Domaine de Courteillac

Dominique Meneret, geboren en getogen in Saint-Émilion, vertelt met een knipoog dat hij voor het eerst in aanraking kwam met wijn op de prille leeftijd van zes maanden, toen zijn vader een in een glas Saint-Émilion gedoopte vinger over zijn lippen wreef.

Na meer dan dertig jaar handel in de meest prestigieuze Grands Crus van de Bordeaux-streek, staat Dominique Meneret aan het hoofd van dit prachtige domein in de appellatie Bordeaux Supérieur.

Hij grapt wanneer hij beweert dat hij “een stapje terug” heeft gezet. Het plezier waarmee hij zijn Courteillac-wijnen bereid is zo zichtbaar, dat we helemaal niet geloven in dat stapje terug. Te meer daar de Courteillac niet hoeft onder te doen voor de allergrootsten, getuige de beoordeling van fijnproever Robert Parker die de jaargang 2007 van Courteillac een hogere score meegaf dan sommige beroemde Grands Crus. Diezelfde Robert Parker bedacht de millésime 2005 van de twee domeinen overigens met zijn gekende uitdrukking “sleeper of the vintage”. Een erkenning waar Dominique Meneret niet weinig trots op is! Sinds hij Stéphane Derenoncourt als adviseur heeft aangesteld, is zijn wijn verfijnder, eleganter en ronder geworden. Er wordt minder aan rijping op hout gedaan. Dit proces is niet langer kenmerkend voor de wijn. Hij beperkt zich tot het “temmen” van de tannines.

Bij de degustatie, blijft hij discreet. Niets steekt erbovenuit. Een harmonie waardoor Dominique Meneret zijn wijnen kan vergelijken met het raffinement van fijndradig kasjmier of met de zwoele, diepe stem van Norah Jones. En wanneer hem wordt gevraagd bij welke gerechten hij zijn wijnen aanraadt, antwoordt hij “mijn wijn kan je bij alles drinken, goesting hebben volstaat”.

Om deze beweringen te staven organiseerde Dominique Meneret samen met het wijnhuis Espacevin Pirard dat deze wijnen in België invoert, in restaurant Ventre Saint Gris in Ukkel, een unieke degustatie. Het wijnhuis Pirard viert trouwens dit jaar zijn 70ste verjaardag.

Bij het voorgerecht een subtiele bereiding van kabeljauw met mooie rode wijnsaus en petit gris de Namur, wijngaardslakken. Hierbij werd de Courteillac 2007 en 2004 geserveerd. Kenmerkend voor alle Courteillacwijnen is de overheersende Merlot 70% die wordt aangevuld door 20% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. Naargelang het wijnjaar kunnen deze percentages lichtjes variëren, maar alle wijnen hebben 13% alc volume. De 2007 heeft een mooie robijnrode kleur met diepe geurige aroma’s van rijp rood fruit. Bij de 2004 met stevige donkerrode kleur subtiele toetsen van hout en tabak maar bij afdronk krijgen we opnieuw leuke aroma’s van rijpe rode vruchten.

Het Iberisch varken met chorizo kreeg de Courteillac 2000 en Courteillac 2009 als compagnon. De Courteillac 2000 zorgt nog steeds voor een aangename verpozing en delicate aroma’s, de Courteillac 2009 heeft een ietwat lichtere kleur waarbij de aroma’s neigen naar een ietsje te overrijp fruit.

Bij de kaasschotel een C de Courteillac 2012 magnum en Domaine de Courteillac 2011 eveneens magnum. De C de Courteillac is de tweede wijn van het huis maar biedt mooie aroma’s, een ietsje frisser, maar ondanks zijn lichtrode kleur met fijne glinsteringen, blijft ook hij erg aangenaam.

De bewering dat de Courteillacwijnen de ontdekking van de regio Bordeaux binnen de benaming ‘Bordeaux supérieur’ zijn kunnen we volmondig bijtreden. Ze getuigen van verzorgde tannines, overvloedig fruit met erg subtiele kruidige toetsen. Vooral de aangename en lange afdronk transformeert hen tot wijnen om van te genieten. Voltreffers en aanraders.