Eat Brussels! Drink Bordeaux! Vrouwen en Bordeauxwijnen

Bordeaux verjongt! Bordeauxwijnen hebben hun persoonlijkheid te danken aan hun terroir en aan de kennis van zaken van de mannen en vrouwen die ze produceren. De geschiedenis van de Bordeaux kent heel wat vrouwen maar de laatste jaren zijn ze talrijker aanwezig in het productieproces, en ook jonge wijnbouwers zijn geen uitzondering meer. De nieuwe generatie is nieuwsgierig en avontuurlijk, durft nieuwe paden verkennen en levert vaker frisse, fruitige wijnen af. Droge witte wijnen, rode wijn en rosé, ze zijn allemaal even verrassend en geven zin om de Bordeaux nog beter te leren kennen.

Wij werken met de drie historische druivenrassen uit de Bordeaux in een evenwichtige assemblage waarin het typische karakter van elk ras tot uiting komt, vertelt Marie-Caroline Rozier van Château des Arras. Ik heb ontdekt dat dit vak echt iets voor mij is, dat ik een passie heb voor wijn die ik graag deel, passie en creaties die trouwens van moeder op dochter overgaan. Onze wijnen hebben al het certificaat vegan en Haute Valeur Environnementale, en het certificaat ‘Agriculture Biologique’ zit eraan te komen. Château des Arras produceert AOC Bordeaux en Bordeaux Supérieur. www.chateaudesarras.fr Invoerder Jacques Boussart – Binche

De wijndomeinen In de Bordeaux worden steeds vaker geleid door een vrouw, het vrouwelijk talent is een trend die ook in de Belgische gastronomie opvalt. Marie-Caroline Rozier van Château des Arras en Laure Genonceaux van restaurant Brinz’l zijn twee exponenten van die tendens en stralen gezond zelfvertrouwen en passie uit.

Ze zijn zachtaardig en stralen zoals hun creaties. Ze houden van evenwicht en exotisme. De cuvee Gaia is het resultaat van gelijke delen Sauvignon blanc, Muscadelle en Sémillon, wat een ronde smaak met een tikje zurigheid oplevert en een neus van exotisch fruit en fruit met wit vruchtvlees. Die aantrekkelijke wijn wordt gekoppeld aan mooie gamba’s in de pan met zoete aardappel, curry-mayonaise en een groentenachard, krokante groenten gemarineerd in olie en azijn, die doet denken aan het eiland Réunion. Laure Genonceaux verwijst met een knipoog naar haar roots in Mauritius, de brinzelle is de lokale variant van de aubergine. Toch is haar keuken Frans, creatief en van hoog niveau. Ze werkte o.m. in restaurant Bon Bon en haar restaurant werd ondergebracht in het oude gebouw van Bon Bon in Ukkel. Restaurant Brinz’l – rue de Carmelites 93 – 1180 Brussel – www.brinzl.be

Cuvée Gaïa 2016 AOC : Bordeaux assemblage 1/3 Sauvignon blanc, 1/3 Sémillon, 1/3 Muscadelle. Lichtgele kleur met toetsen van wit en exotisch fruit in de neus en hints van citrus. Fruitig en elegant in de mond met mooi gebalanceerde aciditeit.