Domaine du Ry d’Argent – Bovesse

In hartje Wallonië, temidden een prachtige streek vol geschiedenis, strekt het Domaine du Ry d’Argent zich uit op het platteland van Namen. Gelegen op een prachtige zuidelijke heuvel, is de ondergrond van het landgoed rijk aan schistose rotsen en wordt het omringd door charmante hagen. Aan de voet van de wijngaard stroomt het riviertje waaraan het landgoed zijn naam dankt, de Silver Ry.

De wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 160 meter. De wijngaard omvat 10 hectare wijnstokken in A.O.C. Côtes de Sambre en Meuse appellation en wijnen van Pays des Jardins de Wallonie. 5 hectare werden beplant met rode rassen (Regent, Cabernet-Jura, Cabernet Noir en Dornfelder), en 5 ha met witte rassen (Solaris, Auxerrois, Chardonnay en Pinot gris).

Deze specifieke variëteiten bieden betere weerstand tegen het strengere noordelijk klimaat. Jean-François en Audrey Baele opteren voor een duurzame aanpak van wijnbouw en streven ernaar om de wijnstok op een gemotiveerde manier en met respect voor het milieu te verzorgen.

De kelder, geïnstalleerd in een nieuwe, perfect geïsoleerde constructie, profiteert van de nieuwste technologieën (thermoreguleerde roestvrijstalen fermentatie tanks). Het landgoed beschikt ook over de benodigde apparatuur voor wijnbouw in traditionele methodes, met de steun van adviseurs van Champagne, een naburige regio. Wijnen worden voor 50% van de productie gerijpt in roestvrijstalen tanks, de resterende 50% wordt in Franse eiken vaten gefineerd en gerijpt gedurende een minimum periode van 12 maanden.

Jean-François en Audrey Baele maken wijnen “nieuwe stijl”. Hun  wijnen getuigen van karakter dat hun originaliteit en de authenticiteit van hun terroir bevestigd. Het is hierbij belangrijk om een constant evenwicht tussen respect voor traditie en hedendaagse methoden te bereiken. Gedurende het proces van wijnmaken, worden de druiven met zorg behandeld zodat het typische karakter van de verschillende wijnrassen tot uiting komt.

Een bezoek aan het domein, voorafgaande afspraak is vereist, omvat de ontdekking van de wijngaarden, een bezoek aan de wijnmakerij, uitleg over de productie van rode wijn, witte, rosé en traditionele methode, een proeverij van 4 wijnen van het Domaine du Ry d’Argent keuze. Duur van het bezoek: +/- 01:15 uur. Prijs: 10 € / persoon. Elke dag per afspraak per telefoon of via contact op de website. www.domainedurydargent.com

Op de proeftafel:

Diversiteit is een van de hoofdtroeven van dit wijnhuis. In het algemeen mogen we zeggen dat de witte wijn “Solaris” op aangename wijze past bij gerookte zalm, dankzij een kleine zuurachtige toets met aroma’s van groene appel en agrumes. De  rode wijn “La Ronce”, samengesteld uit de Dornfelder en Regent druiven, is leuk fruitig. Een typische “vin gourmand” aangenaam bij gegrild rood vlees die zelfs iets koeler kan worden geschonken zonder aan kwaliteit in te boeten. De rode wijn “La Rivière” is gewoonweg een “wijn om te genieten”…

Rosé d’Audrey :

De eerste schuimwijn van het Domaine du Ry d’Argent, een 100% Dornfelder. Een mooie elegante rosé wijn met fijne bubbels. Volrond in de mond met mooie florale toetsen en gezellige afdronk.

Rode wijn – Le Boisé 2009 Domaine du Ry d’Argent – Côtes de Sambre et Meuse A.O.C.

“Le Boisé” verkozen tot 2e “Beste Belgische Rode wijn 2009” door de Vlaamse sommeliers van de VVS. Assemblage van Carbernet Jura en Régent druiven, opgevoed in eiken vaten, onderscheidt zich door de rondheid in de mond en de elegante neus. In de neus worden de aroma’s van rijpe druiven vermengd met een fijne houtsmaak, afkomstig van zijn rijping op eiken vaten, agrumes en hints vanille-aroma. Ook in de mond komen talrijke fruitige aroma’s tot ontwikkeling, mooie tanninestructuur met volledig behoud van de rondheid. Harmonieuze finale met goede tenue. Beslist een leuke bewaarwijn.

Rode wijn – La Source 2009 – Domaine du Ry d’Argent – Côtes de Sambre et Meuse A.O.C.

Deze assemblage van CABERNET JURA en REGENT druiven geeft een rode wijn met een mooie zeer donkere violetachtige kleur. Aroma’s van zwarte peper, drop en kruiden. Stevige dronk met een palet aan zwart fruit, peper en zachte tannines.