Vinipax 2017/7 – Quinta da Lagoalva

Een domein van ruim 7000 ha afgestemd op landbouw met kurkwouden, bosgebieden, eucalyptus en 35 ha wijngaarden. Ook de stoeterij van paarden, lusitano, vormt een belangrijk onderdeel van het domein.

Meer dan 1000 ha zijn afgestemd op een intensieve landbouw die deels de eigen veestapel bevoorraadt, maar met graan, koolzaad, aardappelen e.a. producten ook de hoofdstad deels van verse groente voorziet.

Net als de traditionele landbouw gebeurt ook de wijnoogst machinaal, flexibiliteit en snelheid zijn aldus Pedro belangrijke elementen. Bovendien kunnen de machines ’s nachts worden ingezet wat de frisheid van de wijnen ten goede komt door optimalisering van de aroma’s en behoud van de frisheid. De diverse wijnrassen krijgen een aparte maturatie mee. Voor de botteling wordt een mobiele unit ingeschakeld, wellicht krijgt het domein een eigen bottelarij, momenteel is er een productie van meer dn 400.000 flessen maar door de extra aanplantingen zal dit aantal tegen 2020 tot ruim 1 miljoen oplopen zodat de installatie van een eigen bottelarij ook rendabel wordt.

Op de proeftafel:

Brito:

schuimwijn volgens traditionele methode. Fijne bubbels die zeer snel uitsterven met tanende schuimkraag, leuke aciditeit met 1.9g suikerresidu

Tila 2016:

100% Alvarinhodruif met 12.5% alc. vol. Fruitige aroma’s van wit fruit en bloemen. Frisse aanzet in de mond met lichte mineraliteit. Neigt zeer sterk naar een typische Rieslingwijn.

Lagoalva 2016:

100% Sauvignon Blanc met 12.5% alc. vol. Leuke kleur met frisse en fruitige aroma’s in de neus, gemengd met subtiele delicate toetsen. Leuke aanzet in de mond met gezellige fruitige hints en aangename afdronk.

Grande Escolha 2012

100% Syrah met 14% alc. vol. Oogstjaar kende minder uitgesproken hitte dan 2011, toch leuke kleur, boordevol aromatische toetsen in de neus. Evenwichtig en best gezellig in de mond

Lagoalva de Cima 2011

100% Alfrocheiro druif uit de Dao-regio. Leuke kleur met complexe en aangename aroma’s in de neus. Complexiteit mengt zich in de mond met aangename aciditeit en gezellige fruitigheid en behoudt voldoende frisheid

Dona Isabella Juliana 2013

Assemblage van Trincadeira, Touriga Nacional en Alfrocheiro, 14% alc. vol. Leuke donkerrode kleur met paarse schitteringen. Aroma’s van rijp rood en zwart fruit met delicate toetsen van kreupelhout, cacao en vanille. Volrond en evenwichtige aanzet in de mond met gezellige aciditeit en mooie afdronk.