L’Amusoir – Waterloo

In de wereld van de horeca is het grootste teken van succes de lange levensduur van een zaak. Dus wat te zeggen van een etablissement dat reeds veertig jaar aan de top staat? Het is inderdaad reeds van in 1976 geleden dat l’Amusoir, dat helemaal in het begin een eenvoudig café was, omvormde tot restaurant. U moet weten dat Waterloo destijds slechts een vijftiental horecazaken kende en er nood was aan een zaak als deze. Niettemin moest er tegemoet gekomen worden aan een lokaal en relatief veeleisend publiek … Vier decennia later kunnen we stellen dat deze zaak in zijn opzet geslaagd is, en hoe!

Dat stilstand achteruitgang betekent, hebben ze in L’Amusoir goed begrepen, de zaak evolueerde constant! Vandaag is l’Amusoir een van de meest indrukwekkende horecaconcepten uit de regio. Zo huist er in dit etablissement niet alleen een restaurant maar zijn er meerdere opties, elk met een eigen gezicht. Het restaurant biedt nagenoeg 150 zitplaatsen, met in het verlengde een magnifiek terras met op zijn beurt plaats voor 120 gasten. Het prachtige restaurant oogt warm en gezellig en is ingericht met veel natuurlijk hout en overwegend zwart meubilair.

Uiterst belangrijk is de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van de kaart, voornamelijk smakelijke brasseriegerechten die stuk voor stuk huisgemaakt worden. Het keukenteam dat onder leiding staat van Thierry Mannaerts, chef die hier reeds 21 jaar aan de slag is, staat garant voor heerlijke creaties die in de smaak vallen bij een breed en trouw publiek. Grotendeels zijn dat habitués die hier blindelings vertrouwen op een reeks gerechten die volgens de regels van de kunst worden klaargemaakt. Er zijn de overheerlijke ‘huisgemaakte’ garnaalkroketten en de eveneens ‘huisgemaakte’ sausen die een mooi stuk rundvlees of dagverse vis begeleiden. Alles getuigt er van vakmanschap en waar gasten keer op keer graag voor terugkomen. Sommige trouwe klanten komen er al meer dan dertig jaar voor de lunch! De dagschotel van € 9,50 met een starter en een hoofdgerecht is dan ook een weggever, zeker gezien de producten die gebruikt worden. Deze drang naar perfectie en tevredenheid gaat tot en met de desserts, uiteraard huisgemaakt.

Nog uitstekend qua prijs-kwaliteitverhouding is de wijnkaart, hoofdzakelijk Frans maar met een open blik richting andere wijnlanden, met een flink aantal aangename en vlotte wijnen voor minder dan € 20, een bijzonder goed gekozen wijn van de maand en een mooie selectie open wijnen.

We kunnen evenmin voorbij aan het concept «A côté de” », een ruimte die perfect is voor een winterse fondue of een zomerse barbecue. Deze ruimte is eerder geschikt voor grotere gezelschappen, ideaal dus voor een etentje met een stel vrienden, in gezellig familieverband of met een aantal collega’s.

Ook de bar is ondertussen een must gewordenn het is de perfecte locatie om alvast te wachten tot er een tafel vrijkomt. De ‘kleine bar’ maakt die deel uit van het restaurant. Ingericht in dezelfde stijl en met een knus open haardvuur, is het de ideale plek om in een rustige en intieme atmosfeer het aperitief te nemen. De grote ‘loungebar’ is een van de meest opmerkelijke decors van l’Amusoir waar het heerlijk zitten is. Deze bar bezit diverse niveaus met comfortabele mezzanines, een sfeervolle en uitzonderlijke plek. Tijdens de uren van het aperitief wordt er zachte muziek gespeeld, maar vanaf elf uur ’s avonds tot drie uur ‘s nachts gaat deze grote ruimte over in een swingende en gezellige club, zonder dat het een lawaaierige discotheek wordt.

Toch bezit dit ruimtelijke en majestueuze decor een zekere intimiteit, mede door de prachtige open haard, en is zowel geschikt voor een intieme tête-à-tête als een vrolijk feestje. Deze unieke bar in zijn genre stelt niet alleen een hele reeks uitzonderlijke bieren en kwaliteitsvolle bubbels voor maar ook een groot aantal sterke dranken en cocktails, steeds op basis van absolute topproducten. Deze bar die open is op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond kan op andere dagen na reservering privé worden afgehuurd, dit voor om het even welk evenement.

Sedert 2010 wordt l’Amusoir gerund door Jonathan Blanchart, die destijds het stokje van zijn vader overnam. Vandaag is het zonder enige twijfel een van de meest dynamische horecazaken van de regio, wat te danken is aan het intelligente bestuur en aan het zeer gemotiveerde team die in een prettige ambiance samenwerken met wederzijds respect. Deze vriendelijke ambiance wordt geapprecieerd door de vele trouwe klanten.

Interessant om weten is dat naast dit concept in Waterloo het management van l’Amusoir ook over een grote zaal beschikt in Lasne, ‘La Maison Basse’. Dit is de ideale plek voor allerlei evenementen, privé of zakelijk, van een huwelijk, familiereünie tot bedrijfsopleidingen, werkcolleges en persconferenties, en dit met een service « op maat ».

Wij genoten bij onze proeverij van dagverse asperges, waarbij zowel de bereiding à la flamande als deze met Spaanse hesp, uitgroeide tot een succulent gerecht dat bewees dat asperges meer dan een volwaardig regionaal, maar vooral sterk seizoensgebonden product zijn dat in elk keukentype thuishoort.

Het hoofdgerecht werd een huisgemaakte steak tartaar met leuk en fris garnituur van groenten, heerlijke sausjes en mooi goudgele en krokante frietjes. Een onbetwistbare topper temidden het ruime assortiment brasseriegerechten dat in L’Amusoir wordt aangeboden. Een geurige en dampende koffie gourmand met een mooi palet zoetigheden werd een amusante afsluiter van een gezellige maaltijd.

L’Amusoir –  121 chaussée de Bruxelles –  1410 Waterloo

Tél: 02/354.82. 33 Web : www.lamusoir.be – geopend 7 dagen op 7

Info en reserveringen: restoamusoir@gmail.com

La Maison Basse – 52 route d’Ohain – 1380 Lasne

Tél: 02/654.01.10  Web : www.la-maison-basse.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

gezellige sfeer

leuke houtdecoraties, aangename bar en loungebar

lekkere brasseriegerechten

mooie decoratieve presentaties

huisgemaakte specialiteiten

Delta Brussel: oude gerenoveerde fermette

leuke brasseriekeuken

mooie vlees grillades

leuk terras