Droge, witte Bordeauxwijnen, fris en gezellig, de hele zomer lang

De witte wijnen uit de Bordeaux, getekend door de frisheid van de oceaan en de sterke westenwind, krijgen voor het eerst hun eigen feest. Vier dagen lang, van 20 tot 23 juni, zette Bordeaux zijn droge, zoete en sprankelende witte wijnen in de kijker met een uniek feestdorp op de kades. Een unieke kans om deze levendige en fruitige, zachte of intense, gestructureerde en rijke, frisse en sprankelende wijnen te ontdekken. Dit seizoen zijn de witte bordeauxwijnen perfect geschikt om van te genieten als aperitief op een terrasje of tijdens een barbecue met vrienden, maar ook om spontaan te degusteren. De zomer is het ideale moment om u te laten verleiden door de selectie van witte bordeauxwijnen die een jury van Belgische en gastronomie- en wijnexperts heeft gemaakt, met oog voor een uitstekende verhouding tussen prijs, kwaliteit én plezier.

Eeuwenoude ambachtelijke productie

Er wordt van oudsher al witte wijn geproduceerd in de bordeauxstreek. Tot de jaren zeventig lag de productie van witte wijn er zelfs hoger dan die van rode wijn. Ook nu nog ‘volharden’ er 2.000 wijnbouwers in de productie van witte wijn, waarmee ze een duizend jaar oude traditie voortzetten. Het gaat voornamelijk om kleine domeinen (van gemiddeld 4,6 hectare, ofwel 6 voetbalvelden), waar men al meerdere generaties lang de geschiedenis van de droge witte bordeauxwijnen in stand houdt. Droge witte wijn vertegenwoordigt 11% van het areaal van de wijngaarden in de Bordeaux (gegevens voor 2018) en 9% van de productie (465.000 hectoliter per jaar, goed voor 62 miljoen flessen).

Sauvignon is met zijn sterk aromatische karakter in de Bordeaux een essentieel druivenras geworden voor de productie van witte wijn (54% van het areaal ervan wordt hiervoor gebruikt), en is dan ook bepalend voor het karakter van droge witte bordeauxwijnen.

Men voegt er vaak Sémillon (31%) aan toe – een druivensoort met een lagere zuurtegraad dan Sauvignon blanc, die zorgt voor textuur, een ronde smaak en een lange afdronk; jong, en met eerder subtiele en discrete aroma’s, gekenmerkt door toetsen van amandel, hazelnoot, perzik en acacia – en soms zelfs Muscadelle (7%). Dit druivenras heeft delicate florale aroma’s die doen denken aan muskaat, vaak met toetsen van sinaasappelschil, en combineert een ronde smaak met aromatische kracht.

Tegenwoordig is 466 hectare beplant met Sauvignon gris (4% van de wijnstokken; +126% in tien jaar tijd). Deze soort met elegante bloemen- en muskaataroma’s heeft een lagere zuurtegraad dan sauvignon blanc.

Wist u dit al? De naam Sauvignon is afgeleid van ‘sauvage’ (wild) en ‘blanc’ (wit).

Andere witte druivensoorten die als hulp- of nevenvariëteiten toegestaan zijn in de specificaties van bepaalde droge witte bordeauxwijnen zijn: • Colombard, afkomstig uit de Charentes, maakt de wijn langer houdbaar; • Ugni blanc (familie van de Trebbiano), van Italiaanse origine, wordt slechts weinig aangeplant in de Bordeaux (in het noorden); • Merlot blanc, afkomstig uit het zuidwesten, is vooral te vinden in de regio’s Blaye, Bourg en Graves; • Mauzac, toegestaan in de specificaties voor de wijnsoort Entre-Deux-Mers.

Divers maar altijd verfrissend

De witte bordeauxwijnen bieden een zeer fijne balans tussen levendigheid, zachtheid en aromatische kracht. Ze vormen een mooie weerspiegeling van de diversiteit van de bordeauxstreek (met nu eens kiezelzand, dan weer kalk of vooral klei in de bodem).

19 gecontroleerde oorsprongsbenamingen (AOC’s) : De witte bordeauxwijnen worden ingedeeld in 19 gecontroleerde oorsprongsbenamingen (AOC’s), waarvan 12 droge: Bordeaux Blanc – Bordeaux – Supérieur Blanc – Bordeaux Haut-Benauge Moelleux – Crémant de Bordeaux – Entre-deux-Mers – Entre-deux-Mers Haut-Benauge – Francs Côtes de Bordeaux – Blaye Côtes de Bordeaux – Cadillac – Côtes de Bourg – Pessac Léognan – Graves – Premières Côtes de Bordeaux – Côtes de Bordeaux Saint-Macaire – Sainte-Croix-du-Mont – Cérons- Loupiac – Barsac – Sauternes

Er worden twaalf witte wijnsoorten met gecontroleerde oorsprongsbenaming (Appellation d’Origine Contrôlée, AOC) geteeld, die samen een brede waaier van smaken bieden:

Droge witte wijn gerijpt in de tank heeft vaak een intense aanhef en een mooie aromatische structuur op citrusvruchten; zeer jong te drinken. Voorbeelden: AOC Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Blaye Côtes de Bordeaux …

Droge witte wijn gerijpt in vaten is complexer en rijker, met exotische toetsen. Met hun fijne houtsmaak bieden deze wijnen een goed rijpingspotentieel waarbij het karakter van de wijn behouden blijft. Voorbeelden: AOC Graves, Pessac-Léognan …

Atypische droge witte wijn van één druivensoort (100% Sémillon geteeld op de grond van zoete witte soorten, 100% Muscadelle), ofwel gemengd met weinig bekende druivensoorten (Sauvignon gris), kan een ware openbaring zijn voor wie eens iets anders wil proeven.

