Fruitige Elzaswijnen en kaas een perfecte (zomerse) match

Wijn en kaas: heerlijk los, maar samen nog beter, vooral als je de juiste kaas met de juiste wijn combineert. Elzaswijnen, bekend om hun unieke en gevarieerde aromatische palet, zijn een perfecte match voor kazen van bij ons en van over de grens. De fruitige, frisse en volle geuren en smaken sluiten mooi aan bij de typische smaak van de kazen, en maken van de Elzaswijnen een ideale keuze voor een heerlijk zomers aperitief op je terras of een picknick.

Hoewel veel mensen denken dat rode wijn en kaas dé ideale combinatie is, is witte wijn doorgaans een veel betere optie. Veel rode wijnen bevatten tannines die, in combinatie met de aroma’s van kaas een wat metaalachtige smaak geven. De lichte zurigheid van witte wijn en zijn fruitigheid zorgen voor de nodige frisheid en een geraffineerd fijn contrast met de smaak en textuur van de kazen.

Elzaswijnen: een ideale partner voor kaas

De geuren en smaken van Elzaswijnen zijn vol, fruitig en iedere keer opnieuw verrassend. Doordat de bodemgesteldheid van de Elzas zo divers is, is deze streek zeer gunstig voor de rijping en ontwikkeling van een groot aantal verschillende druivenrassen. Elke druif heeft daardoor een eigen, zeer herkenbare smaak. En juist daarom doen Elzaswijnen het zo goed samen met kaas. Pittig en uitgesproken of licht en zacht van smaak, hard of smeuïg, .. al deze variëteiten kunnen gepaird worden met een Elzaswijn. Een goede vuistregel is dat je bij een lichte kaas ook kiest voor een lichte wijn en dat sterke kazen goed passen bij een krachtige wijn.

Tips van een kenner

Tom Ieven, ‘Beste Sommelier van België 2018-2019’, geeft enkele tips voor het perfecte huwelijk tussen Elzaswijnen en kazen van over de grens én van bij ons. Van bekende en voor de hand liggende keuzes tot gewaagde en nieuwe combinaties:

Crémant d’Alsace: Elegante bubbels, delicate frisheid en geraffineerde aroma’s. Een schuimwijn die heerlijk smaakt bij verse kazen en jonge geitenkaas. Klassieke keuze: Verse Crotin de Chavignol – Belgische kaas: Corneel van Karditsel, een biologische rauwmelkse geitenkaas. Wijntip: AOC Crémant d’Alsace, “Cuvée Julien” – Dopff “Au Moulin” (Cinoco)

Sylvaner d’Alsace: Een subtiele, lichte wijn met fruitige toetsen en tegelijkertijd een intense smaak. Smaakt heerlijk bij een half harde kaas, eventueel met gewassen korst en bij harde kazen. Klassieke keuze: Morbier – Belgische kaas: Pas de Rouge van Het Hinkelspel, een halfvaste roodbacteriekaas uit biologische, rauwe koemelk. Wijntip: AOC Alsace Sylvaner 2017, “Vieilles Vignes” – Domaine André Ostertag (Frank Fissette)

Pinot blanc d’Alsace: Een frisse, evenwichtige en milde wijn. Soepel en harmonieus en een uitstekende partner voor zachte witschimmelkazen, romige of half harde kaas. Klassieke keuze: Chanteraine – Belgische kaas: Keiemsbloempje, Het Dischhof, een zacht mild kaasje. Wijntip: AOC Alsace Pinot Blanc 2016 “Réserve” – Domaine Weinbach (Young Charly)

Riesling d’Alsace: Geraffineerd, levendig, droog en expressief. Met zijn aromatisch boeket is deze wijn de perfecte bondgenoot voor geiten- of schapenkaas. Klassieke keuze: St.-Maure (geit) of Pérail (schaap) – Belgische kaas: Neteling van De Polle, een geitenkaas uit de Kempen. Wijntip: AOC Alsace Riesling 2016 ‘Réserve’ – Trimbach (De Clerck wijnen – Alsavin)

Muscat d’Alsace: Volle wijn met frisse, krokante accenten die goed past bij verse kazen. Klassieke keuze: Mozarella – Nieuwe keuze: Burrata (met olijfolie en peper en zout) Wijntip: AOC Muscat d’Alsace – Domaine Fréderic Mochel (Boutique de l’Harmonie)

Pinot Gris d’Alsace: Een fruitig, ronde en krachtige wijn, die goed past bij een half harde kaas, eventueel met gewassen korst, of bij harde kazen. Klassieke keuze: Comté – Belgische kaas: Brokkeloud Roeselare, ‘t Groendal, een harde hoevekaas. Wijntip: AOC Alsace Pinot Gris – Bestheim (Colruyt) – Speciale promotie tijdens de Tour de France, die dit jaar in Brussel begint.

Gewurztraminer d’Alsace: Een zeer aromatische wijn die zich leent om gepaird te worden met kazen met een uitgesproken smaak, meestal kazen met een gewassen korst. Klassieke keuze: Munster – Belgische kaas: Herve ‘Le vieux Moulin’, de enige Hervekaas waarbij rauwe koemelk wordt gebruikt. Wijntip: AOC Alsace Gewurztraminer 2016 – Domaine Albert Boxler (Jan Rots wijnen)

Happy National Day met de Elzaswijnen !

Op 20 en 21 juli kun je op het Vossenplein in de Marollen in Brussel komen feesten en proeven van de Elzaswijnen. Op de vooravond van de nationale feestdag is het Bal National een vaste afspraak in Brussel, vol muziek en dans.

Op 21 juli staat Resto National op het programma met op het menu mosselen met frietjes, in combinatie met Elzaswijnen. Een unieke gelegenheid om de wijnboeren te ontmoeten die speciaal uit de Elzas naar Brussel komen om wijnen te laten proeven… die perfect passen bij hét Belgische nationale gerecht.

#DrinkAlsace

AlsaceWinesOfficial @AlsaceWines WinesofAlsace @VinsAlsace