Chef Nicolas Mottart vervoegt Genval-les-Bains – Genval

Het imposante Château du Lac in Genval heerst nog steeds over het prachtige meer en biedt zowel vanuit talrijke kamers, het restaurant en de vergaderzalen, een uniek uitzicht over dit prachtige natuurgebied.

Martin’s Château du Lac was indertijd de thuishaven van restaurant ‘Trèfle à 4’ waar Michel Haquin in 1990 twee Michelinsterren vergaarde voor zijn gastronomische uitbouw. Na zijn vertrek in 1996 neemt chef Alain Troubat gedurende 5 jaar de honeurs waar. In 2002 besliste John Martin het restaurant een nieuwe positionering mee te geven en creëerde Genval-les-Bains, een restaurant – bar- koffie- en tearoom geopend 7 dagen op vanaf 9 uur en dit tot 24 uur.

Het uitgesproken gastronomisch aspect werd geruild voor een hoogstaand culinair gebeuren waarbij de regionale producten de voorrang kregen en men er ook voor een rustig ontspannend moment terechtkon. Een beslissing die met enige twijfels werd onthaald maar ondertussen haar deugdelijkheid en populariteit aanzienlijk wist uit te breiden. In dit uitzonderlijk ontspannend en elegant decor wordt de keuken sedert enkele maanden geleid door chef Nicolas Mottart. De chef is afkomstig uit Waterloo en volgde de hotelschool van het College Cardinal Mercier. Na zijn opleiding ging hij aan de slag in Alter Ego in St Genesius Rode uitgebaat door een van de vroegere chefs van Maison du Boeuf. Door toedoen van Olivier Gregoire belandt hij in Genval les Bains. Zijn overstap naar Martin’s Brussel EU als sous-chef is een logische stap, hij wordt er zelfs een tijdlang executive chef, om dus nu de verantwoordelijkheid voor de ganse keukenuitbouw van Genval-les-Bains op te nemen.

Nicolas Mottart biedt een gastronomische seizoensgebonden keuken met leuke verrassingen die de borden een mooie twist meegeven. Hij beheerst de kunst van het sublimeren van producten en biedt een gastronomische reis door Europa, Azië en Latijns-Amerika. “De hele wereld inspireert me en volgens mijn inspiratie combineer ik smaken” verklaart de chef. Het nieuwe ontdekkingsmenu staat op het programma met uiteenlopende smaakcombinaties en onverwachte associaties. De businesslunch (keuze uit 3 voorgerechten, en keuze uit 3 hoofdgerechten voor 25€) wisselt om de 15 dagen, waarbij ook rekening wordt gehouden met vegetariërs. Bij onze degustatie bevatte de lunch o.m een carpaccio van meloen, espuma van ham, schuim van sangria en mosterdsla en als hoofdgerecht een geroosterde tomaat met grijze garnalen, perfect ei (espuma 64°) en rucola op 2 manieren. Voor vegetariërs was er een ravioloi van geitenkaas met witte asperges op carbonera wijze. Het menu is beschikbaar in een 3, 4 of 5 gangenversie, 42 tot 58€, met aangepaste wijnen van 16 tot 24€.

Zijn favoriete gerecht : “Een ravioli van runderstaart met een gebakken foie gras en een Aziatische consommé, maar evenzeer geniet hij van een mergpijp op Brusselse wijze.” De chef werkt graag aan het product en houdt van zelfgemaakte bouillons. In Genval-les-Bains zijn alle sauzen huisgemaakt. Als zijn geliefkoosd dessert presenteert hij een sushi nigri rijstpudding met een mousse van speculoos en een schepje ahornsiroop en pecannotenijs. Het wordt gepresenteerd als een sushi. Hij beschikt over een zeer goed team van creatieve koks. Onlangs vernoemde hij een Oscar naar een van de koks die een eigen financier had gemaakt. Hij bestreek hem met brandewijncrème vooraleer hem in een hete oven te zetten en versierde hem met een schep ijs, een beetje suiker en kaneel! “Hier geen rode vruchten in de winter, maar een menu dat verandert met het ritme van de seizoenen. Hoewel het moeilijk is om zich uitsluitend ter plaatse te bevoorraden, worden de producten in de regio zorgvuldig geselecteerd (zoals de kazen die Pascal Fauville ut Hannut levert).” Meer dan geapprecieerde pluspunten aldus de chef.

Wij opteerden bij onze proeverij voor garnaalkroketten en geitenkaasje als voorgerecht en een zeetong en kalfszwezeriken als hoofdgerecht. De garnaalkroketten mooi krokant met goudgeel korstje gebakken, waren gevuld met een lichte en smeuïge vulling, boordevol garnalen en kregen een leuk garnituurtje. Ze waren trouwens overheerlijk van smaak zodat ze een ware delicatesse uitgroeiden. De eclair van geit, een geitenkaasje, met Japanse mispel en huisgemaakte warm gerookte zalm, bleef mooi fris en zorgde voor succulente smaakassociaties.

Ook de op Vlaamse wijze gegrilde zeetong met wafelaardappeltjes vormde een aangename verrassing terwijl de knapperige kalfszwezeriken met cromesquis van stoemp, erwtenmousse, roomsaus van Martin’s IPA en spekjes tot een onverwacht en succulent gerecht uitgroeide.

Globaal een hoogstaande kwalitatieve lunch met rijke smaakassociaties en mooie producten die de creativiteit van de chef mooi tot uiting lieten koen. Met uitzicht op het meer, het elegante decor en zeer attent personeel een onbetwiste aanrader.

Genval-les-Bains – Avenue du Lac 87 – 1332 Genval – www.genvallesbains.com

7 dagen per week geopend van 9u tot middernacht. Tel. 02.655.73.73.73.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes

droomlocatie met elegant decor

attentievol personeel

leuke smaakvolle en decoratieve gerechten

aanrader

Michelin:       vermeld

GaultMillau:  12/20

Delta:             1 muts

Engelse country club

fraaie terrassen