolle wijnen. Robert Parker omschrijft het Domaine de Courteillac meermaals als ‘sleeper of the vintage’.

Recentelijk werd het domein verkocht aan de Chinese groep Dahoe wines & spirits, maar Dominique Méneret blijft verantwoordelijk voor de distributie en blijft er actief als consultant. www.dmavins.com

Op de proeftafel:

Domaine de Courteillac – Bordeaux supérieur – rouge 2012

Assemblage 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc, ranken van minstens 25 jaar met rendement van 25hl/ha. Trossen afkomstig van en kalkachtig plateau, ruim 50% van de sappen rijpt op eik, 50% in cuves gedurende minstens 16 maand.

Leuke stevige kleur, fruitige en aromatische neus. Volronde aanzet en karaktervol in de mond, elegant, smaakvol en mooi evenwicht, langdurige stevige afdronk met erg subtiele houttoetsen.

Domaine de Courteillac – Bordeaux supérieur – rouge 2014

Assemblage van 80% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon en 10% Cabetnet franc; rendement 32 hl/ha. Geteeld op kalkachtig plateau ten zuidoosten van Saint-Emilion. Na automatische tri en persing, trage fermentatie  bij 27-30° C, post fermentatie en maceratie gedurende 15 dagen, deels malo-lactische fermentatie in barriques.

Leuke kleurige mantel, aromatische en fruitige neus. Karaktervol met volronde aanzet, evenwicht smaakpalet met leuke elegante toetsen, lange afdronk waarbij delicate houttoetsen en subtiele fruitige hints vrijkomen.

Domaine de Courteillac – Bordeaux supérieur – rouge 2013

80% Merlot, 10% Cabernet sauvignon en 10% Cabernet Franc, rendement 30 hl/ha. Geteeld op kalkachtig plateau in de gemeente Ruch in Entre Deux Mers. Rijping 50% in eiken vaten, de helft nieuwe eik, de andere helft eerstejaars eik en 50% in cuves gedurende 16 maand.

Leuke doorzichtige rode mantel. Elegante neus met delicate houttoetsen. Royale aanzet met hints van zoethout, peper en moerbei. Mooie rijke en complexe wijn met leuke structuur zonder enige opdringerigheid, kenmerkend voor het millésime en toch karaktervol. Verwarmende en verzorgde afdronk.

C de Courteillac – Bordeaux rouge 2014

Tweede wijn van het domein. Assemblage van jonge wijnranken en sappen die niet voor de grote wijn werd gebruikt alsmede de trossen van enkele nabijgelegen percelen.

Mooie kleur, frisse en fruitige aanzet. Aromatisch met enkele noten van rood fruit, evenwicht en verzorgd. Laat zich makkelijk drinken. Een aanrader om onmiddellijk te degusteren.

C de Courteillac – Bordeaux rouge 2013

Traditionele vinificatie met respect voor het fruit en de frisheid, de korte rijping op hout zorgt voor enige suikerachtige hints die evenwel extra elegantie insluiten.

Doorzichtige en brillante kleur. Aromatisch met leuke hints van rood fruit. Evenwichtige en aangename wijn die zorgt voor aangepast genot.