Johan Boskamp geeft startschot Zeeuws mosselseizoen 2019

MOSSELKARAVAAN VERTREKT MET EERSTE OOGST NAAR BELGIË

 

Met het vertrek van de mosselkaravaan is vandaag in het Zeeuwse Yerseke het nieuwe seizoen van de bodemcultuurmosselen gestart. Voetbalanalist én mosselliefhebber Johan Boskamp gaf het startschot. Een lange stoet van meer dan 40 vrachtwagens en bestelbusjes reed, na een onderbreking van 16 jaat, opnieuw vanuit de vissersplaats naar klanten in België en Nederland. Een traditie is daarmee in ere hersteld.

Het uitrijden van de karavaan illustreert het primeurkarakter van de mossel. Na de voortplanting in het voorjaar zijn de mosselen aan het begin van de zomer weer aangesterkt en kunnen ze geoogst worden. Precies in deze periode vinden mosselen gretig aftrek. Vooral in België, waar de meeste mosselliefhebbers zijn, maar ook in Nederland. De eerste week van het seizoen is goed voor zo’n 2 miljoen kilo zeevruchten, de startdag voor 500.000 kilo.

Johan Boskamp, oud-voetballer, tv-analist en bourgondiër is als ‘Belgische Hollander’ verliefd op de pure Zeeuwse producten. Elk jaar opnieuw kijkt hij belangstellend uit naar de hollandse nieuwe of de maatjes, dit jaar van prima kwaliteit. Bovenal is Boskamp een groot en uitgesproken mosselfan. Hij gaf vandaag dan ook graag het startschot voor de mosselkaravaan. “Ik kan enorm genieten van mosselen. Ik kijk altijd reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen. Het liefst heb ik de mosselen gewoon puur natuur, met een sausje. Ik eet zo een hele pan weg.”

Aan boord van de YE 100 kreeg Boskamp een mand met de eerste Zeeuwse mosselen overhandigd, door mosselkweker Adrie Saaman van de YE110. De mosselen kwamen van de Waddenzee; op de Oosterschelde hebben de mosselkwekers nog te maken met de gevolgen van de heftige bloei van de schuimalg (ook wel mei-sop genaamd). “De aanvoer van de percelen in de Oosterschelde zal wat later goed op gang komen. Het seizoen start vooral met mosselen uit het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee. De mosselen hebben een mooi visgewicht en zijn van uitstekende kwaliteit”, aldus Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers. Het vleesgewicht bedraagt ruim 27%, behoorlijk mooi voor de start van het seizoen. De permanente zorg voor de kwaliteit van het mosselzaad, maar ook de regelmatige controles van de mosselpercelen hebben aldus mosselkweker Leon Praet hun aandeel in de kwalitatieve groei. De mossel van de bodemcultuur is een natuurproduct dat men aldus Leon niet kan overhaasten, de opening van het nieuwe seizoen blijft dan ook erg variabel gezien men terecht de kwaliteit van het product, als centrale rode draad vooropstelt.

De start van het seizoen is in het Zeeuwse mosselhart Yerseke altijd reden voor een feestje. Mosselfans uit België en Nederland genoten van de eerste nieuwe mosselen aan lange mosseltafels aan de rand van de Oosterschelde. Zeeuwse chefs bereidden de mosselen in een gazpacho met gemarineerde komkommer en watermeloen. Daarnaast konden de aanwezigen ook genieten van een mosselpan met zeekraal en lamsoor. Voor het eerst nam ook een officiële Tsjechische delegatie aan de opening van het mosselseizoen deel. Ook in Tsjechië wordt de Zeeuwse mossel als een culinaire voltreffer aanzien. In Praag wordt trouwens de derde week van september een ‘Zeeuwse mosselweek’ georganiseerd.

De productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor 60 procent in de Waddenzee en voor 40 procent in de Oosterschelde. De mossel doet er ongeveer twee jaar over om consumptierijp te worden. De 88 mosselkwekers brengen de mosselen dan via de Nederlandse Mosselveiling naar het Zeeuwse Yerseke, waar de mosselen op de verwaterpercelen (natte pakhuizen) in de Oosterschelde spoelen en vervolgens in een van de Zeeuwse mosselbedrijven verder worden verwerkt en verpakt.

De Zeeuwse mossel – het iconische product van Zeeland – vindt zijn grootste schare liefhebbers in België. De Belgen nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening; het eten van mosselen zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Frankrijk en Duitsland staan op plaats 2 en 3 van de afzet. In Nederland is de consumptie van mosselen groeiend.