Eat Brussels! Drink Bordeaux! Duurzame ontwikkeling in de Bordeauxstreek

55% van de wijnbouwers in de Bordeaux produceert op een milieuvriendelijke manier en zet zich in voor verantwoorde wijnbouw. De Bordeaux is de eerste wijnstreek die zich collectief engageert via een Milieumanagementsysteem SME. Het SME ontstond in 2010 en er zijn intussen 706 bedrijven bij aangesloten, wat neerkomt op 30% van het geproduceerde volume en 18% van de oppervlakte van de wijnregio (20.000 hectare). Het streefdoel is uiteraard 100%.

François Landais, Château La Caderie, besteedt veel aandacht aan een verzorgde wijngaard, garantie om raswijnen te maken van een uitzonderlijk constante kwaliteit. Sinds 1991 wordt de 20 hectare grote wijngaard bewerkt volgens biologische landbouwmethodes, en sinds 2001 is de wijngaard gecertifieerd. Hij is ervan overtuigd dat wijn tegelijk bio én lekker kan zijn! Al van kindsbeen af werkte hij mee in de wijngaard en toen hij 18 was, maakte hij zijn eerste millésime

Château La Caderie produceert AOC Bordeaux Supérieur Rouge, Bordeaux Rouge, Bordeaux Blanc, Crémant de Bordeaux. www.chateaulachaderie.com  Invoerder: Lansac in Meise.

François Landais van Château la Caderie en Joël Geismar, chef van restaurant Le Garage à Manger delen een passie voor verantwoord produceren en de slow-filosofie. Er gaat niets boven een moderne biowijn met een duidelijke identiteit en karakter bij een typisch Belgisch gerecht dat een selectie hoogstaande ingrediënten van lokale producenten samenbrengt: aardappel-wafeltjes met zalm die in het restaurant werd gerookt, met huisgemaakte mayonaise. Dat alles komt volledig tot zijn recht bij deze witte Bordeaux van 70% Sémillon en 30% Muscadelle, een frisse wijn die voldoende rond en vet smaakt.

Garage à Manger is in de eerste plaats het verhaal van een foodtruck, El Camion, waar Joël Geismer al jaren mee rondrijdt. Naast dat mobiele restaurant heeft de chef nu ook een oude autogarage ingenomen waar je overdag kunt genieten van een ontbijt, lunch, vieruurtje of diner, of zelfs een brunch in het weekend. Garage à manger –Washingtonstraat 185 -1050 Brussel – www.garage-a-manger.be

Château La Caderie, Esprit 2015 AOC : Bordeaux Blanc : 70% Semillon en 30% Muscadelle. Mechanische oogst met manuele tri, batonnage op fine lies gedurende 3 maand. Delicate neus met toetsen van witte bloemen, exotisch fruit zoals mango en kweepeer. Complex aromatisch in de mond, licht vettig, mooie frisheid bij afdronk met hints van witte perzik.