Festival of colours by EXKI

Kleurrijke, gezonde en heerlijke recepten !

Tijdens de afgelopen lockdownperiode hadden veel Belgen plots de tijd om echt te koken, ze (her)ontdekten de lokale winkels en ze lieten hun fantasie de vrije loop om nieuwe recepten uit te testen. De ideale gelegenheid dus voor verandering in de keuken door het aannemen van de juiste voedingsgewoontes. Wie gezond eet, is beter gewapend tegen ziekten en voorziet het organisme van de nodige voedingsstoffen om de immuniteit te versterken.

De ideale periode om van alles heruit te vinden… ook bij EXKi! Authentieke, seizoensgebonden, lokaal gekweekte, biologische en gezonde producten vormen sinds jaar en dag de basis van de EXKi-recepten. Als eindeloze inspiratiebron zit de natuur boordevol kleur en gezien EXKi dol is op koken, bracht het die kleuren in een reeks nieuwe recepten.

Geel, groen, paars, rood … het werd een heus kleurenfestival! Zwichten maar ! … Voor heerlijke, kleurrijke gerechten

De ENERGIE-SALADES kregen elk de naam van een berg en zijn heel evenwichtig en voedzaam. Ze bestaan uit hummus, een mengeling van granen en peulvruchten (plantaardige eiwitten) en goede plantaardige vetten. Complete recepten voor een evenwichtige en kleurrijke maaltijd.

De VISO-salade

Wortelen bereid met geurige ras el hanout voeren je mee naar andere streken. Deze heerlijke, perfect gedoseerde kruidenmengeling uit Marokko prikkelt de smaakpapillen en gaat heel goed samen met de boekweit en sojabonen. We mengen er ook nog een heerlijke hummus van erwtjes bij. Vanaf € 7,45

Groene salade CATANZARO

Alleen al om naar te kijken is dit de perfecte mengeling: penne, courgette, spinazie met ricotta en uiteraard verse, groene basilicum. De perfecte vegetarische salade en bovendien op en top DETOX… Vanaf € 5,40

BIO-BROODJES MET KURKUMA

Ga voor een kurkumakuur met onze nieuwe gele biobroodjes! Deze smakelijke biobroodjes met kurkuma zijn geïnspireerd op de ‘Belgische pistolets’, maar met een bonus voor uw gezondheid dankzij de kurkuma in het deeg. De geknipte lokale en biologische lekkernij, want de broodjes komen rechtstreeks van de Belgische bakker : •Mackenzie : Gerookte regenboogforel, emulsie van erwtjes, radijzen honingmosterdvinaigrette en lente-ui. Vanaf € 4,50 – •Danae: Rode wortelen, emulsie van gele paprika, tartaar van zeewier en peterselie. Vanaf € 4,50

“PAARSE” TAART MET RODE VRUCHTEN

Deze nieuwe taart met rode vruchten wordt de ster van een smakelijke pauze, het dessert of een vieruurtje. Bovenop de amandelbasis liggen kleine toefjes gemixte pruimen, braambessen en blauwe bosbessen. Vanaf € 4,15

Nog meer duidelijkheid : (PICTO LOW) : Recept op basis van ingrediënten zonder gluten. – (PICTO VEGAN) : Bevat geen producten of bijproducten van dierlijke oorsprong. – (PICTO VEGE) : Recepten bevatten geen vlees of vis. De recepten kunnen wel eieren, melkproducten en traditioneel bereide kaas bevatten. – (PICTO LAAG-LACTOSE) Recept gemaakt op basis van ingrediënten zonder melk. De producten kunnen echter sporen van melk bevatten doordat er melkingrediënten gebruikt worden bij de bereiding.

Kleuren begrijpen: Kleur is één van de kenmerken van een mooi en lekker gerechtje. Volgens Chloé De Smet, de voedingsdeskundige en diëtiste die nauw samenwerkt met EXKi “Is een kleurrijk gerecht oneindig veel interessanter op het vlak van voedingswaarde, smaak en aanblik dan een éénkleurig gerecht.”

OOK KLEUREN ZIJN GOED VOOR DE PLANEET!

Als je verschillende kleuren in een gerecht wilt, ga je op zoek naar verschillende soorten groenten en fruit en sta je open voor een nieuwe voedseldiversiteit. Op die manier ontdek je vaak lokale producenten die een verser product kunnen leveren via een korte keten. Prima voor de planeet!

