Gastronomich restaurant Hof van Craynbergh viert 20 jarig jubileum

Voor dit jubileum creëert het kunstzinnig en creatief familiebedrijf een unieke feestmodus samen met klanten. Smaak, passie en een overdosis creativiteit. Plaats die mix in het groene Keerbergse kader op de historische “Kraaibergh” en je belandt op een gastronomisch eiland van meer dan 1 ha groot: het Hof van Craynbergh. Een naam die vele ladingen dekt: gastronomisch restaurant, chocolade- én keramiekatelier. Een familiebedrijf om ‘u’ tegen te zeggen. 12 november 2015 staat met stip in hun agenda en dit ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum.

Een jubileum met tal van acties en verrassingen voor alle klanten, vrienden, dorpsgenoten… . Want iedereen mag meevieren! En reden tot zoveel enthousiasme is er te over: “Trots” krijg je steevast te horen op de vraag hoe ze zich voelen dat het de opvolging verzekerd is over de generaties heen. Jawel, het onbesuisde talent van één van hun zonen staat garant voor een bloeiende toekomst van dit ondertussen heuse familiebedrijf. Niet elke dag groeit immers een burgerlijk kasteeltje uit tot een gastronomische oase.

Het historisch burgerlijk kasteeltje werd in 1927 gebouwd als eerste groot chique hotel op de Kraaibergh. De bouw in opdracht van Baron de Meester de Betsenbroeck, veranderde meteen het voormalig duingebied op de grens van Keerbergen en Rijmenam. Het hotel temidden een park van 10 ha, werd een toevluchtsoord voor de bourgeoisie van Brussel, Mechelen en Leuven. De betere klasse wilde immers maar al te graag de steeds muffer wordende stad ontvluchten en ruilen voor de frisse dennenlucht van het mondaine Keerbergen. Begin der zestiger jaren werd het hotel verbouwd naar een burgerlijk kasteeltje om de baron er te laten inwonen, maar het kwam in verval.

Het vervallen pand werd door Ann en Ignace gerestaureerd en kreeg de charme van vroeger terug samen met enkele historische facetten. Als binnenhuisarchitecte wist Ann zeer precies welke elementen behouden moesten blijven en kregen zowel de oude parket, de historische trap als de balustrades opnieuw de glans van weleer. Het restaurant is chique aangekleed met oog voor detail terwijl Ann ook heel wat belang hecht aan een seizoensgebonden versiering met passende bloemstukken. Een mijlpaal in de recente geschiedenis van Hof van Craynbergh is de bouw van een prachtige orangerie die het gastronomisch restaurant extra sfeer geeft, maar ook de mogelijkheid inhoudt om diverse feesten te organiseren.

Ignace studeerde in 1986 af aan de hotelschool Ter Duinen en is als Toque Blanche, lid van de 33 Meesterkoks. Hij liep na zijn studies o.m. stage in Mon Manège à toi, Filip Bogaert in Kortrijk, La Bergerie in Namen en bij Souvereins in Hasselt. Als chef-kok brengt hij met kwalitatief hoogstaande producten diverse eigen creaties met een klassiek Frans-Belgische inslag. Hij streeft ernaar zijn gerechten licht verteerbaar te houden en opteert eveneens voor regionale specialiteiten. Mooie presentaties geven de evenwichtig opgebouwde gerechten niet alleen een natuurlijke uitstraling maar ook correcte smaakcombinaties.

Ignaces keuken is geëvalueerd van de basis Frans, Escoffier, klassiek,… naar een keuken met een eigenheid, een inventieve toets waarbij de combinatie van de verschillende producten tot een mooie harmonie wordt verweven. Hij werkt steeds met dagverse producten die hij ‘s morgens zelf gaat uitkiezen zodat hij de  controle van zijn ingrediënten zelf in handen heeft. De gerechten zijn dan ook gecreëerd met seizoensgebonden producten.

Ietwat onbegrijpelijk dat deze creatieve ontbolsteringen en schitterende bereidingen nog geen Michelinster wisten weg te kapen, het lidmaatschap van de Huizen van Goede Smaak is ongetwijfeld meer dan een stap in de goede richting.

Bij onze proeverij genoten we van een voorproefje van het aanlokkelijke jubileummenu. Leuke en knapperige hapjes met o.m. parmezaan, bloemkool, handgepelde garnalen en een huiscreatie van makreel. Het voorgerecht werd een geelvintonijn met ganzenlever, zoete sojasaus en honigkoek waarbij de heerlijk gebakken ganzenlever rustte op een bedje van mooie tartaar van tonijn, een creatie boordevol smaak en fijne aroma’s. Onze Sint Jacobsvruchten Dieppe vormden een succulente bereiding met accenten van aardpeer, champagne sabayon, herfsttruffel en garnituur van postelein. Een combinatie van fijne en subtiele smaken en aroma’s, leuk decoratief maar vooral een uitgesproken smaakaureool.

De hazenrug Benelux bleef mooi rosé maar kreeg door de kweepeer, gefrituurde schorseneren en eierdooierzwam heerlijke smaaktoetsen die door een delicate poivrade tot heerlijk gerecht werd uitgebouwd. Idem dito met onze fazantenhen die met garnituur van chiconettes en pastinaak, net als door de subtiele decoratieve toetsen van stekelzwam en veenbes tot een absolute topdegustatie uitgroeide. De chocolade Fortuna Callebaut met hazelnootacquoise, pistache en amandelmelk is een meer dan bekoorlijk slotakkoord dat elke zoetebek zal verleiden.

Hof van Craynbergh – Mechelsebaan 113 – 3140 Keerbergen

Tel 015-51 65 94 – www.hofvancraynbergh.be

Gesloten op maandag, dinsdag, woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagavond

Menu Chierberghe all-in 65€ – Menu Sans Souci 60€ met wijn 80€

Gastronomisch menu 5 gangen 69€, wijn 25 € / 6gangen 89€, wijn 30€ – Ratatouille (kindermenu) 35€

 

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes

sfeervolle orangerie

kunstzinnige decoraties

heerlijke bereidingen

prettige smaakcombinaties

Michelin: 3 bestekken

sfeervolle serre en terras

huiselijke ambiance

actuele keuken met topproducten

GaultMillau: 14/20

gastvrijheid

vriendelijke en warme sfeer

Frans-Belgische keuken