Eat Brussels! Drink Bordeaux! wijnen om van te genieten

Het ondertussen traditionele eat & drink festival kreeg dit jaar een unieke driedelige pairing mee waarbij Brusselse chefs, hun bereidingen koppelden aan een minder gekende maar alleszins lekkere Bordeauxwijn.

De wereld van de rode Bordeaux staat niet stil en levert meer soepele en volle wijnen af, met een fruitige toets. Het zijn wijnen die zich gemakkelijk laten drinken en het resultaat zijn van een nieuwe manier van werken in de bodega. Ze zijn klaar om meteen geproefd te worden maar hebben tegelijk een groot bewaarpotentieel.

Naast de klassieke druivensoorten uit de Bordeaux – Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet franc – herintroduceren wijnboeren steeds meer oude inheemse rassen in hun assemblages. Petit Verdot, Carmenère en Malbec geven wijn een nieuwe dimensie.

Max Silvestrini Château Chéreau is absoluut voorstander van wijnen om van te genieten, authentieke wijnen met een sterke identiteit. Zijn wijnen zijn een uitdrukking van hun terroir, tegelijk is hij overtuigd van het belang van verantwoorde wijnbouw, voor hem geen modeverschijnsel, maar een noodzaak. De passie van zijn familie gaat al 3 generaties mee en staat nu dankzij de kinderen ook helemaal open voor de wereld.

Château Chéreau produceert AOC Lussac Saint-Emilion, Montagne Saint-Emilion en Pomerol. www.silvestrini-vignobles.fr  – Invoerder Lesage -Oostvleteren

Max Silvestrini van Château Chéreau en Glen Ramaekers van restaurant Humphrey koppelen moderne technieken aan traditionele kennis van zaken en delen een passie voor rode wijn. Logisch dus om hen samen te brengen rond de AOC Pomerol, Domaine de la Pointe 2012.

De sierlijke finesse van de Pomerol gaat samen met een typisch Filipijns gerecht met karakter: Tagalogrund: rundsvlees gemarineerd in sojasaus met groene citroen en gember. De ronde, soepele tannines en de rijke, zoete smaak in de mond zijn de perfecte tegenspelers voor de zurige accenten van de marinade. Glens chef, Yannick Van Aeken was meerdere jaren werkzaam als sous-chef bij René Redzepi van toprestaurant Noma in Kopenhagen en in het Baskische Asador Extebarri en zorgt voor een ongeremde, kosmopolitische en inventieve keuken.  Restaurant Humphrey Sint Laurentstraat 36-38 – 1000 Brussel, www.restauranthumphrey.com

Domaine de la Pointe 2012 AOC : Pomerol | 85% Merlot,15% Cabernet franc : wijn 18 maand gerijpt op eik met delicate aromatische complexiteit met toetsen van leder,  cassis, violet, truffel en kruiden. In de mond rond en soepele tannines, mooi evenwichtig met lange afdronk, leuk fruitig en grote elegantie met mooi bewaarpotentieel.