ORANJE = antioxiderende eigenschappen, beschermt hart en bloedvaten, houdt het verouderingsproces van de cellen tegen en schade door blootstelling aan de zon. GROEN = bevat luteïne dat geassocieerd wordt met de DETOX-trend omdat het op lange termijn het organisme zuivert. GEEL = bevat nog meer luteïne en bevordert de cognitieve capaciteit van de hersenen. BLAUWACHTIG PAARS = speelt een preventieve rol bij het behoud van de cognitieve functies en de preventie van cardiovasculaire en neurologische aandoeningen. Helpt ook de bloedsuikerspiegel op peil te houden. ROOD = zorgt voor een goede cardiovasculaire gezondheid WIT = Werkt preventief tegen cardiovasculaire aandoeningen en bepaalde kankers.

Van het veld op het bord: Een kleur, een lokale producent

Om het maximum te halen uit de korte keten, kiest EXKi zijn lokale producenten zorgvuldig uit en zet het hun seizoensgebonden producten in de schijnwerpers. Gepassioneerde producenten die het product, de aarde en de mens respecteren.

DUURZAME VERBINTENIS

Bij EXKi is 60% van de recepten vegetarisch of VEGAN, EXKi is anhanger van de antiverspillingscultuur en doneert daarom aan bepaalde organisaties (Too Good to Go, Permafungi, Brusselse organisaties en het OCMW).

PASCAL BOLLE EN ZIJN AARDBEIEN WAAR JE GELUKKIG VAN WORDT!

“De aardbei is de eerste seizoensvrucht en ze brengt de zomer mee. Het is een feestelijke vrucht!” Al verschillende jaren onderhoudt EXKi een speciale band met deze aardbeienteler uit Gerpinnes. Ze delen dezelfde waarden. Pascal beperkt het gebruik van middelen en methodes die niet natuurlijk zijn. Bovendien worden de aardbeien voorzichtig met de hand geplukt. WEETJE? Een truc van Pascal om verspilling tegen te gaan is ‘lelijke’ aardbeien gebruiken om heerlijke confituur van te maken. Zo gaat er niks verloren!

FRUIT & TEA MET BELGISCHE AARDBEIEN

Vers fruit, munt, Hammamthee en ijsblokjes… mixen maar en klaar! Vanaf € 4,75

ISABELLE COUPIENNE, BIOLOGISCH GOUD

Deze onderneemster is bezig met biologische, rechtvaardige, vernieuwende teelten die “made in Belgium” zijn en ze ligt aan de basis van de producten Land Farm & Men, waarvan elk product iets bijdraagt aan welzijn en gezondheid. Opnieuw dezelfde visie als EXKi: een verantwoordelijke landbouw met respect voor de planeet. Sinds het begin van dit globale project teelt Isabelle de eerste Belgische quinoa, heus goud voor de gezondheid. Je herkent goede quinoa aan zijn variëteit en het is de streek die het verschil maakt. Bij ons is quinoa donkerder dan in Zuid-Amerika.

WEETJE? Je kunt verbonden zijn met de natuur en tegelijk groot liefhebber van nieuwe technologieën, net als Isabelle. Ze gebruikt alle traditionele bio-methodes, zoals mechanische onkruidbestrijding, maar ze staat ook open voor tools die haar werk en haar opbrengsten verbeteren: gps, tablets, drones…

ENERGIE-SALADE ANNAPURNA

Nog een heel kleurrijke salade, deze keer op basis van de biologische quinoa van Isabelle in combinatie met een hummus van groene linzen, erwtjes en bosbessen. Voor een energieboost die de hele namiddag aanhoudt. Vanaf € 7,45

Click & Collect

Click&Collect EXKi is een nieuwe service die ervoor zorgt dat je niet meer hoeft aan te schuiven. Je bestelt vooraf online en komt gewoon je bestelling ophalen in een restaurant naar keuze waar ze zal klaarliggen. Praktisch, toch? Dit bewijst dat ook EXKi zichzelf kan heruitvinden en zich aan de huidige omstandigheden kan aanpassen. Geen excuses meer om je favoriete kleurrijke gerecht niet te bestellen.