Restaurant Loungeatude – Louvain-la-Neuve

Kent u LOUNGEATUDE nog niet…? Dan is het tijd om er een tafeltje te reserveren. De naam wekt zowel nieuwsgierigheid als verbazing en is een smakelijke mix van “lounge” (salon), “eat” (eten) en het Franse “étude” (bestudeerde keuken). Met de komst van de nieuwe chef Pascal Marcin, is excelleren de ambitie.

Het restaurant ligt aan de rand van Louvain-la-Neuve, in een rustige, geraffineerde omgeving met veel groen. Bij de eerste zonnestralen worden ook buiten op het terras de tafels gedekt. In dit elegante en idyllische kader is het niet moeilijk de drukte van de stad te vergeten. LOUNGEATUDE is een uitzonderlijk restaurant, dat een bezoek meer dan waard is. Je voelt je hier goed, niet alleen omdat je er lekker eet, maar ook omdat dit een bijzonder aangename plek is.

Het pand is uitnodigend, zodat je graag de tijd neemt om te genieten. Immers, wat is er aangenamer dan voordat je aanschuift voor een uitstekende maaltijd even te ontspannen in de gastvrije salon met open haard, voordat je gaat genieten van het terras of eventueel een privé-evenement organiseert in de BAB’L ruimte (Business After Business Lounge).

Toen Paul van Havere, beheerder van bedrijven, in 2005 LOUNGEATUDE oprichtte, creëerde hij in de eerste plaats een concept. Als rasechte levensgenieter streefde hij naar een restaurant dat tegelijk een plaats voor ontmoetingen als voor culinaire en artistieke ontdekkingen moest zijn. Wat het van andere etablissementen onderscheidt, is ongetwijfeld de benadering op basis van “je goed voelen in je huis” en “gasten ontvangen zoals thuis”, wat in feite tedere jeugdherinneringen zijn. Het kernwoord van Paul is “gezelligheid”. Het restaurant gaat prat op zijn gastvrijheid, eenvoud en uiteraard zijn uitstekende keuken. Ieder product wordt op de geschikte wijze bereid om de smaken en texturen optimaal tot uiting te laten komen. LOUNGEATUDE draagt het Restaurants Fair-Play label. Restaurants met dit label hebben een “kassa met fiscale datamodule”, die ook wel de “black box” wordt genoemd en waarmee zij de klant, zoals de wet voorschrijft, een geldig kasticket afleveren.

Het spreekt vanzelf dat de gastronomie op dit adres de hoofdrol opeist, want het is uiteraard de bedoeling de smaakpapillen te verwennen, de echte lekkerbek verwacht niet anders. Wie gastronomie zegt, die denkt natuurlijk ook aan wijnen. Om dit streven optimaal in te vullen kan Paul van Havere rekenen op de diensten van twee echte specialisten.

De keuken is sinds kort in handen van een nieuwe topkok: Pascal Marcin. Deze jonge chef-kok is lid van diverse culinaire verenigingen en heeft al ruimschoots ervaring opgedaan in de beste restaurants van Europa. Na zijn opleiding aan de hotelschool van het Institut de la Providence in Ciney, werkte Pascal in meerdere sterrenrestaurants, hij stond bovendien samen met een team van SAS in de keuken tijdens de Olympische Spelen van Atlanta, in juli-augustus 1996. Ook heeft Pascal Marcin diverse prijzen gewonnen. Kers op de taart: Pascal behaalde recent, in december 2016, de Delta d’Or voor Wallonië, een onderscheiding die de Delta Gids uitreikte voor zijn restaurant “Pascal Marcin”.

Door zijn sterke, verzorgde en geraffineerde persoonlijkheid is Pascal de ideale man in deze sfeer van uitmuntendheid die LOUNGEATUDE uitstraalt. Hij weet de teams te organiseren en beheren, hij is origineel en vooral is hij bijzonder gemotiveerd om de klanten te verbazen met producten uit de streek.

