Roussette de Savoie

De Altesse is een van de unieke druivenrassen in deze regio die zowel als aperitief als bij diverse gerechten een ideale partner is, een van de 7 unieke druivenrassen ter wereld die in deze regio wordt weergevonden, een regio gespecialiseerd in witte wijnen. .

De AOP Roussette de Savoie werd bij Decreet erkend op 4 september 1973 en heeft een productiegebied dat identiek is aan dat van de AOC Vin de Savoie, evenwel met uitzondering van die gemeenten waar de AOC Seyssel wordt geproduceerd. De wijngaarden omvatten ruim 200 ha, met een gemiddelde productie 12.000 hl/jaar. De producenten omvatten 150 particuliere wijndomeinen, 3 coöperatieve kelders en een 10-tal handelaars. De opbrengsten worden heel wat beter gerespecteerd dan deze van de AOC Vin de Savoie.

De Roussette de Savoie kan worden aangevuld met 4 geografische benamingen: ➢Frangy in Chaumont, Desingy en Frangy, ➢ Marestel in Jongieux en Lucey) ➢ Monterminod in Saint-Alban-Leysse en ➢ Monthoux in Saint-Jean-de-Chevelu.

De Savoyaardse wijngaard :

Met een gemiddelde hoogte van 1.500 meter en 36 pieken boven 3.500 meter kan Savoie worden geïdentificeerd als een regio met een aanzienlijk hooggebergte. De wijngaarden zijn een geografisch mozaïek, een chaotisch terroir dat alleen de wijnstok heeft kunnen koloniseren, rijk aan 7 druivensoorten. uniek in de wereld. Witte wijnen domineren de productie van door hun sterke persoonlijkheid (70%, gebaseerd op Jacquère, Altesse, Chasselas, Roussanne, Chardonnay, Gringet, Molette; toch neemt de productie van rosé en rode wijnen toe, de productie hiervan wordt gedomineerd door Gamay en Mondeuse (ook Pinot Noir en Perzan), evenals die van de laatste meest recente creatie, de Crémant de Savoie.

Altesse

De druivensoort Altesse is koning in Savoie en Bugey. Het is de vierde meest aangeplante druivensoort in de Savoie na Jacquère, Gamay en Mondeuse. Ze vertegenwoordigt ongeveer 10% van de wijnstokken op 120 hectare. Altesse is vooral bekend als de Roussette omdat zijn schil verandert naargelang zijn maturiteit, van goudroze naar rood. Zij staat ook bekend als de Roussette de Savoie of Hoge Roussette, Fusette d’Ambérieu of de Montagnieu. De naam Altesse komt ongetwijfeld uit de uitdrukking “Coteau des Altesses”, de naam voor terrasvormige wijngaarden waar deze druivensoort werd geteeld. Gepland in hetzelfde productiegebied als de AOC Vin de Savoie, is de Altesse de unieke druivensoort van de Roussette de Savoie appellatie en van de Crus Frangy, Marestel, Monterminod en Monthoux, ze is ook aanwezig in sommige assemblages van de Seyssel-appellatie. .

Lange tijd werd gedacht dat deze druivensoort door graaf Amédée VIII uit Cyprus werd teruggebracht in 1366, of een eeuw later door Anne de Lusignan, dochter van de koning van Cyprus, vrouw van hertog Lodewijk I van Savoye. Ampelograaf Louis Levadoux situeert de Altesse veeleer als onderdeel van de familie Serins afkomstig uit Zuidoost-Frankrijk, waaronder ook Syrah, Mondeuse, Viognier, Marsanne en Roussanne thuishoren. De eerste sporen hiervan worden in de 16e eeuw teruggevonden op de Montagne du Chat in de Savoie, tussen het Lac du Bourget en het Lac du Aiguebelette.

Een andere mogelijkheid wordt aangehaald door Evelyne Léard-Viboux, in haar boek “Vins et Vignobles en Savoie Mont Blanc” (Wijnen en Wijngaarden in de Savoie), ze verwijst naar een druivensoort; afkomstig uit Hongarije, namelijk deze die verantwoordelijk is voor de furmintwijnen, basis van de grote Tokaj. Deze wijn was eertijds voorbehouden aan de keizers van Oostenrijk-Hongarije en heeft zijn naam gegeven aan de druivensoort. Deze versie wordt bevestigd door Pierre Galet, een gerenommeerde ampelograaf die gelijkenissen tussen de furmint en de altesse terugvond …

Hoe dan ook, Altesse is een delicate druivensoort, die niet erg productief is, zorgt voor substantiële wijnen die elegantie en frisheid combineren, maar is zeer gevoelig voor de ziekte, met name voor meeldauw, acariose of echte meeldauw, en vreest vooral grijze schimmel. Ondanks deze moeilijkheden is de Altesse in volle expansie. Dit wijnras voelt zich immers thuis op een ondergrond van gips, grind en witte mergel op goed aan de zon blootgestelde hellingen.

L’Altesse vormt de basis voor droge witte wijnen, lichtgeel van kleur, zeer aromatisch met tonen van ananas en citroen, amandelen en honing. Deze edele druivensoort affirmeert met stijl zijn sterke persoonlijkheid naarmate hij ouder wordt, en kan tot 20 jaar worden bewaard.

Geserveerd bij een temperatuur van 10-12°C kunnen de wijnen van Altesse het best binnen 2 tot 5 jaar worden gedronken. Het is een leuk, verrassend aperitief maar past tevens bij vis, rivierkreeft, snoekquenelles, wit vlees, pittige exotische gerechten, een tartiflette en een Savoyaardse fondue, reblochon, een ananasdessert…

Voor Jacques Barlet, wijnbouwer in Jongieux is Altesse is een druivensoort die van nature een goede frisheid en die bijzonder interessant blijkt in overrijpheid, met name in de appellation Roussette de Savoie, in Marestel’s vintage. Het zijn wijnen met een lange, aangename afdronk, rijker en steviger dan de Jacquère. Het is aangewezen hem minstens een jaar te laten rijpen alvorens te degusteren met vis uit het meer in saus, sint-jakobsschelpen en zelfs met ganzenlever.

