Marie en Sylvie Courselle

Bij de geboorte van zijn tweede dochter Sylvie, was vader Francis Courselle een gelukkig man al maakte hij zich met twee dochters, zorgen over de opvolging van zijn wijndomein.

Een angst die tijdens het opgroeien van zijn dochters stelselmatig verminderde gezien beide meisjes belangstelling en passie toonden voor de druif, de wijngaard en spelenderwijze de chai ontdekten. Hun levensverhaal ontwikkelde zich in de wijnmakerij, in de dagelijkse observatie van de evolutie van de wijngaard maar ze ontdekten evenzeer de geneugten van een goed glas wijn.

Francis bracht hen de techniek bij, de passie en doorzetting, van moderszijde kregen ze jovialiteit en de vreugde van het delen mede, van beiden leerden ze het plezier van goede dingen. Geboren als wijnmakers, werden ze levensgenieters.

Studies, reizen, vergaderingen, delen van ervaringen, ontdekken en wijnmaken resulteerden in 3 wijntypes met eigen accenten en inspiraties.

Les Deux Soeurs:

Dit assortiment weerspiegelt originaliteit, trots van hun voorgeschiedenis, passie, respect voor de natuur en het genot van het delen.

BORDEAUX RED / 2015

Assemblage van 50% Merlot, 25% Cabernet Franc en 25% Petit Verdot. Merlot wordt geteeld op terroir van Clay-grind of klei-kalksteen, er is klei voor Cabernet Franc en Petit Verdot. Dit zorgt voor elegante wijnen, volronde en gestructureerde wijnen. De sappen rijpen in kleine betonnen bakken om de uitdrukking van de vrucht te optimaliseren.

Ontwikkelt in de neus aroma’s van zwart fruit (bosbessen) en zwarte olijven. In de mond is de aanzet mooi vlezig, de afdronk lang, gestructureerd, mineraal en strak. De frisheid van Petit Verdot brengt evenwicht en lengte in de mond.

Past bij een voorgerecht van plakjes zwarte tapenade, rillettes of eendengratin, maar ook bij rundvlees, eendenborst, plantaardige gratin à la provençale, verse geitenkaas (met wilde tijm is het nog beter), kaas type Brie de Meaux, Brillat Savarin, waarom geen truffel …

ENTRE-DEUX-MERS / 2015

Assemblage 40% Sauvignon Blanc, 15% Sauvignon Gris, 45% Sémillon geteeld op klei en klei-kalksteen. Deze terroirs optimaliseren het aromatische potentieel en de balans. Wijn rijpt op fijne droesem gedurende 4 maanden in kleine betonnen vaten.

De delicate neus ontwikkelt aroma’s van wit vruchtvlees, exotisch fruit en beluchting van verbena-tonen. De smaak is vlezig, vol, lang, ondersteund door een mooie frisheid op de afdronk.

Past als aperitief bij plakjes Pata Negra-ham en groene olijven. Tijdens een maaltijd bij Espelette hete pepergarnalen, gefrituurde kalfsvlees, kabeljauw brandade, sushi en mooie schapenkaas uit de Pyreneeën.

BORDEAUX ROSÉ / 2016

Meerderheid van Cabernet Franc druiven afkomstig van een tamelijk koude bodem, kleiachtig siltig, die elegantie en evenwicht geeft. Directe persing bij aankomst in de chai om een bleke en verfrissende rosé te verkrijgen.

Deze rosé ontwikkelt kruidige (badian) en bloemige aroma’s en zorgt voor frisheid met matig alcoholgehalte.

Als aperitief bij een verrine van gazpacho, rillettes van makreel, gemarineerde ansjovis, als wijn bij een paella, een gegrilde vis of een aardbeiensoep. Past evenzeer bij kabeljauwbeignets, avocado / garnalensalade, chorizo-garnalen, een salade van groene bonen, een zelfgemaakte lasagne-schotel.

