Restaurant PURO: eet & drankcultuur – Mechelen

Net voor het Lamotcomplex en hotel Novotel is dit restaurant ingeplant aan de oevers van de Dijle en vond het een onderkomen in een statig herenhuis dat in 1791 voor rekening van Willen van Segvelt, een gefortuneerde koopman, werd opgetrokken.

In 1931 werd het gebouw aangekocht door de brouwerij Lamot die er decennia lang, het kantoorgedeelte onderbracht samen met het administratieve zenuwcentrum van de brouwerij en dit tot in 1995. De restauratie van het gebouw ‘ De  Rom’ toenaam die het in de 19de eeuw meekreeg, startte in 2004 en werd het sluitstuk van de herwaardering van de Lamotsite. De classicistische gevel werd volledig gerestaureerd en ook binnen in het gebouw werden enkele delen beschermd o.m. de statige trap.

Puro met een specifieke eet- en drankcultuur opende in de loop van 2006.  Van bij de start was het de bedoeling om van Puro een gezellige ontmoetingsplaats te maken, toegankelijk voor een zeer brede laag van de bevolking. ’s Ochtends kan men er genieten van een uitgebreid ontbijt, ’s middags van een lunch of de à la carte suggesties en ook ’s avonds kan men er uitgebreid tafelen. Bovendien verwelkomt Puro zijn gasten de ganse dag voor een pintje, een leuke babbel of en vlugge snack. Op de bovenverdieping bevindt zich een apart restaurantgedeelte voor een 120-tal gasten.

Het Puro ontbijt is een voltreffer: een glaasje bubbels, glaasje fruitsap; broodjes, croissant, vers fruit, kaas en hesp, ganda ham, gerookte zalm, grijze garnalen, gerookt spel, roerei, confituur, yoghurt en koffie of thee zorgen er alvast voor dat je de dag op volle kracht en boordevol energie kan inzetten.

De eetcultuur spitst zich niet alleen toe op traditionele bereidingen maar geeft ook lokale specialiteiten en seizoensgebonden suggesties alle aandacht. Inzake de drankcultuur is het logisch dat een ruime verzamelingen bieren wordt gepresenteerd, maar ook het wijnassortiment, er worden in de lounge trouwens regelmatig degustatie-events georganiseerd, is behoorlijk ruim met toppers uit de traditionele wijnlanden maar eveneens suggesties uit de ‘nieuwe wereld’.

Wij genoten bij onze proeverij van huisgemaakte kaaskroketten die krokant op een slaatje met partjes citroen werden gepresenteerd, mooi goudgeel en krokant en best smeuïg, een leuk voorgerecht. Even krokant, goudgeel en smeuïg bleef de kroket van fazant, deze was gevuld met fijne stukjes fazant en een kastanjecrème en kreeg een zoetzure decoratie mee van rode biet. Delicaat pittig, met aparte smaaksensatie, ook hier een mooi voorgerecht.

De hazenrug, rosé gehouden, kreeg een fijne canneloni mee met groene kool, pastinaak, quiche, panetta en veenbes. Een overvloedig bord met uiteenlopende smaaktoetsen die uiteindelijk in een levendig evenwicht samenvloeiden. De balontin van fazant werd getooid met truffel en pistache, mini-witloof en morieltjes en aardappelen fine champagne. Ook hier vloeiden de smaakaccenten in een behoorlijk evenwichtig palet samen. Beide gerechten werden leuk decoratief gepresenteerd en gaven vooral het oog een verrassende ervaring mee. Positief bij Puro is alleszins het feit dat een behoorlijk assortiment wijnen per glas kunnen worden geconsumeerd.

Puro – Guldenstraat 20 -2800 Mechelen

Tel 015- 33 68 22 – www.puro-mechelen;be

Open maandag tot donderdag van 10 tot 2230, op vrijdag en zaterdag van 10 tot 20 uur en op zondag van 10 tot 22 uur.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

ruime gelagzaal met makkelijke tafels, banken en stoelen

aperitief zonder enige knabbel

decoratieve presentaties