F de Cascastel 2013 – Fitou

Een van de topwijnen van de Maîtres Vignerons de Cascastel, gevormd door een 100-tal wijnbouwers, verspreid over 4 gemeenten op nauwelijks een 20-tal km van de Middellandse zee, samen goed voor ruim 28.000 hl, is de AOC Fitou die jaarlijks 11.000 hl voor zijn rekening neemt.

F de Cascastel is een assemblage van 40% Carignon, 35 % Syrah en 25% Grenache noir. Carignon en Grenache werd aangeplant op eerder dorre en droge hellingen van schistgronden waarop ze het best gedijen. De wijngaard op Haut Fitou, is een aaneenschakeling van talloze kleine percelen waarbij de garrigues stap voor stap werden teruggedrongen. Het warme, droge en ook winderige klimaat zorgt voor een perfecte maturatie van de bessen en ideale sanitaire omstandigheden. Een manuele oogst is een logisch gevolg door de enorme percelering van de wijngaard.

Carignon en Syrah worden gevinifieerd met koolzuur maceratie en opslag van zowat 2 weken, de Grenache krijgt een traditionele fermentatie onder gecontroleerde temperatuur. Bij het begin van de fermentatie is er een ontlasting en de bovenlaag, het hoedje, wordt regelmatig bevochtigd met verluchting van het sap om een meer intense en betere extractie van de polyfenolen te bekomen. Syrah en Grenache rijpen minstens 10 maand in nieuwe eiken vaten.

In het glas zorgt deze wijn voor een dieprode granaatkleurig mantel. In  de neus  komen intense en complexe aroma’s vrijwel onmiddellijk tot ontwikkeling, zoethout, rijp zwart fruit, grijze peper, worden aangevuld met toetsen van onderhout en munt. We ontdekken evenzeer subtiele accenten van leder en blonde tabak.

In de mond een weelderig en harmonieus palet, licht kruidig en mooie aangename frisheid, opgemonterd met delicate toetsen van chocolade, peper, zoethout en braambes die de aanzet vormen van een lange aangename afdronk met subtiele mineralen accenten.

Deze wijn is een ideale compagnon bij wildterrines, gegrilde magret van eend, cassoulet, rundsgebraad en oude Cantalkaas. Prijs chai TTC €13.5.