Restaurant Villa Lorraine – Brussel

De wereld evolueert, Villa Lorraine eveneens wat niet wegneemt dat men in het uitzonderlijk kader van dit sterrenrestaurant  nog steeds verfijnde gerechten serveert. De klanten verlangen vandaag, noem het een teken des tijds, naar een lichtere keuken  die nauw aansluit bij een gezonde voeding, een smaakevolutie die aanspoort om nieuwe wegen, te bewandelen, zonder uitspattingen generlei.

De Villa, half verscholen aan de rand van het bos en voorzien van een grote tuin, paart rustige luxe aan een toegewijde service. Traditie is voor de Villa een belangrijk gegeven, het was indertijd Patrick Vandecasserie die de kaart voor het eerst omboog en een aantal vernieuwingen invoerde evenwel zonder de authentieke producten terzijde te schuiven. Sedertdien kwamen de evoluties in een stroomversnelling terecht waarbij de Villa een deel van haar allures zag teloorgaan. Binnenkamers werd hard gewerkt en behaalde men opnieuw de begeerde Michelinster.

La Villa Lorraine bereidt vandaag opnieuw gastronomische gerechten, op een verjongde en persoonlijke manier opgediend. Hier worden de gerechten ook echt nog in de zaal versneden. Het huidige team slaat olv. Maxime Colin, een van de jongste en meest beloftevolle sterrenkoks, stapte de keukens van La Villa Lorraine binnen in 2012 en nam in augustus 2014 de teugels over als Chef van La Villa Lorraine (van zowel het gastronomische restaurant als de Brasserie). Het gastronomisch instituut Villa Lorraine was ondertussen, 2009, opgesplitst in een klassiek gastronomisch restaurant en een brasserie waar men vindingrijke gerechten, serveert op basis van eenvoudige maar hoogwaardige producten.

Maxime Colin, bijgestaan door Gary Kirchens, hecht het grootste belang aan de juiste cuisson, respect voor de producten en perfecte smaakcombinaties. Elke middag stelt de chef een 3 gangen lunch aan 48 € voor die voor de meest gehaaste gasten in een uur tijd kan geserveerd worden. Naast de kaart biedt de kok ook 2 ontdekkingsmenu’s van 4 of 7 gangen, tot groot genoegen van enthousiaste fijnproevers. La Villa Lorraine bereidt gastronomische gerechten, op een verjongde en persoonlijke manier opgediend. Hier worden de gerechten ook echt nog in de zaal versneden.

De decoratie van de hand van Jacques Garcia en Marc Biermann is hedendaags en warm. De witte stoffen tafelkleedjes maakten plaats voor op maat gemaakte tafelkleden die perfect bij de tafelbladen passen.

Naast het gastronomische restaurant richtte La Villa Lorraine in 2009 ook een brasseriegedeelte in. In deze elegante en verfijnde brasserie, in het hart van La Villa Lorraine, heerst een meer relaxte, jonge, muzikale en gemoedelijke sfeer. De keuken van de brasserie bouwt op de ervaring van Benjamin Masson. Op de kaart vindt u enerzijds typische brasseriegerechten zoals kroketten met handgepelde garnalen, Italiaanse rundstartaar of Ierse entrecôte. Anderzijds biedt de brasserie ook meer verfijnde gerechten zoals gelakt speenvarken, kalfsribstuk, een lichte puree, jus met cider of halfgebakken tonijn, maanzaad/sesamzaad, remoulade van selderij… Naast de kaart serveert men ‘s middags en ‘s avonds ook het menu Bib gourmand voor € 37 (keuze tussen 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, de selectie kazen of het nagerecht van de dag). In vergelijking met de Villa is de bediening eenvoudiger. De drankjes en sauzen worden op de tafel geplaatst zodat de klanten ervan kunnen genieten. De sfeer is warm en gezellig. Het hedendaagse decor is bijzonder geslaagd, met een collectie moderne schilderijen van de eigenaar die beslist een ommetje waard zijn.

Wij opteerden bij onze proeverij in het gastronomisch restaurant voor het lunchmenu. Bij het aperitief werd een smeuïge geurige crème pastei, een knikker met garnaal en een gelei van appel met schuimpje en garnituur van violetje aangeboden. Het voorgerecht aangekondigd als een homard breton werd een bordje boordevol groene fèves met kervelsausje, terwijl de kreeft amper met een vergrootglas kon worden weergevonden. Ontgoochelend!

De erg kleine eendefilet Chalan werd overweldigd door de paddenstoelen, spinazie en basilicum, en kan nauwelijks de smaakpapillen bekoren. Rekening houdende met de piepkleine porties kozen we tevens voor een kaasschotel die, verrassend genoeg, behoorlijk uitgebreid bleek met leuk krentenbrood, aangenaam smaakpalet

Restaurant Villa Lorraine – Diesdellelaan 75 -1000 Brussel

Tel 02-374 3163 – www.villalorraine.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 minute

onvriendelijk personeel

doet nauwelijks moeite doet om Nederlands te spreken

gebrek aan smaakcombinaties

ontgoochelende lunch

veel te hoog prijskaartje voor geleverde kwaliteit

Michelin:       1 ster

grande dame van Brabantse gastronomie

pleisterplaats sinds 1943

charmant interieur

GaultMillau:  16/20

jonge brigade

ontwikkeling in de gaten te houden

Delta              3 mutsen

uitdaging voor jonge chef