Een selectie:

Domaine G&G Bouvet

Roussette de Savoie Monterminod 2017 – 100% Altesse

Een glinsterende, zuiver gouden kleur met rijpe neus, bloemige pioenroos-sering, fruitige abrikozenperzik en gedroogd fruit. citrusvruchten, honing en bijenwas, grijze peper, een vleugje kruidnagel. Voldoende, gesmolten en vers in de mond, hebzuchtig, fruitig en lang. Past bij gerechten als vis uit de meren, vis papillote met kokosmelk, tagine met abrikozen, zeeduivel amerikaanse stijl, grapefruit geroosterd met honing. Verkrijgbaar via directe verkoop, wijnhandelaren, CHR Indicatieve prijs incl. BTW ex kelder: 14 euro

Carrel Eric & François

Roussette de Savoie La Marété 2019 – 100% Altesse

Goudgele kleur. Fruitige neus van exotische fruit-parelmoer-wijnstok perzik, zoete kruiden, hint van honing. Voldoende en gesmolten mond, fris en evenwichtig tot de lengte. De gerechten: vissenterrine, sushi, vis uit het meer. Verkrijgbaar via directe verkoop, wijnhandelaren, CHR Indicatieve prijs inclusief BTW af kelder: 10,00 euro

Maison Cavaillé

Roussette de Savoie 1949 vintage 2018 – 100% Altesse

Mooi gouden gewaad. Neus van wit fruit (perzik) en hazelnoot. Heerlijke, kruidige en gulzige mond, goed uitgebalanceerde, grote frisheid in de lengte. De gerechten: konijnenterrine, gekookte en gemalen vis uit het meer, gegratineerde zeevruchten. Verkrijgbaar via directe verkoop, wijnhandelaren, CHR Indicatieve prijs inclusief BTW af kelder: 9,30 euro

Cave des vins fins de Cruet

Roussette de Savoie 2018 + 100% Altesse

Lichtgouden kleur. Fijne neus, bloemige, fruitige peer, honingkleurige noten. De gerechten: kaassoufflé, vissenterrine, gegrilde zeebarbeelfilets, gegratineerde kroketten, wit vlees. Verkrijgbaar via directe verkoop, kaascoöperaties, CHR Indicatieve prijs inclusief BTW af kelder: 6,50 euro

Domaine de l’Idylle

Roussette de Savoie Anne de Chypre 2018 – 100% Altesse

Smaaknotities: bloemige en aangename neus, witte vruchten en citrusvruchten, karakteristieke rijpingsnotities op de wijnmoer. (brioche smaken). Voldoende mond, goed uitgebalanceerd, licht zoutig op de afdronk. Compagnon bij gerechten als stukjes Beaufort als aperitief, garnalen, sushi, aubergine terrine, in de oven gebakken zeebrasem, verse geitenkaas. Verkrijgbaar via directe verkoop, CHR, wijnhandelaren. Indicatieve prijs inclusief BTW af kelder : 9,00 euro

Domaine Million Rousseau

Roussette de Montheux 2018 – 100% Altesse

Lichtgevend gewaad. Bloemige linde-violette neus, fruitig en fijn. Frisse en evenwichtige mond, noten van walnoot, amandel, honing. Ideaal bij gerechten als zeevruchten, vis uit het meer, gerookte forel met amandelen, halfdroge geitenkaas. Verkrijgbaar via directe verkoop, wijnhandelaren, CHR Indicatieve prijs inclusief BTW af kelder: 8,90 euro

Jean Perrier et Fils

Roussette de Savoie Château de Monterminod 2018 – 100% Altesse

Briljante gele kleur die duidt op een zeer rijpe opgepikte oogst. Subtiele, frisse, bloemige meidoornneus, fruitige (rabarber), kruidige peper en balsamico toets. Goed uitgebalanceerd, zeer gestructureerd verhemelte, zowel levendig als vol met een zeer mooie bittere, sinaasappelschil afwerking. Zijn gerechten: charcuterie, zeebaars met venkel, vis met zuring, kruidige, exotische gerechten. Verkrijgbaar via directe verkoop, wijnhandelaren, CHR Indicatieve prijs inclusief BTW af kelder: 15,50 euro

La Cave du Prieuré

Roussette de Savoie Marestel 2018 – 100% Altesse

Lichtgele kleur, fruitige neus, ananas, perzik, bijenwas, rijke, zachte mond, met een goede volharding. De gerechten: gerookte zalm, cocktailgarnalen, zeebaars met venkel, kippentagine met citroen, tartiflette, chaource. Verkrijgbaar via directe verkoop, wijnhandelaren, CHR Indicatieve prijs inclusief BTW af kelder: 12,50 euro

Domaine Jean Vullien & Fils

Roussette de Savoie 2019 – 100% Altesse

Lichtgouden kleur met groene reflecties. Complexe en subtiele neus, bloemige meidoorn, fruitige sinaasappel-oranje exotisch. Goed gestructureerd en harmonieus in de mond, met een delicate mix van substantie, fruit en frisheid, tot in de lengte. De gerechten: forel, fera filet, droge geitenkaas, beaufort zijn perfecte compagnons . Verkrijgbaar via directe verkoop, wijnhandelaren, CHR Indicatieve prijs inclusief BTW af kelder: 7,50 euro