Op 5, 6, 7 en 8 september zal het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX opnieuw het Warandepark overnemen. Meer dan 30 Brusselse chef-koks zullen om de beurt achter het fornuis van hun pop-upkeuken staan om hun signatuurgerechten met het publiek te delen. Een veertigtal wijnbouwers en wijnhandelaars uit de regio Bordeaux zorgt voor de perfecte match. Zo kan het publiek nieuwe wijnsoorten ontdekken en kennismaken met een ruim assortiment wijnen aan die de eenvoud, diversiteit, kwaliteit en toegankelijkheid van de Bordeaux-wijnen illustreren. De wijnbouwers bieden het hele assortiment Bordeaux-wijnen aan: rood, wit, rosé en crémant. Die zullen perfect passen bij de gerechten die door de chefs worden bereid.
Voor deze achtste editie verwelkomt het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX zomaar even meer dan 30 Brusselse chef-koks, patissiers en kaasmakers. Een mooie gelegenheid om de talenten van de Brusselse gastronomie te ontdekken in de groene omgeving van het Warandepark. Ook dit jaar zullen de kaasbar en het dessertenbuffet het gastronomische menu van het festival vervolledigen.
Naast de gevestigde waarden doen dit jaar ook heel wat nieuwe Brusselse chef-koks mee. Voor maar 9 euro schotelen zij de bezoekers een signatuurgerecht voor dat het best past bij hun culinaire identiteit.
De deelnemende chef-koks:
Laure Genonceaux – Brinz’l.. Laure komt uit Mauritius. De naam van haar restaurant is een knipoog naar de bringelle, een Mauritaanse aubergine van het eiland. Haar keuken is echter zeer Frans, creatief en van hoge kwaliteit met respect voor het product en de producenten.
Denis Delcampe – Le Tournant : gelegen in Elsene, aan de rand van de Matonge-wijk. Denis Delcampe creëerde er een fijnproeverskeuken met invloeden van de wereldkeuken. Hij hecht ook veel belang aan de kaart met natuurwijnen en de gepaste pairings.
Alex Joseph – Rouge Tomate : Ongetwijfeld een van de beste en mooiste adressen in de stad. Sinds hij de keuken overnam, vormde de Californiër Alex Joseph Rouge Tomate om tot een mekka voor liefhebbers van de verfijnde hedendaagse keuken .
Ugo Federico & Francesco Cury – Racines en Petit Racines : Racines is vooral een culinaire reis. Een reis naar een authentiek en lyrisch Italië dat ons een onuitputtelijke voorraad eersteklasproducten biedt. Een Italië dat terug te vinden is in de twee restaurants van deze koks, Le Racines en Le Petit Racines.
Yoth Ondara – Crab Club : Deze trendy en industrieel ingerichte bistro opende in 2015 de deuren in de Hallepoortwijk en biedt een thematische keuken gewijd aan visproducten van duurzame visserij en kweek. Chef-kok Yoth Ondara is van Thaise afkomst en schotelt elke dag een reeks verse en eenvoudige gerechten voor met Aziatische invloeden of met land- en zeeassociaties, om als mezze te delen.
Julie De Block & Glen Ramaekers – Humphrey : Deze internationale kantine, genesteld in het pand van platenmaatschappij PIAS is een unieke plek. Glen en Julie prikkelen de smaakpapillen met een vernieuwende keuken met Filipijnse invloeden en met respect voor het product.
Valerio Borriero– SAN Sablon Restaurant : Tweesterrenkok Sang-Hoon Degeimbre opende drie zaken onder de naam San, in Brussel en Gent. De jonge, beloftevolle chef-kok Valerio Borriero staat aan het roer van San Sablon.
Alessio Sanchez – Sanzaru : Alessio vestigde zich in een geklasseerde villa uit de jaren dertig van de vorige eeuw en stelt een Nikkei bistronomische keuken voor, geïnspireerd door een slimme mix van de natuurlijke smaken van Peruaanse producten en Japanse culinaire techniek.
Luigi Ciciriello – La Truffe Noire : Al bijna 30 jaar verrukt La Truffe Noire alle liefhebbers van culinaire geneugten. De truffel (wit, zwart of zomertruffel) is de ster in de keuken van Luigi Ciciriello in zijn elegante omgeving vlakbij Ter Kameren. Hier beleef je een een onvergetelijke ervaring rond deze gastronomische diamant.
