Franciacorta – la Montina

In 1982 verwierven de gebroeders Bozza 14 ha wijngaarden en de Villa Baiana in Monticelli, een historisch herenhuis uit 1620 dat toebehoorde aan Benedetto Montini, de voorvader van paus Paulus VI. Pas in 1986 wordt het eerste deel van de wijnkelder gebouwd die ruim 2.000m² beslaat. Het wijnhuis La Montina wordt door de broers opgericht in 1987 en is meteen het 19de wijnhuis in Franciacorta.

De gebroeders Bozza realiseerden zich vrij snel dat Franciacorta onbekend bleek hoewel de DOC reeds sinds 1967 bestond. In 1991 besloten ze een nichemarkt aan te boren door de eerste halfzoete rosé van de regio te creëren wat nadien een goede beslissing bleek, momenteel zijn ze marktleider van dit type Franciacorta. Met de steun van lokale ambachtslieden creëerden ze in 1999 een Marmonnier verticale pers, het eerste persmodel vervaardigd door een wijnmakerij in Brescia, meteen een nieuw tijdperk voor La Montina dat in 2007 uitmondde in de verruiming van de wijnkelder. De nieuwe kelder moet zorgen voor minieme temperatuurverschillen, een huzarenstukje zo bleek. Maar liefst 85.000m³ heuvel werd afgegraven en biedt het landgoed een langetermijnvisie.

Innovatie is een permanent streven, reden waarom in 2014 beslist werd over te schakelen naar de biologische wijnbouw. De overschakeling neemt volgens Italiaanse regels 4 jaar in beslag om van chemische naar organische wijnbouw over te stappen. Vorig jaar werd dus de eerste biologische oogst binnengehaald waarvan de extractie dit jaar zal plaatsvinden. De eerste biologische wijnen worden in principe in 2021 op de markt gebracht. Al deze inspanningen hebben ervoor gezorgd dat La Montina momenteel het 5de wijnhuis is in Franciacorta met een productie van zowat 400.000 flessen per jaar.

Vandaag beheren Michele Bozza en zijn neef Daniele Bozza het landgoed onder het toeziend oog van de oprichters Vittorio, Gian Carlo en Alberto. Michele is directeur van de export en marketing, terwijl Daniele zich vooral op de Italiaanse markt richt. Als lid van de raad van bestuur van ‘il Consorzio per la tutela del Franciacorta’ bouwt Michele mee aan de toekomst van de hele regio, toekomst die enkel door een permanente samenwerking tussen alle wijnhuizen kan worden veilig gesteld aldus Michele.

Op de proeftafel:

La Montina brut – Franciacorta DOCG

Assemblage 85% Chardonnay, 15% Pinot noir. Rendement van 9000 kg per ha, goed voor 7200 flesen/ha. Rijpt minstens 24 maand op fles, jaarproductie 145.000 flessen met 7.5g residuele suikers per liter. 12% alc vol

Mooie fruitige wijn met zeer fijne bubbels en behoorlijk lange afdronk. Prijs detailhandel 24.90€

La Montina extra brut – Franciacorta DOCG

Assemblage 75% Chardonnay en 25% Pinot noir, eveneens goed voor een rendement van 9000 kg/ha en eveneens rijping van 24 maand op fles met een jaarproductie van 45.000 flessen, heeft bij 12% alc vol slechts 3.5 tot 4 g residuele suikers.

Een vroege oogst zorgt voor leuke aciditeit en jeugdigheid, krachtige, frisse aanzet met overvloed van zeer fijne bubbels, begeesterende lange en soepele afdronk. Prijs detailhandel 24.90€. Geniet in dit assortiment onze voorkeur.

La Montina Saten brut – Franciacorta DOCG

Een 100% Chardonnay wijn waarvan 30% rijpt op houten vaten, rendement van 8500 kg per ha goed voor 6800 flessen/ha. Jaarproductie zowat 85.000 flessen. Rijping van minstens 30 maanden op fles, alc vol 12% met 7.5 tot 8g residuele suikers per liter.

Is bijzonder geliefd in Japan. Mooie wijn met fijne bubbels, erg apart karakter met gezellige afdronk. Prijs detailhandel : 28.90€