Prof. Dr. Ghislain Houben startte zijn wijnverhaal in het gehucht Hoenshoven te Borgloon. Wijnbouw is Ghislains passie. In 2002 plantte hij zijn eerste wijnranken op gronden die in de familie zijn sinds 1907. Ook zijn zoon Jeroen, die opgroeide tussen de wijnvaten, is gebeten door de wijnmicrobe.
Samen bewerken ze 6,5 hectare aan wijngaarden, met maar liefst 30 verschillende druivenrassen. Ghislain heeft een uitzonderlijke kennis van het vinificatieproces. Zoals zijn titel al doet vermoeden is bestuderen en creëren zijn passie. Dit resulteert in een divers gamma aan wijnen die jaarlijks geproduceerd worden. Dit zijn zowel ‘klassieke’ witte en rode wijnen, als unieke creaties.
Bij Hoenshof wordt voluit geëxperimenteerd met zeer diverse assemblages op vaten van eikenhout, kersenhout, graniet en leem. In 2018 maakten ze ook de eerste Belgische oranje wijn. Daarnaast maakt domein Hoenshof sublieme zoete wijnen met frisse zuren. De ijswijnen van appel, peer en druif genieten grote faam.
De Hoenshofwijnen kapen jaarlijks medailles weg in de wedstrijd voor beste Belgische wijn. In 2017 behaalden ze de gouden medaille voor de Cuvée d’Amour, latest harvest, en een zilveren medaille voor de Pinot Gris Barrique. In 2019 won de rode wijn Stierenbloed een gouden medaille.
Met als motto “We Rebel Like Hell” trapt Wijndomein Helshoven tegen heel wat heilige (wijn)huisjes. Veel wijnen zijn anders dan de meer klassieke wijnen. Denk maar aan niet-gedegorgeerde mousserende wijnen “Méthode Rebelle”, wijnen gerijpt op graniet en kersenhout, wijnen vergist met brett (lambiekgist), blends op basis van nieuwe en klassieke druivenvariëteiten, blends van druiven- en fruitwijnen … Ook de vormgeving is anders; zo worden de wijnen gebotteld in champagneflessen met kroonkurk en krijgen ze wel heel bijzondere namen mee…
De wijnen van domein Hoenshof worden ontwikkeld met het doel om een sublieme gastronomische beleving te creëren. De meeste van de wijnen worden dan ook geschonken in de topgastronomie van België. Elk jaar wordt er gestreefd om wijnen van hoge kwaliteit te presenteren en de chefs te voorzien van unieke creaties. Naast het wijndomein Hoenshof gingen Ghislain en Jeroen ook een unieke samenwerking aan met lokale fruittelers.
Enkele suggestes:
Wit ’22 – Belgische witte wijn – 75 cl
Assemblage chardonnay, johanniter & souvignier gris
Deze wijn kan perfect geserveerd worden als verfrissend aperitief. Hij vormt ook een goede combinatie met lichte snacks of harde, hartige kaas. Verfrissend citrusaroma met tonen van zachte abrikoos en zoete ananas, smaken van perzik en mango, licht pittig vleugje van citroenschil in de afdronk
Rosé ’21 – Belgische rosé wijn – 75 cl
Assemblage souvignier gris & sankt laurent
Helder aroma van versgeplukte frambozen en aardbeien, smaak herhaalt het aroma van de rode bessen, goede balans tussen het intensieve karakter en de delicate aciditeit. Deze stille wijn kan perfect gecombineerd worden met rode bessentaart, chocolade ijs of een lichtzoete snack. zeevruchten, witte vis of gevogelte.
Rood ’21 – Belgische rode wijn – 75 cl
Assemblage dornfelder, cabaret noir, cabernet cantor
Helder fruitig aroma van framboos, bosbes en donkere kers, licht en zacht in de mond met sappige rode krsen en pruimen, tonen van paarse bloem, zwarte theebladeren en donkere chocolade. Deze wijn zou zeer goed passen bij kaas (zoals cheddar of manchego), evenals bij geroosterd wild of een eenvoudig charcuteriebord (met salami, prosciutto).
Redlove – Belgische cider – 37,5 cl
Assemblage redlove & pinot blanc
Frisse, sprankelende appelcider met fijne bubbels en een fruitig aroma van rode appel, citrus en tropische vruchten, toets van jasmijnbloemen en kokosnootschilfers. Deze cider kan perfect geschonken worden als heerlijk aperitief
Bitter Sweet Symphony – Belgisch aperitief – 75 cl
Assemblage muscat bleu & muscaris
Deze wijn kan zeer goed gecombineerd worden met fruitsalades en kersentaart, alsook met gekarameliseerde groenten en gegrilde zalm. Een charmerend aroma van blauwe bessen, bramen en donkere kersen, heldere smaak van blauwe bessen en donkere kersen, tonen van citrus en pompelmoes, rijpe passievrucht in de afdronk.
Cabernet Barrique – Belgische rode wijn – 75 cl
Assemblage cabernet cantor, cabaret noir & cabernet cortis
Deze wijn kan perfect gecombineerd worden met gebraden lamsbout en pikante mosterd. Aroma van rijpe kersen, bramen en pruimen met toetsen van natte bladeren en vlees, zeer krachtig in de smaak met stevige, rijpe tannines, heldere aciditeit van kersen en rode bosbes
Supergirl – Belgische witte wijn – 75 cl
Assemblage riesling, chardonnay, pinot gris, pinot blanc & kerner
Fascinerend aroma van exotische groene vruchten, kruidige toets van venkel en eucalyptus, intense smaak van rijpe citrus en exotische vruchten, tonen van bloemenhoning. Perfect te combineren met een typisch Belgisch gerecht, zoals asperges op Vlaamse wijze
Mademoiselle From Hell – Belgisch aperitief – tube 10 cl
Assemblage van elsanta, sonata, rapella, evita & muscaris
Deze wijn kan als verfrissend aperitief geserveerd worden “on the rocks”. Hij past ook perfect bij Brusselse wafel met ijs en saus van tropische of rode vruchten. Deze wijn vormt ook een interessante combinatie met Unagi sushi of gegrilde Japanse paling. Fijne wijn met elegante aroma’s, hints van zoete tropische vruchten, zachte toets van gedroogde appel, elegant in de smaak met toetsen van aardbei en sappige mandarijn.
Op het domein opende in januari 2021 ook een culinair restaurant: ‘t Johannietershuys. Hier kan u genieten van heerlijke gerechten in een gezellige sfeer. Om de wijnbeleving compleet te maken kan je op een unieke manier overnachten in een wijnvat!
Domein Hoenshof – Helshovenstraat 18, 3840 Borgloon – www.helshoven.be