Laure Genonceaux is de nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year

De nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2017 is Laure Genonceaux van het Brusselse restaurant Brinz’l. Zij werd verkozen door het publiek en een jury van culinaire journalisten. Zij volgt hiermee Julie Baekelandt van C-Jules uit Zottegem op. De award van Lady Chef of the Year is dit jaar aan zijn 27e editie toe.

De titel Chaudfontaine Lady Chef of the Year wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouwelijke chef die staat voor kwaliteit, creativiteit en finesse in de keuken. Net als de voorbije jaren is er ook dit jaar gekozen voor een jonge, beloftevolle laureate. Laure (34) deed jaren ervaring op in toprestaurants zoals Gril aux Herbes en Bon-Bon, alvorens ze haar eigen restaurant opende in 2015. In haar keuken vind je invloeden van ver én dichtbij: haar Mauritiaanse en Belgische roots dragen bij tot een uitstekende mix van ingrediënten en smaken. Laure is hiermee de 2de Brusselse vrouwelijke chef die deze award krijgt toebedeeld. Haar voorgangster Tinneke van Wichelen van het voormalige restaurant La Réserve in Anderlecht, was in 1991, de allereerste laureate.

Zoals elk jaar werkt de Lady Chef rond een culinair thema om haar gasten te verrassen met een Lady Chef menu. Dit jaar stond ‘Fusion Food’ centraal. Dit thema gaf Laure de kans om enkele persoonlijke accenten te leggen. Ze combineert invloeden van de Franse, Belgische en Mauritiaanse keuken en brengt zo lokale en internationale specialiteiten met een twist. Op het menu stond een voorgerecht van gerookte paling, gecombineerd met frisse toetsen van geitenkaas en rode biet. Nadien bereidt de Lady Chef een Mauritiaans gerecht: rougaille van zwarte pensen met langoustines. Voor het hoofdgerecht gaat Laure aan de slag met verschillende stukken van het heerlijke lamsvlees van Wales: de lamskroon, de lamszadel en afsnijdsels. De fijne samosa’s die ze erbij opdient, weerspiegelen de Aziatische en Indische keuken. Afsluiten doet Laure met een klassiek Frans dessert: Paris-Brest. De naam van dit dessert ontstond door het samenbrengen van 2 Franse steden, Paris en Brest, een knipoog naar het fusion-thema. De komende dagen ietwat meer uitleg over deze gerechten.

“Verkozen worden tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year doet enorm deugd, het is de ultieme erkenning” glundert Laure. “Ik knok elke dag keihard in mijn restaurant, om mijn klanten een onvergetelijke culinaire ervaring te bezorgen. Als chef zijn er twee dingen onmisbaar: passie en ambitie. Het is een apart beroep, maar het is die passie die de keuze voor dit leven zo eenvoudig maakt.” Ook Christophe Hardiquest, chef van Bon-Bon, en leermeester van de laureate, is erg blij met haar overwinning. “Laure is een eerlijk en vastberaden persoon, die goed haar mannetje staat in de keuken. Zelfs bij moeilijke momenten zet ze door, steeds met een glimlach ! Ik vind het geweldig voor haar dat ze deze titel heeft gewonnen. Oververdiend!”