Domaine Elodie Balme

Het Domaine Élodie Balme werd in 2006 opgericht en is een van de opkomende gebieden van de Rhônevallei. De voorouderlijke terroirs die prachtige producten leveren, worden er gekoppeld aan de verfrissende en verkwikkende passie van jonge wijnmakers.

“Ik vind het leuk om het leven in mijn wijnen te voelen, respecteer de natuur en het terroir, de rode draad in mijn werk. Het klimaat, de bodem en de druiven geven de wijn een ongelooflijke structuur. Ik weet niet of ik ‘vrouwelijke’ wijnen maak, maar waar ik naar op zoek ben, is elegantie en finesse die plezier geven aan diegenen die ze proeven. ” Elodie Balme.

De vinosophy van Domaine Elodie Balme

Opgebouwd op drie basisparameters: zorg voor de grondstof met respect voor de natuur – kennen van het potentieel van elke perceel – consistent blijven door in de kelder een route te creëren die het potentieel optimaal tot uitdrukking brengt.

De overdracht van het landgoed en de terugkeer naar de kelder, was ook een verhaal dat moest worden geïntegreerd in het leven van Elodie. Met respect voor het werk en de verzamelde kennis, wijzigt Elodie zonder overhaasting, de uitbating van de percelen en de procedures van het wijn maken.

In de wijngaarden is het eerste doel het opruimen en regenereren van de bodem. Diepgaande kennis en werk waarmee Élodie Balme zelf experimenteert omdat ze weet dat het een van de sleutels tot de kwaliteit van haar wijnen is. De zeldzame contactbehandelingen zijn gebaseerd op koper en zwavel, het wieden is zoveel mogelijk mechanisch en de bemesting is 100% organisch.

“Groen” werk, plukken, groen oogsten, optimale rijpheid en goede gezondheid van de druiven bevorderen de wijnbereiding zonder beroep te doen op de chemie. Bij Domaine Elodie Balme zijn de druiven ‘natuurrijp’ zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de druiven die in de chai toekomen.

Het rijpen gebeurt voornamelijk in betonnen tanks, elk perceel heeft een eigen tank. De 10 jaar oude half-vaten dienen vooral voor nieuwe experimenten met Syrah Rasteau of Clairette. In 2016 verruimde een eivormig betonnen tank de kelder, specifiek om de vinificatie van Clairette te bevorderen.

Rasteau 2016

Assemblage van Grenache 60%, Syrah 20%, Carignan 10%, Mourvèdre 10%. De Grenache-structuur in combinatie met Syrah zorgt voor een opmerkelijk evenwicht. Deze noordelijke druif geeft een vleugje viooltjes en specerijen. De Mourvèdre zorgt voor gekonfijt fruit en kreupelhout en de Carignan voltooit de structuur door zijn diepe kleur en veroudering. Zoals alle goed gestructureerde wijnen, is de Rasteau een compagnon op vlees in sauzen, everzwijn in de Provençaalse rundvleesstoofpot.

Grenache wordt geteeld op een zuidgericht kalkzandsteenperceel op de heuvel boven het dorp, de percelen Syrah liggen aan de voet van het dorp en zijn eerder gericht op het zuidoosten. Rendement Grenache: 30-35 hl/ha, Syrah: 38 hl/ ha

Vinificatie: inheemse gisten, geen aanzuring, maceratie van 20 dagen met een dagelijkse hermontage bij 22 à 26° C. De veroudering vindt voor 90% plaats in betonnen vaten en voor 10% in vaten en half-vaten van 3 tot 10 wijnen, lichte filtratie voor het bottelen.

Côtes-du-Rhône Villages Red Roaix 2016

Leunt dicht bij de Rasteau van de streek, geproduceerd met identieke druivensoorten (grenache, syrah, carignan of mourvèdre …), is de Roaix ook een bewaarwijn die makkelijk tien jaar zonder risico kan worden bewaard. Karaktervol past hij bij hert en pittige gerechten.co%cc%82tes-du-rho%cc%82ne-villages-roaix-copie

Cuvée “Champs Libres”

Druivensoorten: Grenache 50%, Syrah 30%, Carignan 10%, Mourvèdre 10%.

Terroirs: Grenache gelegen op het plateau van Roaix, stenig perceel met rode klei. De jonge Mourvèdre  bevindt zich op safres (verdicht zand). Opbrengst: Grenache: 30 hl/ha, Mourvèdre: 38 hl/ha, Syrah 35 hl/ha

Vinificatie: inheemse gisten, geen aanzuring, maceratie van 20 dagen met een dagelijkse hermontage tussen 22 en 26 °C. Veroudering in betonnen tanks zonder collage, stabilisatie en lichte filtratie voor het bottelen.

Rasteau Red Natural Sweet Wine 2016

Druiven: Grenache 100% geteeld op zuidgerichte terroirs, grenache gelegen op een kalkzandsteenperceel in de heuvels boven het dorp. Opbrengst: Grenache: 30 hl/ha

Vinificatie met inheemse gisten, zonder aanzuring, dagelijkse pigeage gedurende een week. Rijping in semi-muid van 600L gedurende 12 maanden, botteling zonder filtratie.

Andere wijnen van het domein zijn Côte du Rhône rouge, Côte du Rhône rosé, Vin de France rouge, Vin de France blanc.