Karen Torosyan –BOZAR Restaurant : Pâté en croûte, hartige taart, pithiviers, koulibiak, … Karen brengt je in een droomwereld die BOZAR heet. De art-decosfeer van het restaurant is het decor voor de verfijnde keuken van sterrenkok en gepassioneerd ambachtsman Karen Torosyan.
De nieuwkomers:
Jean Philippe Watteyne – The 1040 : Chef Jean-Philippe Watteyne heeft er sinds mei voor gekozen om zich in Sofitel Brussel te vestigen. De chef-kok uit Bergen biedt er een gastronomische keuken in een nieuwe brasserie: “The 1040”.
Cédric Callenaere – Aux Armes de Bruxelles : Dit restaurant is een instituut, bekend bij het Brusselse, Belgische en internationale publiek dat zich graag laat verwennen. Chef-kok Cédric Callenaere brengt het instituut weer tot leven.
Cédric Mosbeux – Fernand Obb – Delicatessen : “Fernand Obb – Delicatessen” stelt zich voor als een “populaire keukenbar”. Cédric Mosbeux, een rasechte Brusselaar, is de uitdaging aangegaan om de essentie van de Belgische gastronomie een eigentijdse toets te geven. Hij is met vlag en wimpel geslaagd, hij won immers de eerste editie van de wedstrijd voor de beste garnaalkroket van Brussel!
Kenzo Nakata – Gramm : De editie 2018 van de ‘Gault & Millau’-gids kende de ‘Young Chef of the Year’-award toe aan Kenzo Nakata van restaurant Gramm. De heerlijke keuken van dit restaurant, gelegen aan de Vlaamsesteenweg nummer 86, gaat immers over de tongen.
Pierre Baeyens & Jonathan Delhière – Gus ; Restaurant Gus combineert op subtiele wijze de kunst van de brouwer en die van de fijnproever. Je kiest er uit een ruime selectie nieuwe bieren van Aurélien Grodent die ter plaatse worden gebrouwen. De keuken van Pierre Baeyens en Jonathan Delhière, die eerder werkten voor respectievelijk Bon Bon en Air du temps, is gericht op bistro-geïnspireerde gerechten.
Toshiro Fujii – Toshiro : Nadat hij meer dan tien jaar onze smaakpapillen verwende samen met tweesterrenchef Sang Hoon Degeimbre (L’air du temps, SAN) opende Toshiro Fujii zijn eigen restaurant. Je maakt er kennis met een creatieve keuken die zijn Japanse roots een prominente plaats geeft.
Isabelle Arpin : De keuken van Isabelle Arpin laat zich niet dicteren door modetrends maar is wel altijd zo verfijnd en gastronomisch mogelijk. De chef werkt volgens het principe van niet-nominatieve menu’s, waardoor er ruimte is voor de creativiteit van het moment.
Kamo Tomoyasu – Kamo : KAMO brengt het beste wat Japan te bieden heeft op het bord. Dit restaurant maakt er een erezaak van om alleen seizoens- en kwaliteitsproducten aan te bieden, met respect voor de Japanse gastronomie.
Simona El Harar – Kitchen 151 : Restaurant Kitchen 151, in Elsene, brengt je van de straten van Brussel naar het kloppend hart van de oostelijke en zuidelijke oevers van de Middellandse Zee. Hier beleef je een gastronomische ervaring die zowel de hedendaagse fusionkeuken als de rijke culinaire culturen van het Midden-Oosten en de Maghreb eer aandoet.
Kevin Lejeune – La Canne en Ville : Chef-koks Kevin Lejeune en Virginie Essers zwaaien de scepter in dit mythische etablissement en bieden een smakelijke en verfijnde keuken. La Canne en Ville behield de naam en het interieur van het populaire wijkrestaurant. Elke ochtend gaan de chef-koks met het team op zoek naar een menu dat zowel modern als gastronomisch is en altijd licht.
