D’ Oude Pastorie Kraainem: eigentijdse brasserie, fondue à volonté

Deze eigentijdse brasserie in Kraainem is gelegen in een zeventiende-eeuwse pastorie, en heeft een nieuwe formule ontwikkeld, die menig gastronoom zal verleiden. Sinds 28 oktober 2015 werd een hele verdieping gewijd aan een bourgondische fondue! Staan u te wachten: meerdere vleessoorten  van hoge kwaliteit, leuke knapperige slaatjes, meerdere sausjes, huisgemaakte frieten, gebakken in ossenvet…en alles à volonté!

We kenden D’ Oude Pastorie reeds om zijn hoogstaande culinaire brasserie. De voormalige zeventiende-eeuwse pastorie bevindt zich in het hart van het park van het Kasteel Jourdain in Kraainem, temidden van het groen, waar een vijver met zwanen en eenden het plaatje compleet maakt. Dit prestigieuze kader en het prachtige terras trekken tijdens mooie dagen dan ook liefhebbers aan van rust en een hoogkwalitatieve keuken. Dit alles wordt aangevuld met een adembenemend uitzicht in een natuurlijke omgeving. Binnenin vervolmaken het oude houtwerk, de oude tegels en het knapperende haardvuur in de winter de ziel van het gebouw.

Sinds vier jaar werkt een dynamisch team olv. Gaetan Collin aan een kwalitatieve keuken. Met restaurant Jaloa en La Brasserie Jaloa bezat Gaetan bij de overname reeds een ruime horeca-ervaring, hij zorgde voor een knappe opfrisbeurt waarbij het interieur moeiteloos het idyllische cachet overneemt. Alhoewel het restaurant op zich in zijn totaliteit vrij groot is, krijg je als klant de indruk dat het vooral uit enkele aangename zaaltjes bestaat. Bij het binnenkomen links en rechts zaaltjes met mozaïek van oude wit-zwarttegels die de authenticiteit van het pand de nodige uitstraling meegeven. Zwart bruine muurbekledingen, stoere tafels met prachtige witte tafelkleden en moderne schilderijen geven ondersteuning, charme en sfeer. Achteraan linker zaaltje een extra ietwat intieme half veranda-achtig verhoog waar je in alle privacy heerlijk kan genieten. De afgelopen jaren zijn veel van de families, die D’ Oude Pastorie kwamen bezoeken, habitués geworden. Het was dan ook een logische volgende stap om een volledige verdieping in te richten volgens een formule die gekend én dierbaar is bij vele Belgen: een echte Bourgondische fondue.

De idee is eenvoudig en in principe niet nieuw, terwijl de kwaliteit van de keuken op hetzelfde hoge niveau staat als de locatie. Bij de fondue formule, wordt er gekozen voor het allerbeste rundsvlees met het oog op een perfecte malsheid en uitmuntende smaak. De vijf verschillende sauzen, zowel de koude als de warme, worden à la minute ter plaatse bereid om absolute versheid te garanderen. De eveneens vers bereide salades worden, net als het vlees en de frieten, huisgemaakt en gebakken in ossenvet, goudgeel en leuk knapperig met vaste aardappelsmaak, à volonté geserveerd. De kostprijs bedraagt 22,50 euro per persoon (12,50 euro voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar).

Op het gelijkvloers is de formule ongewijzigd gebleven. De brasserie omvat drie zalen, waarvan er één beschikt over een grote ronde tafel voor maar liefst veertien personen. Deze is zeer geliefd bij families en uitermate geschikt voor bedrijfsvergaderingen.

De kaart van de brasseriekeuken omvat traditionele, maar zorgvuldig gekozen en bereide producten en gerechten. Zo is er het gerijpte vlees van Desnoyer en andere uitzonderlijke slagers. Het gebruik van een krachtige Green Egg grill ondersteunt de leuke vleesbereidingen, bovendien streeft de brasserie eveneens naar een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een driegangenmenu kost 39 euro en er is de keuze uit zeven voorgerechten, zeven hoofdgerechten en vijf desserts. Alles wordt in goede banen geleid door professioneel personeel.

Nieuwsgierig naar de nieuwe formule werd deze het onderwerp van onze proeverij. De bovenverdieping is erg sfeervol met stevige ronde stenen tafels en vierkante houten exemplaren, ze krijgen ook hier gesteven servetten en hagelwitte gesteven witte tafellopers mee. Het authentieke houten dakgebinte is een leuke verwijzing naar ons bourgondisch verleden, ook hier enkele moderne kunstwerken die voor een verrassend fraaie toets zorgen.

Het voorgerecht, een grote en smeuïge garnaalkroket waarin wel erg weinig garnalen werden weergevonden, was heerlijk van smaak. Een luchtige mengeling van verse slasoorten met kerstomaat, kwartje citroen en perfect gefrituurde peterselie zorgde alvast voor een mooi garnituur en frisse introductie. De fondue bood een selectie van kalkoen- en rundvlees van hoogstaande kwaliteit. Mooie blokjes heerlijk en lekker mals vlees, ruimschoots geserveerd. Een leuk sla assortiment, vijf leuke sausjes en een mandje goudgele, krokante frietjes als extra garnituur. Globaal een zeer mooie en ruime portie die de fijnproevers ongetwijfeld bekoort en weinig ruimte laat voor een eventueel dessert. De rode huiswijn Terres de Saint Ségur – Cabrières Languedoc, met intense rode mantel van rode kers en assemblage van Grenache en Syrah met fijne tannines, soepel en mooi evenwichtig, is zonder meer een perfecte keuze om deze bourgondische maaltijd op passende wijze te ondersteunen.

D’ Oude Pastorie – Pastoorkesweg 1 – 1950 Kraainem – Tél.:+32(0)2 720 6346

Open van woensdag tot zondag, ’s middags en ‘s avonds. Op enkele stappen, gratis parking in Park Jourdain. www.doudepastorie-jaloa.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

heerlijke maaltijd met kwalitatieve vleeskeuze

sfeervol interieur

aanrader voor vleesfanaten

Michelin:       Bib gourmand – 2 bestekken

genesteld in kasteeltuin

oase van rust

keuken verwent liefhebbers van goede klassiekers

avontuurlijke suggesties

GaultMillau:  13/20

Gaetan Collin bracht het karakter van oude pastorij opnieuw tot leven

beknopte maar uitstekende wijnkaart

Delta:             prachtige brasserie restaurant

gezellige, intieme sfeer

uitstekende Frans-Belgische keuken

adres om te onthouden.