Domaines Barons de Rothschild – Château d’Aussières

Een uitzonderlijke geografische ligging, een unieke ligging voor de wijnbouw en een geschiedenis die terug gaat naar de tijd van het Romeinse Rijk, Château d’Aussières is zo’n uiterst mooi natuurgebied waarvan een grote kracht uitgaat.

De wijnbouw gaat in de Languedoc inderdaad terug naar de tijd van het Romeinse Rijk. Om de hevige concurrentie met de Italiaanse wijnbouw te beperken beslist Keizer Domitus in het jaar 92 om massaal wijngaarden te rooien. De strijd tussen de Westgoten, Franken en Arabieren staat een voorspoedige toekomst in de weg van de wijnbouw in de Languedoc. In de middeleeuwen redt de kerk de wijngaarden, Château d’Aussières wordt eigendom van de abdij van Mont Laures, die op haar beurt in 1211 wordt ingepalmd door de abdij van Fontfroide. Tot de Franse revolutie zijn het de cisterciënzer monniken die wijn maken op Château d’Aussières.

In 1790 wordt Château d’Aussières geconfisqueerd en bij opbod verkocht aan de Graaf Daru, Minister en beheerder van de privé eigendommen van Napoléon Bonaparte. De wijngaarden worden uitgebreid, maar tegen het einde van de XIXe eeuw wordt de totale wijngaard vernietigd (meeldauw, phyloxera, …). De wijngaarden op Château d’Aussières worden opnieuw aangeplant tussen 1920 en 1930, tot 270 ha, 120 personen leven op dat moment van Château d’Aussières. De grote domeinen ontsnappen echter niet aan de dalende populariteit van de wijnen uit de Languedoc in de jaren 50 die het vertrek van veel wijnbouwers tot gevolg heeft. Gelukkig wordt in de XXe eeuw het kwalitatieve potentieel van de wijnen uit de Languedoc door alle vooraanstaande producenten onderkent, de wijnbouwers maken dan ook steeds betere wijnen. Château d’Aussières is daarvan een levendig bewijs. Dit alles doet begrijpen waarom Baron Eric de Rothschild zijn hart volgde en besliste zich te verenigen met Domaines Listel om één van de mooiste en oudste domeinen van Narbonne te doen herleven … Château d’Aussières ! Na de aankoop in 1999 van de 550 ha Château d’Aussières door Domaines Barons de Rothschild wordt een grootschalige renovatie gestart. Minutieus geselecteerde traditionele druivensoorten uit de Languedoc worden aangeplant op 167 ha: Syrah, Grenache, Mourvèdre, Carignan, aangevuld met Cabernet, Merlot en Chardonnay.

Ook de gebouwen worden volledig hersteld en opnieuw ingericht. Met deze kwalitatieve inspanningen en de inmiddels volwassen wijngaarden draagt Château d’Aussières ontegensprekelijk bij aan de wederopstanding van de Languedoc-Roussillon en meer precies van de Corbières.

Château d’Aussières wordt gemaakt van de rigoureus beperkte opbrengst van rijpe druiven afkomstig van de beste percelen op het domein. De druivensoorten die hiervoor worden gebruikt zijn Syrah, Grenache, Mourvèdre en Carignan. Een deel van de wijn, 40%, rijpt in eiken vaten gedurende 12 tot 16 maanden. Het team zoekt ieder jaar weer een geconcentreerde wijn te maken met uitzonderlijke finesse die de rijkdom van de bodem en het klimaat, fris en rijpheid, tot uiting laat komen. Met Château d’Aussières wordt gestreefd naar elegante excellentie.

Enkele schotels die zich uitstekend laten vergezellen door Château d’Aussières: cassoulette van duif met ganzenlever, parmentier van gekonfijte eend, patrijs met wintergroenten.

Blason d’Aussières, de tweede wijn van het domein, is een selectie waarbij het rijpe fruit, de aromatische frisheid en soepele structuur voorop staat. Zeer representatief voor de bodem van het domein. De aroma’s laten ons wegdromen in de rijkdom van het Middellandse Zeegebied. Opvallend is de fijne, kruidige afdronk.

Blason d’Aussières wordt eveneens samengesteld uit de druivensoorten Syrah, Grenache, Mourvèdre en Carignan, voor 20% gerijpt in eiken vaten gedurende een periode van 12 maanden.