Domaines Barons de Rothschild – Bodegas Caro – Argentinië – slot

Caro is de “Grand cru” uit Argentinië met daarachter de wereldberoemde wijnmakers van Château Lafite en de gekende Argentijnse familie Catena (3 generaties). Dit project kreeg vorm in 1988, de ervaring van de familie Catena om op de hoger gelegen terroirs in de streek van Mendoza en de Malbec-druif te werken, verenigd met de jarenlange ervaring van de oenologen van Lafite om met een blend van verschillende druivensoorten het ultieme te bereiken. Caro is zoiets als wat de Italiaanse “supertuscans” zijn voor Italië. Een blend van de fijnste lokale druivensoort met de koning van de internationale druif, de Cabernet Sauvignon.

De eerste jaargang, met de kennis van Rothschild en de lokale expertise van Nicolas Catena, was die van 2000. Caro is het bewijs dat, in handen van een meester, het Argentijnse wijnparadijs uitzonderlijke wijnen kan produceren. Intens, donker rood fruit, smaken met delicate nuances, zoet, kruidig en roomachtig eik. Een subtiele harmonie tussen Argentijnse wijnidentiteit en de subtiele stijl van een grote Bordeauxwijn. De assemblage bestaat voor 2/3 uit Cabernet Sauvignon en 1/3 Malbec, waarvan 60% gedurende 18 maanden rijpt in nieuwe eiken vaten.

Caro is een krachtige, serieuze wijn met fijne aroma’s van zwarte bessen, complex met een goed gedoseerd cederhout. Krachtig en te waarderen met rosbief, lamsvlees en wild hertenvlees.

Amancaya presenteert eveneens een subtiele harmonie tussen de Argentijnse identiteit en de stijl van een grote Bordeauxwijn. De wijn is fruitiger dan de Caro gezien het hogere aandeel van de lokale Malbec, rond de 50% volgens de jaargang, en het kleinere deel Cabernet Sauvignon. Ook rijpt de Amancaya minder op nieuw eiken vat, 20% van de oogst gedurende 12 maanden.

Een fijne wijn, fruitig met een interessante complexiteit, een uitstekende keuze bij bereidingen van kalfs- en varkensvlees en zachte kaassoorten.

Aruma is het jongste kind van de klas, een assemblage van Malbec-druiven (100%) van de beste wijngronden in Mendoza. Een enorme precisie, zowel in de wijngaarden als in de kelder (met 8 maanden vatlagering voor 50% van de oogst) ligt aan de basis van Aruma. Om de complexe diversiteit van de elegante aroma’s van de Malbec ten volle tot uiting te laten komen in deze volle wijn met veel finesse.

Aruma betekent “de nacht” in de Quecha-taal, oorspronkelijk volk van de regio Mendoza. Deze naam werd gekozen omdat de nachten in het Andes-gebergte zeer donker zijn. De berglucht is er zeer zuiver, en de wijn weerspiegelt het rijke en authentieke karakter van hun oorsprong.