Eat Festival Brussel: 29 september tot 2 oktober 2022

Na de speciale “Dinners”-editie van vorige jaar is het Eat Festival helemaal terug. Van 29 september tot 2 oktober 2022 vindt het festival plaats in de schitterende Gare Maritime in de Tour & Taxis-wijk. Vier dagen lang slaan meer dan 60 topnamen uit de Brusselse gastronomie er hun tenten op. Hun signatuurgerechten, patisserie, kazen, bieren en cocktails vormen een onweerstaanbare uitnodiging om de culinaire rijkdom van de hoofdstad te ontdekken.

Het Eat Festival is al bijna 10 jaar dé Brusselse afspraak voor fijnproevers. Het festival leidt je door de rijkdom en de diversiteit van het culinaire aanbod in de hoofdstad. Na het succes van de speciale editie “Dinners” vorige jaar werd opnieuw gekozen voor het schitterende kader van de Gare Maritime in de Tour & Taxis-wijk. Dankzij het EAT Festival krijg je een culinaire staalkaart van het beste wat Brussel te bieden heeft.

Nieuw tijdens deze editie zijn onder meer een markt met lokale producenten, een samenwerking met de Gare Maritime Food Market, een Brussels biercafé en een cocktailbar. Uiteraard komen ook de wijnliefhebbers aan hun trekken. Les Vins de Bordeaux zorgt namelijk voor een wijnbar en voor wijnworkshops.

Dit is de line-up voor deze editie.

35 chefs : Maar liefst 35 bekende Brusselse chefs doen mee. Zij zorgen elk voor een signatuurgerecht dat hun culinaire identiteit weergeeft. De restaurants: Alice Restaurant, Barge, Beiruti, Brasserie des Alexiens, Coquum, Crab Club, Entropy,  Fernand Obb Delicatessen, Gioia, Gramm, Gus, Humphrey Restaurant), Kitchen 151, Iki, La Bonne Chère, La Charcuterie, Le Tournant, Le Monde est Petit, Le Rossini, Les Petits Bouchons, Maloma, Mazette, Nénu, Old Boy, Osteria Bolognese, Racines, Refresh Brussels, San Sablon, Sanzaru, Smala, The 1040, Titulus,  VerTige, 65 degrés en Yi Chan.

De Gare Maritime Food Market

Elke dag staat het Belgisch terroir centraal in de Gare Maritime Food Market. Daar vind je 10 streetfoodconcepten en een bar, de Victoria. De chefs doen er alles aan om er je een unieke culinaire ervaring met kwaliteitsproducten aan te bieden. Tijdens het Eat Festival past de Food Market zijn aanbod aan en is er telkens één gerecht voor één vaste prijs. De streetfoodconcepten: Just Glaze, Bouillon van San**, Visbar van FisHHeads, XGreen van Xavier Pellicer, Bart van Bart De Pooter**, Tomorrowland Kitchen van Xavier Van Hecke, Cereal Killer van Giovanni Bruno*, 140! Door Adrien & Mallory, Carne door Mauro Colagreco***, Sugarlandia.

Er zijn ook heel wat banketbakkers die elke dag om de beurt het festivalaanbod vervolledigen. Wie houdt van zoet, zal niks te kort komen. Ook dit jaar zijn er op het Eat Festival enkele van de grootste kaasmakers van de hoofdstad. Bezoekers kunnen kennismaken met nieuwe smaken dankzij hun originele selectie.

Brouwers & mixologen:

De jongste 10 jaar is zit de ambachtelijke productie en vooral het ambachtelijk bier in Brussel stevig in de lift. Brusselse brouwers creëren, testen en moderniseren. Intussen zorgen ze voor een indrukwekkend brouwerserfgoed. Bezoekers kunnen met hen in contact komen en de vruchten van hun knowhow proeven. Zijn aanwezig: Brasserie de la Mule, Brasserie de la Senne, Brussels Beer Project, Cantillon, En Stoemelings, L’Annexe Brasserie Fermenterie de Bruxelles, La Source en de Nanobrasserie de l’Ermitage.

Brussel staat bekend om zijn groot aantal cocktailbars. Die hebben hun succes te danken aan de mixologen die telkens weer met vernieuwde klassiekers eigen creaties voor de dag komen. Op het EAT Festival kan je deze getalenteerde garde ontmoeten.

De Brusselse Boerenmarkt

In Brussel krioelt het van de kleine producenten en bedrijven die lokale, kwaliteitsvolle voedingsproducten willen aanbieden. Voor de eerste keer biedt het Eat Festival je de kans om een twintigtal van die producenten te ontdekken. Microbrouwerijen, koekjesfabrikanten, sauzen… je krijgt er een ruime staalkaart van de Brusselse savoir-faire.

Bordeauxwijnen

Les Vins de Bordeaux is ook dit jaar partner van het festival. Opnieuw nemen de uitmuntende wijnen deel aan de gastronomische trip door Brussel. Festivalbezoekers kunnen de grote verscheidenheid van de Bordeauxwijnen ook ontdekken in de wijnbar. En er staan meerdere proeverijen op het programma.

Ticketing en magneetkaart

Tijdens het Eat Festival wordt gebruikgemaakt van een “cashless” betaalsysteem. Bezoekers kunnen hun kaart bij een van de kassa’s kopen, opladen en gedurende het hele festival gebruiken. Om te betalen, leg je de magneetkaart op de cashless terminal en de credits worden automatisch afgetrokken. Eén credit is 1 euro waard. Begin september start de verkoop en zijn er interessante aanbiedingen. Meer info vind je op eatfestival.brussels.