Domaine de l’Hortus – familie Orliac

De oogst van de familie Orliac op de Coteaux du Languedoc, Pic Saint-Loup, begon op 13 augustus, uitzonderlijk vroeg voor deze terroirs, met een kleine korrelige Muscat-wijnstok en vervolgde met de Viognier en de rosés. “Een kleine oogst, maar verrassend aromatisch, gezien de behaalde maturiteit”.

Derhalve werd een oogstschema tot 10 september opgesteld. Ondertussen heeft Jan Orliac 16 percelen voor rode wijnen geproefd en getest. De Syrah (8 ha in totaal) was erg aardig en zeer kwalitatief, de vroege percelen werden eerst geplukt, volgde de Grenache weinig geladen, maar zeer fruitig, terwijl de Mourvèdre, met een heel mooie oogst de pluk afrondde.

Door deze vroege oogst moesten oogstmeester François en wijnmaker Martin overuren kloppen en een deel van hun slaap in augustus inboeten, maar samen met de rest van het personeel en de plukkers konden ze een degelijke oogst binnenhalen. De vroege oogst was ook voor de kinderen een ongewone bezigheid, meerdere terroirs werden trouwen voor de geboorte van hun vader aangeplant.

Domaine de l’Hortus werd in 1978 gecreëerd door Marie-Thérèse en Jean Orliac. Later werden ook hun kinderen actief in de wijngaard: François neemt de wijngaarden voor zijn rekening, Yves bekommert zich om de commerciële uitbouw en Marie is verantwoordelijk voor het juridisch beheer en de boekhouding, terwijl Martin de vinificatie voor zijn rekening neemt.