Dirk Myny – Les Brigittines : Bij Les Brigittines ben je te gast bij meesterkok Dirk Myny. Een oud art-nouveau postkantoor en een grote open haard vormen het decor. In dit kader serveert Dirk een echte brasseriekeuken die lokaal en seizoensgebonden is. Gastronomisch, oprecht en rijkelijk.
Alexandre Cardoso – Les Caves d’Alex : gevestigd in Elsene, in een uitzonderlijke omgeving in een intiem kader met prachtige vaten. Maar Les Caves d’Alex staat vooral voor klassiekers uit de Franse keuken, met als specialiteit de beroemde gerijpte vleeswaren die de reputatie van dit restaurant tot ver buiten de Brusselse grenzen eer hebben aangedaan. Een genot voor de ogen en de smaakpapillen!
Karin Burton – Lou Ferri : Karin is een fan het zuiden. Ze had een gastronomische tafel in het charmante dorpje Euzetles-Bains waar ze alle smaken van de Camargue en de Provence presenteerde. Deze smaken vind je terug op het zuiderse menu vol namen die doen denken aan de zon … Over de drempel van Lou Fèrri stappen is een beetje als 1000 km in een fractie van een seconde afleggen.
Georges Baghdi Sar – My Tannour : Tannour is een soort brood van Syrische oorsprong … Het is dan ook geen toeval dat dit Syrische fastfoodrestaurant, op een steenworp van het Flageyplein die naam draagt. Je ziet er chef-kok Georges Baghdi Sar in actie terwijl hij je tannour klaarmaakt met alleen maar kwaliteitsproducten.
Alang Wichaiphum – Old Boy : Het Aziatische restaurant Old Boy, gelegen in Elsene, is de vrucht van een passie voor Aziatische geuren en smaken. Chef-kok Alang Wichaiphum serveert Chinese en Thaise gerechten met verse en seizoensgebonden producten.
Paul Delrez – La Guinguette en ville : Met zijn 27 lentes staat Paul Delrez nu al aan het hoofd van twee Brusselse restaurants. La Guinguette en Ville lijkt een klein, lokaal, tijdloos restaurantje te zijn, waar het aangenaam en lekker toeven is. Hij stelt er een keuken voor die hulde brengt aan het universum van de bistro met gastronomische gerechten en seizoensgebonden variaties.
Olivier Vanklemput – Viva M’ Boma : Met respect voor traditie en moderniteit, productkwaliteit, een juiste cuisson en kruiding hebben Olivier Vanklemput en zijn rechterhand Nicolas typisch Brusselse gerechten naar een hoger niveau getild en creatieve recepten uitgewerkt.
Dessertenbuffet : Verschillende grote banketbakkers vervolledigen elke dag het menu van het festival. Zij bieden zoetekauwen een heerlijk assortiment desserts aan voor 9 euro. Bordeaux-wijnbouwers en -wijnhandelaars bevelen je graag een wijn aan die perfect past bij uw dessertbord.
Nikolas Koulepis – Pâtisserie Nicolas Koulepis : Na een opmerkelijke carrière bij Villa Lorraine en de restaurants Bouchéry en Notos opende Nikolas Koulepis zijn banketbakkerij met Griekse inspiratie in de Pagestraat. Noten, pistachenoten en kaneel zijn overvloedig aanwezig in zijn lichte en verfijnde Griekse traditionele gebakjes.
Manuel Garcia – Garcia : Rui Garcia’s naam en faam zijn geen toeval. Deze Portugees kwam naar België met alle kennis en culinaire geheimen van zijn land van herkomst op zak. Sinds de opening is patisserie Garcia uitgegroeid tot een referentie in onze hoofdstad. Je kan er niet alleen de “pastel de nata” vinden, maar ook een ruime keuze aan regionale Portugese gebakjes
Anaïs Gaudemer – Cokoa : Een voormalige landschapsarchitecte die sinds haar jeugd gepassioneerd is door gebak en die dit atelier van buitengewone smaken het leven schonk. Cokoa haalt zijn inspiratie uit de natuur, die de basis vormt voor de samenstelling van een nieuw, innovatief gebakje dat leeft op het ritme van de seizoenen en van ontwerper Anaïs Gaudemer.
