Domaines Barons de Rothschild – Los Vascos Chili – 6

De eerste wijnstokken op Viña Los Vascos, in de Colchagua Vallei in Midden-Chili, werden 250 jaar geleden geplant. In Chili werden omstreeks 1850 de eerste Franse druivenrassen geïntroduceerd. In 1981 kreeg de bodega definitief de naam Viña Los Vascos, een eerbetoon aan de oorspronkelijke Baskische eigenaren. Los Vascos maakt sinds 1988 maakt deel uit van Domaines Barons de Rothschild.

De wijngaarden van Los Vascos liggen op ruim 300 meter hoogte en ongeveer 40 kilometer van de Stille Oceaan. De zeewind tempert de hitte tijdens de zomermaanden en ‘s winters is het gebied vorstvrij. Door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht rijpen de druiven langzaam en krijgen ze alle gelegenheid om hun volledige aromapotentieel te ontwikkelen. Een ultramodern ‘klimaat-monitoring-systeem’ reguleert de waterhuishouding, luchtvochtigheid en temperatuur. De eiken vaten die worden gebruikt zijn voor een groot deel afkomstig van Château Lafite-Rothschild. De wijnen van Los Vascos kenmerken zich door hun elegante, voor Chileense begrippen Europese stijl.

De Cabernet Sauvignon is de klassieker van het domein. Robijnrood, fruitig met aroma’s van zwarte kersen, frambozen en pruimen, een fijne kruidige toets maakt het een harmonieus geheel. Een toegankelijke wijn met soepele tannines.

Los Vascos Chardonnay is fris en delicaat, een harmonieus, fruitig glas witte wijn met hinten van meloen, banaan, grapefruit en ander exotisch fruit. De druiven komen van de wijngaarden in de vallei van Cassablanca, noordelijker gelegen tussen Santiago en Valparaiso.

De Sauvignon Blanc van Los Vascos komt van wijngaarden in de regio’s van Casablanca en Curicó. Kenmerkend zijn de puurheid van het fruit en de vivaciteit van de wijn. De karakteristieke aroma’s van de Sauvignon domineren de subtiele nuances van citrus en exotisch fruit.

Los Vascos Grande Réserve is in de beste Bordeaux-traditie een assemblage van meerdere druivenrassen. De Cabernet Sauvignon geeft de structuur en de basis (zwarte kersen en bessen), de Malbec voegt een subtiele nuance toe (aardbei), samen met de Syrah (frambozen), en de soepelere Carménère. Samen geven zij een complexiteit met nuances van pruimen, laurierbladeren en zwarte peper. De wijn rijpt 12 maanden in nieuwe eiken vaten. Een volle, harmonieuze wijn, verrukkelijk en een referentie van elegantie in Chili. Een aanrader bij kalfsgebraad.

En natuurlijk de “cherry on the cake” de in kleine hoeveelheiden geproduceerde “Le Dix”, een icoonwijn enkel gemaakt in de beste oogstjaren van uitsluitend Cabernet Sauvignon wijngaarden van meer dan 70 jaar oud, geselecteerd op een perceel genaamd “El Prailee” Le Dix de Los Vascos werd voor het eerst gemaakt in 1999 om de tiende oogst van de Rothschild ’s op Los Vascos te vieren. De wijn blinkt uit in harmonie en elegantie, vol en robuust met aroma’s van zeer rijp fruit, kruiden, cederhout, laurier en eucalyptus. De wijn genoot 18 maanden houtrijping in eiken vaten.