Belgen vallen massaal voor de frisheid van droge witte bordeauxwijnen

België is de derde afzetmarkt voor witte bordeauxwijnen (volume gestegen met 9% in één jaar tijd), na het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Droge en zoete witte wijn vertegenwoordigt 13% van de bordeauxwijnen die in België op de markt worden gebracht, goed voor 22.000 hectoliter.

Ook deze zomer zal de prachtige diversiteit van de witte wijnen van de Bordeaux U weer verbazen! Ga zeker eens op ontdekking in de Bordeaux selectie van 2019, samengesteld door een jury van Belgische wijn- en smaakspecialisten op initiatief van de Interprofessionele Raad van Bordeauxwijn (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux, CIVB). Deze selectie bestaat uit elegante, evenwichtige en moderne wijnen, elk kenmerkend voor zijn streek, klaar om meteen te degusteren. Ontdek de favorieten van de jury.

Jasper Van Papeghem, beste sommelier van België 2017 en lid van de jury die de Sélection 2019 samenstelde: “De meeste van mijn favoriete wijnen hebben een perfect beheerste houtsmaak als basis. Ik ben vooral fan van bordeauxwijnen die de tijd kregen om te rijpen.”

Bram Lemmens, sommelier en lid van de jury die de Selectie 2019 samenstelde: “De trends evolueren voortdurend. Er wordt nu meer ingezet op frisheid, met minder extractie. Dat maakt deze wijnen toegankelijker, terwijl ze toch hun identiteit behouden. Jonge wijnbouwers hebben een andere visie op wijn, die in lijn ligt met die van de jonge consument op zoek naar fruitige, pittige en expressieve wijnen om meteen te drinken. Er is voor elk wat wils!”

De wijnen van de Selectie 2019 zijn allemaal verkrijgbaar in België, in de supermarkt of bij wijnhandelaars, in een prijsvork van 4 tot 25 euro. Ontdek ze op de website van de bordeauxwijnen http://www.bordeaux.com/be-nl en op de sociale media. Twitter @vinsdebordeaux – Facebook VinsdeBordeaux – Instagram vinsdebordeaux

Onze selectie droge witte bordeauxwijnen voor deze zomer – verkrijgbaar in België

Château Bois-Vert, Blaye Côtes de Bordeaux, 2017 – Rationele landbouw

85% Sauvignon blanc en 15% Sauvignon gris – € 10,95 – www.vinea.be

Een elegante bordeaux met sprankelende toetsen van exotisch fruit, uitzonderlijk smaakvol. Fruitig en fris, met een mineraal accent en een uitstekende afdronk. Heerlijk als aperitief of in combinatie met een salade, schelpdieren of zeevruchten.

Les Hauts de Sainte-Marie, Entre-Deux-Mers, 2017 – Rationele landbouw

Sauvignon blanc, Sémillon – € 7,90 – www.wijnenherman.be

Een levendige en harmonieuze Entre-Deux-Mers, fris in de mond, met mooie toetsen van kruisbessen. Ongecompliceerde, vrolijke zomerwijn met lange afdronk.

Château de Rochemorin, Pessac-Léognan, wit, 2016

100% Sauvignon blanc – € 17,06 – www.cinoco.com

Helder, fonkelend, mooi lichtgeel van kleur. Deze complexe en elegante wijn met een vleugje citrusvruchten, bloemen en harmonieus passende houtsmaak biedt een vol en sappig mondgevoel. Er is een mooie scherpte, maar zeker ook evenwicht en een lange, frisse en rokerige afdronk – met dank aan de grindbodem van Pessac-Léognan. Puur genieten! Deze Sauvignon gaat perfect samen met gerookte zalm of een lekkere quiche lorraine.

Château Beauregard Ducasse – Cuvée Albertine Peyri, Graves, wit, 2016

60% Sémillon en 40% Sauvignon blanc – € 12,50 – www.wijnendeclerck.be

Complex en met een rijk aroma van rijpe citroen en exotische vruchten. De smaak in de mond is al even interessant, mooi en evenwichtig. Deze wijn combineert rondheid en frisheid, een mooie afdronk en harmonieus passende geroosterde toetsen die structuur en kracht geven.

Château Grand Bateau, Bordeaux blanc, 2016

100% Sauvignon blanc – € 9,70 – www.lechemindesvignes.be of www.upperwine.com

Deze frisse Sauvignon is rechtuit en warm, met interessante noten van vlierbloesem en citrusvruchten, perfect voor een picknick, een aperitief of bij gevogelte. Met zijn unieke stijl, die een stevige structuur combineert met de eerlijke schoonheid van fruit en zoete kruidige noten, weet Grand Bateau zowel jonge consumenten als ervaren kenners te behagen.

Château La Verrière, Bordeaux blanc, 2017 – Rationele landbouw

100% Sauvignon blanc – € 7,99 – www.delhaize.be

Een heerlijke Sauvignon blanc, rond en fruitig, zeer aromatisch met tonen van citrusvruchten en exotisch fruit. De evenwichtige, ronde en rijke smaak past goed bij lekkere zomerse gerechtjes. Dit is een perfect voorbeeld van de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van de bordeauxwijnen.

www.bordeaux.com