Dormance 554

Dit is de naam van een wijn die 554 dagen werd ingegraven. Op 16 oktober 2017 werden de 3 vaten van elk 228 liter wijn die in april 2016 op de top van de Mount BROUILLY werden begraven, bovengehaald. Millésime 2015 bood uitstekende wijnen en was dus perfect voor een uniek experiment.

Genesis in de geest van ‘zieners’ !

De oude nomadische volkeren van Klein-Azië en Georgië begroeven, voordat ze op reis naar verre landen vertrokken, hun wijnen om ze bij hun terugkomst te kunnen degusteren. Bovendien is de geologie van Mont Brouilly uniek, o.a. de diorite met de “blauwe steen” (of groen hoorn) in de leeftijd 400 miljoen jaar, een van de oudste van de Beaujolais, en de meta-diorite (roze graniet) slechts 300 miljoen jaar oud! Het idee ontstond om van de prachtige vintage 2015 een absolute primeur te maken. Een experiment van 18maanden in het hart van dit mineraal op 440 meter hoogte.

Als basisredenen voor het experiment: een prachtige vintage 2015; de opkomst van de Mont Brouilly, die sinds de herontwikkeling als opmerkelijke geologische site, fel in trek is bij wandelaars, kunstenaars, geologen, wijnhuizen … ook het vooruitzicht van een mogelijke erkenning van de Beaujolais als eerste Geopark in de wereld (UNESCO-label dat al 127 plaatsen wereldwijd bestrijkt) vanwege het unieke geologische erfgoed, gold als een gegronde reden.

Het opgraven van de drie vaten nabij Belvédère op de Mont Brouilly, die 2.5 m diep werden ingegraven gebeurde tijdens het ochtendgloren en lokte een ruime belangstelling. De wijnmakers waren bang om water of schimmels op de vaten te ontdekken, maar ze bleken intact en in perfecte staat.

Het ontwaken van de slapende wijnen gebeurde in een religieuze stilte … Prioriteit voor het ontwaken werd gegeven aan sommeliers Christian Martray en Baptiste Charretier, die aanwezig waren tijdens de slaapperiode, om de impact van deze nieuwe landbouwmethode te evalueren. Ze ontdekken bij hun proeverijen ‘een Gamay haute couture’ versie. De positieve ervaring was een leuke intensiteit, sappig en fruitig, de wijn behield zijn versheid en jeugdigheid. Een nieuwe dimensie, “beautiful”, vat Christian Martray, zijn proeverij samen.

Hij definieert:

– de Côte de Brouilly, een assemblage van 4 wijnmakers (Domein Père Benoit, Franck Tavian, Michel Aubry en Patrice Monternier): prachtig rood fruit met meer finesse en elegantie dan de getuige-wijn die in de kelder bewaard bleef.

– Brouilly des Vignerons de Bel Air: vol en complex met heerlijke toetsen van zwarte vruchten en fijne kruiden

– het Château de Pierreux: intens, diep en volrond, pittig, getuigt van een grote elegantie.

De botteling van de wijnen is gepland voor 24 november, en de flessen zullen vanaf 6 december beschikbaar zijn. Alle labels werden met de hand getekend, een werk van de grafische ontwerper Mevr. Frog (Pauline Perrachon), de labels krijgen eveneens een goudopdruk van de letter R en het cijfer 554. De flessen van 75 cl worden aangeboden in een houten kistje en worden verkocht ten voordele van Rotary, dat hiermee een werk voor gehospitaliseerde kinderen ondersteund, en dit aan de prijs van 50 euro.