Yasushi Sasaki – Pâtisserie Sasaki : oud-leerling van de beroemde banketbakker Mahieu in Stokkel. Yasushi serveert lekkernijen met een laag suikergehalte, geïnspireerd op de Japanse keuken. Deze artisanale smaakmaker verrast met zijn nieuwe ontwerpen van grote klassiekers uit de patisserie.
Kaasbar : Er gaat niets boven een assortiment kazen met een uitstekende Bordeaux-wijn. Wat dacht je van een sweet met een blauwe kaas? Dit jaar biedt eat! BRUSSELS drink! BORDEAUX bezoekers de mogelijkheid om verschillende grote Brusselse kaasmakers te ontmoeten. Met hun originele selectie zullen zij hen laten proeven van nieuwe smaken.
Julien Hazard – Julien Hazard Affineur : gecertificeerd kaasrijper en leverancier van tal van gastronomische restaurants in onze hoofdstad. Hij biedt een assortiment van meer dan 300 kaassoorten, de meeste zorgvuldig worden gerijpt in de kelders van zijn winkel aan de Vanderkinderestraat.
Véronique Socié – La Fruitière ; gekroond tot eerste kaasmaker van België in 2016, is ze de 2de vrouw die deze titel mag dragen en de eerste die een Kaasbar opende in onze hoofdstad. Als producent van geitenkaas uit de Jura biedt deze ambassadrice een gastentafel in haar winkel waar u een selectie van haar favoriete kazen kunt proeven.
Lara Milaan – Le Comptoir du Samson : een familiezaak waar de zussen, Hélène en Lara Milan, gepassioneerd door Belgische streekproducten, samen met hun oom, Vincent Verleyen, die in 2014 de titel van eerste kaasmaker van België kreeg, een selectie kazen aanbieden op basis van rauwe melk, op traditionele wijze gemaakt in de Naamse Condroz. Kazen die het biologische label meekregen.
Etienne Boissy- From Comptoir : Na een carrière in de restaurantwereld, waaronder 10 jaar als hoogleraar Tafelmanieren aan het Paul Bocuse Instituut, slaagde Etienne Boissy in 2003 -2004 voor de wedstrijd “Meilleur Ouvrier de France Fromager”. Etienne Boissy blijft zijn klanten sindsdien producten van de allerhoogste kwaliteit aanbieden. Een niet te missen kaasbar.
Bordeaux in alle eenvoud
Les Vins de Bordeaux, de belangrijkste partner van het festival, doet opnieuw mee aan deze gastronomische reis. Het festival is een unieke gelegenheid om Bordeaux-wijnen te ontdekken en om een vijftigtal Bordeaux-wijnboeren en -handelaars te ontmoeten die hun passie op een aangename, ontspannen manier delen.
Luister naar de verhalen en anekdotes van deze mannen en vrouwen die Bordeaux-wijnen maken. Deze toegankelijke wijnen zijn het resultaat van een zorgvuldige mix van verschillende druivensoorten. Een unieke kans om te proeven van de nieuwe frisse en fruitige rode Bordeaux-wijnen, de droge witte wijnen, de rosé, clairets en sweets die een heerlijk aperitief vormen en prima passen bij elke keuken. Bij de gerechten van de chef-koks, de desserts en de kaasgerechten die op het festival worden gepresenteerd, worden ook aangepaste wijnen voorgesteld.
Nieuwigheden:
– Vanaf dit jaar kan je de wijn per glas degusteren. – Op het menu staat dit jaar ook een eat! Dinner pass met daarop food & drink credits en twee glazen wijn. – De eat! Lunch pass is voortaan ook in het weekend verkrijgbaar. Tot 4 september 2019 kan je korting genieten voor de passen op onze website: https://eat.brussels/nl/home
Tickets en magneetkaart
Om de bezoekers ten volle te laten genieten van het festival is eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX overgestapt op een digitaal betaalsysteem zonder cash. Bezoekers kunnen een kaart aanschaffen aan een van de kassa’s, opladen en naar believen gebruiken gedurende het hele festival. Op deze magneetkaart staan de credits en/of de Wine Pass. Om het verbruik te betalen, gebruik je je magneetkaart op de cashless terminal en dan worden de credits of degustaties automatisch afgetrokken. De formule is eenvoudig. Een credit is 1 euro waard. www.eat.brussels