Op de kaart van LOUNGEATUDE staan 2 menuformules met dubbele keuzemogelijkheden. Het ene kost 47€ (wijn inbegrepen 67 €), het andere 59 € (wijn inbegrepen 89 €). De gerechten van deze menu’s kunnen ook à la carte genuttigd worden. Het menu ‘Chrono Gourmand’ 37€, wordt in een-twee-drie opgediend en duurt gegarandeerd maximaal een uur. De samenstelling ervan is elke dag anders. Dit menu is specifiek afgestemd op gasten die over een beperkte tijdsduur beschikken, maar toch gastronomisch willen lunchen of dineren. Het wordt dagelijks zowel ‘s middags als ‘s avonds geserveerd, van dinsdag tot zaterdag. Reserveren is dan ook wenselijk, maar de timing is 100% gegarandeerd.

De meeste bereidingen worden in het restaurant zelf gemaakt, hoewel er ook gerechten zijn die bereid worden in samenwerking met plaatselijke producenten.  Ze worden altijd bereid op basis van verse seizoenproducten en dagelijks geleverd. Verspilling wordt hierdoor voorkomen en bovendien verzekert deze werkwijze de kwaliteit, de stabiliteit en de duurzaamheid.

Pascal Marcin vertegenwoordigt de generatie van nieuwe chef-koks die de streekkeuken in ere houden en lokale producten gebruiken op een pure en spontane manier. Van idee tot gerecht… Het is altijd het product waaraan het hele keukenteam de grootste zorg besteedt.  Wat de dranken betreft is er een ruime keuze aan cocktails en een rijkelijk gevulde wijnkelder. Het personeel is attent en competent en laat je graag de gevarieerde en verrassende kaart ontdekken.

Met wijnkelner Bruno Gosset, die eerder werkte bij Le Dernier Tri en Le Chat Noir, beschikt Loungeatude over een uitgelezen wijnspecialist. Hij werkt dag in, dag uit, aan de ideale mix van gerechten en wijnen en brengt een ruim gamma wijnen onder de aandacht. Hij stelt de wijnen voor op basis van de voorkeur van de klant en de originaliteit van de gerechten uit de keuken.

Als introductie bij onze proeverij serveerde Pascal een bijzonder decoratief hapje. Een 3-delig brochettestel wordt op het bord geplaatst, elk van de spiesjes krijgt een eigen smaakvol hapje, vis, vlees, gevogelte, vergezeld van exotisch fruit, hapje dat je al dan niet in een unieke pesto van kruiden en groenten kan wentelen …Proeven en genieten is hier alleszins de overduidelijke boodschap.

Het voorgerecht werd een heerlijke creatie van ganzenlever, gecombineerd met een breton van rozemarijn, bleu de Gand en inktvis. Smeuïg en succulent. Volgde een heerlijke bereiding van kabeljauw onder kruidige korst op fijne puree en getooid met een leuk assortiment groentjes. Als extraatje een tartaar van oesters die het jodiumgehalte vrolijk opkrikte en het zilte van de zee op peil bracht.

Bij deze bereidingen zorgde Bruno voor leuke witte wijntjes, een Duitse Kaefferhoff en een Veneto Bianco, wijnen die net iets van het traditionele patroon afwijken , maar voor een excellente pairing zorgden.

Als dessert een moelleux van chocolade met ijs en garnituur van Catchia saffraan, een lekkere en delicate afsluiter die deels de mist inging, gezien Bruno’s keuze, een zoete, kersenrode Argentijnse Malbec, 17° alc vol, heel wat aandacht naar zich toetrok.

De keuken van LOUNGEATUDE is toegankelijk voor iedereen, helemaal in lijn met de gezelligheid die oprichter Paul van Havere hoog in het vaandel voert. Je gaat niet alleen naar LOUNGEATUDE om te proeven, je gaat er ook heen om het voor en na de maaltijd “gezellig te maken”. Samen maken chef-kok PASCAL en wijnkelner BRUNO een sprankelend feest van je maaltijd. Een absolute must!

LOUNGEATUDE – Scavée du Biéreau 2 (achter de Ferme du Biéreau) – 1348 Louvain-La-Neuve – tel : +32 10 45 64 62 – www.loungeatude.be

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

sfeervolle, gezellige inrichting

concept ‘alsof je thuis bent’

decoratieve en inventieve presentaties

succulente smaakassociaties

getalenteerde chef

ervaren wijnkelner

Delta:             hoogstaande keuken

rustige en trendy ruimte