Vinipax 2017/8 – Adega Cooperativa Vidigueira

De wijn-coöperatieve Vidigueira, Cuba en Alvito werd in 1960 opgericht en startte haar activiteiten in1963. De realisatie van een droom die enkel door passie en hard labeur tot stand kon komen aldus de huidige beleidsvoerders.

Enkele van de beste percelen van de regio behoren tot het domein waaronder een aantal Antão Vaz percelen, lokaal gekend als Vidigueira die zorgt voor een uitstekende witte wijn en een van de grote aantrekkingspunten vormt in Alentejo. De Coöperatieve telt dus iets meer dan 50 jaar activiteit, maar de originele wijnproductie van de regio gaat veel verder terug.

In 1519, 500 jaar geleden dus, schonk Dom Jaime, hertog van Bragança, bij koninklijk charter van Koning Manuel I van Portugal, een aantal gronden beplant met wijnranken aan Vasca da Gama als beloning voor zijn ontdekkingen en buitenlandse veroveringen. Sindsdien bestaat er een nauwe band tussen het dorpje en de Gamas, band die nog steeds in ere wordt gehouden.

De ruim 300 coöperanten die thans tot het project behoren, zorgen samen voor nagenoeg 1750 ha wijngaarden met een gezamenlijke jaarproductie van 8 miljoen flessen. Het aantal wijnrassen is dan ook zeer divers en de productie wordt in een 7-tal merken opgesplitst gaande van een alledaagse wijn tot een uitgesproken horecawijn.

De onbetwistbare nieuwigheid in de exploitatie zijn de amphorawijnen. Hiervoor werden 12 ha wijngaarden van meer dan 100 jaar oud geselecteerd. De manuele oogst, behandeling in de chai, fermentatie en maturatie verliep met bijzondere zorg. De sappen rijpen thans in 4 amphora’s van elk 1000 liter, die in een apart geklimatiseerd lokaal worden opgeslagen met dagelijkse controle van het rijpingsproces. Het eindresultaat is nog niet bekend maar algemeen, wordt verwacht dat men een bijzondere wijn zal bekomen met frisse en vooral fruitige toetsen. Pas dan zal men hem kunnen catalogeren en een marketing opzetten. De productie in deze amphora’s zal, zelfs al bekomt men een unieke uitgesproken kwaliteitswijn, in de toekomst so wie so beperkt blijven, enerzijds gezien het vele manuele werk waardoor de kostprijs de hoogte wordt ingejaagd en anderzijds en ongetwijfeld de belangrijkste reden, de uiterst beperkte beschikbaarheid van wijngaarden van meer dan 100 jaar oud die bovendien aan extra kwaliteitseisen moeten voldoen.

Op de proeftafel:

VDG 2015:

Pittige schuimwijn met fijne bubbels, toetsen van citrus en witte bloemen met subtiele kruidige hints. Aangename accenten in de mond met zachte tintelingen op het middenpalet

Vidigueira Antão Vaz 2016 – DOC Alentejo

Lichte citroentoetsen in het glas. In de neus hints van tropisch fruit en delicate minerale accenten. In de mond fris en fruitig, volle harmonieuze aanzet met leuke aciditeit en behoorlijk lange afdronk

Vidigueira Rosé 2016 – DOC Alentejo

Assemblage van Trincadeira, Syrah en Alicante Bouschet. Wijn met mooie zalmkleur, aroma’s van rijp rood fruit in de neus. Frisheid en fruitigheid in de mond zorgen voor een leuke aanzet, persistente afdronk

Vidigueira Syrah 2015 – DOC Alentejo

100% Syrah. Donkere violetachtige kleur in het glas. Aroma’s van wilde bessen in de neus met toetsen van munt die voor een leuke complexiteit zorgen. In de mond volrond met hints van zwarte chocolade en delicate accenten van vanille. Frisse en lange afdronk.

Vidigueira Grande Escolha 2014 – DOC Alentejo

Assemblage van Trincadeira en Alicante Bouschet. Stevige rode kleur in het glas met fruitige toetsen en hints van jam van rood fruit in de neus. Rijpte 12 maand op 90% Franse eik en 10% Amerikaanse eik. Volronde complexiteit in de mond met fruitige accenten, een harmonieuze wijn met subtiele kruidige hints bij afdronk.