Gigondas 2 – Château La Croix des Pins

Gelegen in Mazan, het hartje van het Vaucluse departement, in een biosphere zone erkend door de Unesco, geniet het kasteel La Croix des Pins van een ideale locatie zowat temidden de Dentelles de Montmirail en de Mont Ventoux.

Het domein dat zich midden beide sites uitstrekt is ruim 33 ha groot en produceert wijnen met drie verschillende AOP benamingen, AOP Ventoux, AOP Beaumes de Venise en AOP Gigondas, alle met passie geassembleerd van druiven die volgens de principes van een verantwoorde landbouw werden geteeld en geoogst.

De mooie provencaalse bastide die zich midden het domein bevindt werd volledig gerenoveerd om de bezoekers een aangepast onthaal te kunnen bieden. Chai, kelders en degustatieruimte zijn klaar en ruim, bezoekers kunnen eveneens overnachten in een van de twee comfortabele gîtes, 4 sterren classificatie, van het domein. Château La Croix des Pins beschikt eveneens over een technisch perfect uitgeruste vergaderzaal.

Binnen de Gigondas appellatie produceert het domein de AOP Gigondas La Parpaillon en de AOP Les Dessous des Dentelles. De wijngaarde liggen op een hoogte tussen de 300 en 350 m temidden de Dentelles, een bergachtig massief met grillige gekartelde toppen die een aantrekkingspunt vormen voor natuurliefhebbers en wandelaars. De argilo-kalkachtige ondergrond van de wijngaarden die in terrassen werden uitgebouwd is behoorlijk vruchtbaar, bovendien genieten de percelen van een maximale zonnige ligging.

Op de proeftafel:

Le Parpaillon 2013; assemblage van 60% Grenache, 20% Syrah en 20% Mourvèdre. De manuele oogst vindt plaats bij optimale maturatie van de trossen, de sappen  genoten van een cuvaison van 35 dagen met nadien een rijping van 18 maand, deels in cuves van 500 en 600 l, deels in barriques bourguignonese.

In de neus accenten van zoethout en munt maar ook leuke toetsen van thijn en rozemarijn. Een frisse wijn zoals vele andere van 2013 die in de mond een mooie elegantie opent, leuk fris blijft met fruitige toetsen. Na een korte karafering ontplooit de wijn een aangename mineraliteit en tooit het middenpalet met accenten van rijp rood fruit, framboos en bramen. Er komen eveneens subtiele accenten van mokka en vanille tot ontwikkeling.

Geserveerd bij 16/18°C is het een perfecte bondgenoot bij een gigot met Provencaalse kruiden. Vooraf karaferen is een aanrader bij de directe comsumptie terwijl hij anderzijds een bewaarpotentieel tot 15 jaar aanbiedt.

Les Dessous des Dentelles 2013: assemblage van 65% Grenache, 15% Syrah en 20% Mourvèdre. Manuele oogst bij optimale maturatie van de druiven. Aparte vinificatie van elk ras om de eigenschappen optimaal te behouden en maturatie van 3 weken om de aroma’s en het fruit volledig te optimaliseren. Rijping op cuves gedurende minum18 maand.

Donkerrode kleur met purperen reflecties in het glas. In de neus geconfitureerd rood fruit en kruidige toetsen. Een vleugje zoethout zorgt voor een leuke frisheid. In de mond krijgen we rijke aroma’s en smaken met leuk accent op de fruitigheid. Ondanks de behoorlijk lange afdronk behoudt deze Gigondas een opmerkelijke finesse en elegantie.

Geserveerd bij 16/18° C een aangename wijn bij gigot, pot au feu en kazen. Een jonge, best drinkbare wijn die bovendien nog 8 tot 10 jaar in de kelders kan rijpen.