Cuisine Sauvage en La Maison des Desserts

We ronden onze ontdekkingstocht doorheen Namen af met twee erg uiteenlopende items. In hartje Namen proeven we de hartige zoetigheden van de familie de Hucorne, om nadien op de flanken van de citadel op avontuur te gaan tijdens een intense zoektocht naar eetbare planten en een onvoorstelbare weelde.

De chocolaterie Fronville werd in 1946 opgericht door mevrouw Fronville, na haar dood in 1974 werd de zaak overgenomen door haar neef Etienne de Hucorne, patissier-chocolatier, die in 1993 samen met zijn echtgenote besliste om in de wijk Saint-Loup, hartje van het oude Namen, een patisserie-tearoom in te richten. Vandaag zijn ook hun beide dochters actief in de exploitatie.

Fijnproevers kunnen in chocolaterie Fronville, rue de Fer, terecht voor talrijke creaties van chocolade, maar tevens in La Maison des Desserts, rue Haut Marcelle, waar in een woning uit de 17de eeuw, het chocolade-aanbod werd uitgebreid met een enorm assortiment gebak, fijne viennoisserie, ijsroom maar eveneens kleine restauratie.

Op zoek gaan naar eetbare planten is het aanbod zoetigheden bewust terzijde schuiven maar de oogst is al even verrassend als lekker. Gastheer voor onze zoektocht is Cuisine Sauvage, een vzw die vormingen en stages organiseert voor individuen, scholen en ondernemingen maar ook graag horeca-professionelen op sleeptouw neemt om hun gerechten op delicate wijze met subtiele smaakaccenten te verruimen.

Op deze manier groeit een dovenetel uit tot een heerlijke velouté, de vlierbes wordt een heerlijke siroop en de paardebloem een overheerlijke honing, al blijft het aanbod niet tot deze planten beperkt. Pluspunt hierbij is het feit dat ook de wilde planten gebonden zijn aan seizoenen, aan de bio-diversiteit en een belangrijke bijdrage leveren aan een betere gezondheid.

Zoekwerk naar eetbare planten vergt wel enige opleiding, sommige delen van de plant zijn giftig, terwijl andere delen van dezelfde plant zorgen voor heerlijke smaakassociaties. Het is de bedoeling van Cuisine Sauvage om hun ervaring op een website samen te brengen in een aantal recepten en botanische fiches die voor iedereen toegankelijk zijn zodat de wilde planten en de gastronomie samensmelten tot een nieuw uitbundig en succulent geheel dat de smaakpapillen van de fijnproever op een exquise wijze verwent. www.cuisinesauvage.org