Een Primeur voor Symington family estates

De eerste declaratie van twee opeenvolgende Vintage Ports in de geschiedenis van de familie. De leading producent van premium portwijnen presenteert een voortreffelijke vintage 2017, het resultaat van de vroegste oogst ooit die genoteerd werd, met een laag rendement waarvan de in primeur hoeveelheden een derde lager liggen dan in 2016.

De Symington familie is verheugd 2017 als een Vintage Port jaar aan te kondigen, wat het hun eerste opeenvolgende algemene declaratie maakt sinds Andrew James Symington in Porto arriveerde in 1882.

De aankondiging – nog maar de zesde declaratie van de 21eeeuw – sluit een periode van intense speculaties binnen de wijnwereld af. Er hing een zekere suspense rond de mogelijke aankondiging van een nieuwe declaratie, gezien de kwaliteit van de alom geprezen 2016 vintage en de zeldzaamheid van Vintage Port declaraties. De allereerste opeenvolgende declaratie is een mijlpaal in de geschiedenis van de Symington familie en is het resultaat van twee zeer verschillende maar uitzonderlijk kwalitatieve jaren voor porto in de Douro.

De wijnen van 2017 zijn het resultaat van een groeicyclus die tot de vroegste oogst ooit genoteerd in de 137-jaar oude geschiedenis van de Symington familie als wijnbouwers en portoproducenten heeft geleid. Nooit eerder hebben ze de druiventrossen in de maand augustus reeds geoogst, in 2017 werd het startsein gegeven op 28 augustus.

Groeicyclus : uitzonderlijke omstandigheden

2017 werd in het bijzonder gekenmerkt door veel warmere weersomstandigheden (1,2°C hoger dan in 2016) – waarbij de zomertemperaturen gematigerder waren dan in 2016 -, maar ook drogere omstandigheden met een regenval van 316 mm, wat de helft minder is dan tijdens een normaal jaar en een derde minder dan de regenval van 2016, zijnde 902 mm. Deze context zorgde voor een snellere groeicyclus: de snoeiperiode, de bloeitijd en het rijpingsproces kenden een gemiddelde voorsprong van twee weken. Hierdoor kwam de rijping in de maand augustus reeds snel tot stand; met een geslaagd evenwicht van de suikers en fenolische rijpheid.

Reeds bij de start van de groeicyclus in maart was er droog weer. De wijnstok toonde zijn opmerkelijke aanpassingsvermogen door als reactie hierop zijn wateropname te verminderen. De schaarste aan regen wakkerde vervolgens een hoge groeikracht aan van de wijnstok; de besjes en de trossen hebben minder beroep gedaan op de waterreserves. De droge lente heeft de schimmelontwikkeling teniet gedaan, waardoor de bessen en wijnstokken in een voortreffelijke gezonde staat verkeerden.

Lage oogst, grootse vintage

De weersomstandigheden hebben onvermijdelijk gezorgd voor een van de laagste oogsten van de eeuw tot nu toe, welke 20% lager lag dan het decennium gemiddelde. De rijpheidsniveau’s waren perfect in balans, wat de wijnen een uitzonderlijke intensiteit, concentratie en structuur bezorgde, en deze combinatie resulteerde in uitmuntende aroma’s en een magnifieke frisheid.

De Symington familie hebben hun portowijnen van 2017 geproduceerd dankzij hun langs de Douro gelegen iconische domeinen. Ze stellen binnenkort gelimiteerde hoeveelheden (in primeur en per toewijzing) van Graham’s, Dow’s, Warre’s en Cockburn’s voor alsook van Quinta do Vesuvio, Graham’s ‘The Stone Terraces’ en Capela da Quinta do Vesuvio. De 2017 is nog maar de vierde editie van deze laatste twee, die enkel in heel uitzonderlijke jaren worden geproduceerd. Ten gevolge van het lage rendement is de 2017 Vintage Port de kleinste declaratie van de Symington familie in de 21eeeuw, met in primeur volumes die ongeveer een derde lager liggen dan in 2016.

2017 en…1945, twee gelijkaardige vintage jaren

De uitzonderlijke omstandigheden die tijdens het jaar 2017 werden vastgesteld zijn vergelijkbaar met de regenval en de temperatuurtendens van 1945, wat tegenwoordig nog steeds wordt gezien als een van de meest gerenomeerde Vintage Port’s ooit. Deze beide jaren hadden vervroegde groeicycli met een geringe regenval, wat in evenwicht werd gebracht door een minder extreme warmte tijdens de zomer, hetgeen resulteerde in een vroegtijdige oogst met een geringer rendement met druiventrossen die zich in een uitzonderlijke staat bevonden.

Symington, een tevreden familie van wijnbouwers

« Tijdens de 25 jaar dat ik reeds oenoloog ben in de wijngaarden van mijn familie, heb ik nog nooit zo’n jaar als 2017 meegemaakt. Het rendement was extreem laag, maar de concentratie en de structuur zijn adembenemend. We hebben enkele zeer uitzonderlijke wijnen geproduceerd. » Charles Symington, hoofd-oenoloog van Symington Family Estates

« Er zijn maar een paar wijnregio’s die het aantal van hun vintages zo nauwgezet beperken zoals wij in de Douro. Deze beslissing om deze twee opeenvolgende jaren als Vintage Port te declareren nemen we niet licht op. Maar deze uitzonderlijke oogstjaren hebben wijnen van een enorm hoge kwaliteit voort gebracht wat onze overtuiging om deze historische beslissing te nemen versterkte.» Johnny Symington, Chairman van Symington Family Estates

Over Symington Family Estates

De familie Symington, van Schotse, Britse en Portugese afkomst, produceert al sinds 1882 en over vijf generaties heen portwijnen in het Noorden van Portugal. Vandaag werken tien familieleden voor de verschillende Porto huizen van de groep: Graham’s, Cockburn’s, Dow’s en Warre’s alsook hun verschillende Dourowijnen projecten – Quinta do Vesuvio, Quinta do Ataide, Altano en Prats & Symington (befaamd voor Cryseia) – en tenslotte ook voor het nieuwe domein in Alto Alentejo, Quinta da Fonte Souto.

Symington Family Estates is een van de toonaangevende producenten van premium portwijnen, de familie bezit de grootste wijngaard in de Douro, met 26 Quintas die in totaal 2.240 hectare beslaan waarvan 1.024 hectare wijngaarden. Duurzame wijnbouw staat voorop in de wijngaarden en 112 hectare wordt in biologische wijnbouw beheerd, de grootste oppervlakte aan biologische wijngaarden in de Dourovallei. Tenmidden van de andere grote porto ondernemingen is Symington Family Estates uniek in de zin dat ieder werkend familielid zijn eigen wijngaard beheert, naast de wijngaarden die onder het mede-eigendom van het familiebedrijf vallen.