Gault&Millau 2016: de laureaten en quoteringen zijn bekend

De langverwachte editie 2016 van de restaurantgids Gault&Millau, waarvan er reeds meer dan 28.000 exemplaren in voorverkoop zijn verkocht, is vanmiddag voorgesteld aan de pers. Zoals elk jaar legden de inspecteurs anonieme bezoeken af in meer dan 1.100 restaurants, die een bespreking krijgen in de gids (10% nieuwe adressen en 100% nieuwe teksten). De talrijke winnaars vertegenwoordigen het volledige Belgische grondgebied. De Luxemburgse gids, die twee weken geleden in publicatie ging, is volledig in de Belux-gids opgenomen. Leuk voor wie van culinaire uitstapjes houdt!

Het belangrijkste nieuws is uiteraard de bekroning van de Chef van het Jaar. De titel gaat dit jaar naar Sang-Hoon Degeimbre van L’air du temps in Liernu. Philippe Limbourg, hoofdredacteur, verwoordt het zo: “Je hebt chefs die (soms open) deuren intrappen, en je hebt er andere die, als ze eenmaal geopend zijn, ze open houden voor anderen. Sang-Hoon Degeimbre maakt deel uit van beide categorieën. Velen zien in hem een stuwende kracht. Dat is allicht ook de reden waarom we hem dit jaar tot dirigent van de Belgische gastronomie uitroepen. Enerzijds belichaamt hij de huidige trends, anderzijds is hij bereid zijn vaak hoogst persoonlijke interpretaties daarvan te delen.”

De Jonge Topchefs van het Jaar zijn Cédric Delsaut (Bienvenue chez vous – Namen) voor Wallonië, Marcello Ballardin (OAK – Gent) voor Vlaanderen en Maxime Colin (La Villa Lorraine – Brussel) voor Brussel. Dit jaar verwerven drie restaurants een derde koksmuts met een 17/20: La Source in Lanaken, La Paix in Brussel en Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem. De Villa in the sky (Brussel) maakt een opgemerkte entree in de gids met een score van 17/20.

Onder de themaprijzen vermelden we Thomas Schmidt van Brasserie Boulevard als Gastheer van het jaar. De titel Brasserie van het jaar gaat naar Silo’s (Boortmeerbeek). Voor de Beste Gastro-bistro moet je bij Ogst (Hasselt) zijn. Plan voor de zomer van 2016 alvast een bezoek aan het terras van Vivendum (Dilsen-Stokkem), want dat is uitgeroepen tot het mooiste van het jaar.

De Beste wijnkaart vind je bij Roosenberg (Waasmunster), terwijl Mathieu Vanneste, de geniale sommelier van Hof van Cleve (Kruishoutem) zichzelf dit jaar Beste Sommelier mag noemen. Gault&Millau bestelde nog een extra dessert, het Beste van het jaar, in de Schone van Boskoop (Boechout), dat met vlag en wimpel wint. Bij l’Esprit Bouddha (Gosselies) zijn ze trots op hun herkomst, en dat resulteerde in de titel Aziaat van het jaar. Ook bij Lucana (Wanze), Italiaan van het jaar, tonen ze zich waardige ambassadeurs van de buitenlandse keuken in de editie 2016.

 

Voor de Beste Prijs/Kwaliteit boek je een tafeltje bij Visbistro Mojo (Vlaanderen), Wine Bar des Marolles (Brussel) en La Garrigue (Wallonië). De gids verklapt ook drie ontdekkingen van het jaar: Bistro Racine (Braine-le-Château), La Femme du sommelier (Brussel) en Brasa (Knokke-Heist).

In Luxemburg werd Fabrice Salvador (La Cristallerie – Luxemburg) twee weken geleden uitgeroepen tot Chef van het Jaar bij de lancering van de allereerste 100% Luxemburgse gids. Deze vermeldt niet alleen de beste restaurants, maar ook een selectie van wijnbouwers, en ambachtelijke en gastronomische producenten. Al deze adressen zijn eveneens te vinden in de Belux-gids.

De gids 2016 ligt vanaf woensdag in de boekhandel voor 28 euro. Je kunt hem ook bestellen via de website shop.gaultmillau.be. Hij bevat meer dan 1.100 adressen, waarvan niet minder dan 126 nieuwe.