Vin de France – rouge

Een 100% Syrah geteeld op klei en kalksteen om de balans op frisheid te bevorderen. Rijping 300 liter vaten, in kleine betonnen bakken en in de fles om de expressie van de vruchten te optimaliseren voor comsumptie.

De neus ontwikkelt aroma’s van zwart fruit (bosbessen), peper en violet. In de mond is de aanzet vlezig en volrond. De afdronk is lang, licht gestructureerd, gepeperd met een mooie frisheid. Deze Syrah is pittig, elegant met een mooie balans.

Vin de France – blanc

Een 100% Chardonnay geteeld op klei en kalksteen om de versheid en het ouder worden te bevorderen. Deze wijn rijpt geruime tijd in vaten, in betonnen vaten maar ook in de fles zodat hij “ready to eat” kan worden aangeboden.

De krachtige neus ontwikkelt aroma’s van mirabel, gegrilde hazelnoot en verbena en levert een mooie typiciteit voor deze druivensoort. Het gehemelte is rijk, dicht, krachtig met een lange, strakke afwerking.

Thieuley Generation III

Dit assortiment verwijst naar Château Thieuley waar  de passie voor de wijngaard en de wijn begint. Als 3de generatie vermengen de zussen hier passie, traditie en hun hedendaagse visie op wijn.

Château Thieuley ‘Generation III’  AOC BORDEAUX ROUGE / 2015

Assemblage van 60% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot, geteeld op terroirs van sterke kleien en klei-grindachtig. Rijping voor 50% in nieuwe vaten, 50% in vaten van 1 tot 3 wijnen.

De jurk is diep en donker. De neus heeft aroma’s van zwarte bessen, met enkele tonen van jammy aardbeien, hints van chocolade en geroosterde brioche. In de mond zijn de tannines krachtig maar rond, wat een goede structuur en een zeker verouderingspotentieel garandeert.

Château Thieuley BORDEAUX ROSÉ / 2016

Meerderheid van Cabernet Franc afkomstig van een tamelijk koude terroir, kleiachtig siltig, die elegantie en evenwicht geeft. Directe persing om een bleke en verfrissende rosé te verkrijgen.

Ontwikkelt kruidige (badian) en bloemige aroma’s wat resulteert in frisheid en een matige alcoholgraad.les-copines-pc-rouge-ombre-200x636

Le Petit Courselle:

Het 3de assortiment ontsproot uit de verbeelding van de zussen. Het is een figuurlijke ode aan hun klein broertje dat ze nooit hebben gehad, maar zorgt voor avonturen en de magische momenten die kinderen beleven.

Les Copains; rouge

Assemblage van Merlot, Cabernet Franc en Syrah. Koude maceratie vóór de gisting. Vinificatie in thermisch gereguleerde roestvrijstalen tanks bij lage temperatuur: pneumatisch persen onder inert gas. Traditionele korte rijping in betonnen vaten.

Geboren voor het plezier en bruikbaarheid, biedt deze wijn primaire perfecte aroma’s bij gevulde tomaten, gebraden kip, spaghetti bolognaise, lasagne, ratatouille, lam tajine, soep rood fruit … Het is ook de ideale metgezel voor alle maaltijden en het koken met het gezin … Gepresenteerd in een donkere glazen fles om hem te optimaliseren en de effecten van licht te beperken.

Les Copinnes : blanc

Assemblage van Sauvignon, Sémillon en Chardonnay. Maceratie van de koude huid. Pneumatisch persen onder inert gas. Fermentatie bij lage temperatuur.

Food & wine pairing: geboren voor plezier en gezelligheid, deze wijn met primaire aroma’s gaat perfect samen met oesters en schaaldieren, een zalm met zuring, sushi, op wit vlees, sommige harde kazen, verse geiten, een exotische fruitsalade … kan alleen maar ook met vrienden worden geconsumeerd … Om de effecten van licht te beperken, kozen de zussen ervoor om ook deze wijn in een donkere glazen fles te presenteren.