G Spud Brussel : deliciously healthy

G Spud is een nieuw fastfood concept gebaseerd op gezonde en evenwichtige ontbijten en lunches. Hun verrassende huisspecialiteit: gevulde aardappelen uit de oven met een vulling van verse en lekkere ingrediënten.

G Spud vond een onderkomen in de Jourdanstraat nabij de mondaine Brusselse Louizalaan, een drukke en luxueuze buurt waar bistro’s en restaurants mekaar verdringen, eetgelegenheden die met een specifieke keuken de talloze bezoekers een uitnodigende hand reiken.

G Spud brengt met een top en hip adresje alleszins een verrijking voor de buurt, gezien men hier kan genieten van verse en smaakvolle ingrediënten, op het moment zelf bereid en dit voor een zacht prijsje, minder van 10€, in een stedelijke ‘hutsfeer’. Het hoofdingrediënt? Een aardappel van 300 g in de oven gebakken en gevuld met overheerlijke smaken. Het interieur van G Spud is verrassend fris, modern en vooral efficiënt met veel licht en leuke decoratieve wanden.

G Spud is een initiatief van Geraldine, een jonge en dynamische dame die de kans kreeg om meerdere landen te bezoeken en op deze trips vaststelde dat gebakken aardappelen in tal van landen een basisonderdeel vormden van een snelle, maar vooral gezonde keuken. Terug in België trok ze in mei 2014 op onderzoek in Brussel en constateerde dat nagenoeg alle fastfoodzaken dezelfde accenten leggen en dat de aardappel quasi uitsluitend als frieten worden geserveerd. De idee rijpte dan ook om dit aanbod te differensifiëren en de aardappel hierin een centrale tol toe te bedelen.

De reden was voor Geraldine trouwens vrij eenvoudig. De aardappel is immers een van de weinige voedingsmiddelen die de kenmerken van zetmeelhoudende producten en van groenten met elkaar combineert! Nog meer goed nieuws trouwens. Aardappelen zijn in tegenstelling met wat al te veel wordt beweerd, geen dikmakers! Bovendien bevat de aardappel geen gluten, hij kan niet alleen  iedereen bekoren, maar kan ook door iedereen worden gedegusteerd.

Geraldine beschikt trouwens over andere troeven en zet de weldaden van aardappelen uit de oven op een rijtje! Aardappelen dekken een belangrijk deel van onze dagelijkse behoeften omdat ze mineralen, magnesium en de vitamines B en C bevatten.  Aardappelen bevatten koolhydraten en leveren energie voor de hele dag en bovendien zijn ze vezelrijk en bevorderen dus de spijsvertering.

De naamgeving van het nieuwe concept is vrij eenvoudig, de G van Géraldine, de oprichtster van dit project, en “Spud” betekent “aardappel” in het informele Engels. Een naam weliswaar met een Engels tintje, maar dit kadert perfect in het mondiale culinaire ‘fast’ gebeuren. Ondanks haar bruisende energie, aarzelde ze even om het concept alleen op te starten. Bij een van haar vrienden “Gaetan” een bio-ingenieur met lange staat van dienst in de food business vond ze niet alleen een luisterend oor maar eveneens iemand die de nieuwe formule genegen was. Naast bio-ingenieur is hij eveneens gegradueerde in hospitality management met catering ervaring, elementen die doorslaggevend waren in zijn beslissing om mee in het project te stappen. Dat zijn voornaam toevallig ook met de letter G begon, was een leuke opsteker en pluspunt voor G Spud.

Het assortiment G Spud is behoorlijk ruim, waarbij iedere klant de basisbereidingen met extra vis, vlees of kaas, maar ook gegrilde eggplanten, avocado, quinoa of gegrild zucchini kan aanvullen. Tot de klassiekers behoren natuur, caesar, bolognese en liège style, waarbij o.m. jonge spinazie, wortel, komkommer, bloemkool, gestoomde kip, zongedroogde tomaten, grande panadokaas, koriander, rode ui; ham, frambozenvinaigrette en vele andere ingrediënten worden toegevoegd. De toppers zijn salmon, north sea: garnituur van sla, tomaat, noordzeegarnalen, platte peterselie, huisgemaakte mayonaise en tuna met rode ui, groene bonen, tonijn, zwarte olijven, mais, platte peterselie, verse kruiden en caesar dressing. Als buitenbeetjes serveert G Spud een Be Fun: natuur met 4 extra groenten en saus naar keuze of de Be Crazy: natuur met 3 extra groenten, vis of vlees of kaas en een saus naar keuze.

G Spud biedt ook heel wat pluspunten: men kan de gerechtjes ter plaatse eten of gewoonweg meenemen, elke maand zijn er nieuwe ideeën en recepten, de formule  aardappeltjes “op maat”, is een concept dat u de mogelijkheid biedt om uw aardappel zelf samen te stellen. Het ruime aanbod wordt aangevuld met een keuze uit heerlijke ontbijten en huisgemaakte broodjes en slaatjes.

Wij opteerden bij onze proeverij voor de klasieker ‘bolognese’ en de topper ‘salmon’. De bolognese werd een heerlijk gebakken aardappel boordevol leuke hamsnippers let geurige, huisgemaakte bolognesesaus en fijne gryuèrekaas die extra werd getooid met mooi groene en verse raketsla. Een delicatesse boordevol smaak en fijn evenwichtig. Bij onze ‘salmon’ rustte de gebakken aardappel op een bedje van bieslook, waterkers, komkommer en rode ui, hij kreeg mooi gerookte schotse zalm mee getooid met crème kaas en diverse verse kruiden. Bijzonder succulent, heerlijk van smaak met mooie accenten, ook hier een behoorlijk grote portie, zeer evenwichtig opgebouwd en fijne bereiding.

Op de vraag of G Spud in Brussel of in andere Belgische steden navolging krijgt en de exploitatie in Brussel de start betekent van een nieuwe keten, geeft Géraldine geen antwoord, maar haar tintelende oogjes verraden dat Géraldine en Gaetan achter de schermen ernaar streven om binnen afzienbare tijd een 2de G Spud te openen.

G Spud – Jourdanstraat 9 – 1060 Brussel. www.g-spud.com

Oen van maandag tot vrijdag van 7.30u. tot 17.00u. en op zaterdag van 8.30u. tot 18.00u.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

dagverse bereidingen

gebakken aardappelen als centraal ingrediënt

ruim assortiment evenwichtige bereidingen

klant kan naar hartenlust combineren