Gigondas wijnen – 1

De wijngaarden van de appellatie Gigondas situeren zich in het departement Vaucluse in de zuid-oostelijke Rhônevallei. Globaal beschikken ze op een erg oude en gehavende ondergrond, over iets meer dan 1200 ha.

Geografisch wordt het gebied omgrensd door de Dentelles de Montmirail in het oosten, de Ouvèze rivier in het westen, de Trignonpas in het noorden en de uitlopende heuvelruggen van de Dentelles in het zuiden. Gigondas verwierf de ‘cru’ status in 1971 en staat o.m. bekend voor een eerder laag rendement, zeker volgens Franse normen. De toegelaten opbrengst met het oog op de toekenning van de kwaliteitsgarantie, is immers beperkt tot 36hl/ha.

De Gigondas wijnen worden aangemaakt met enkele nobele wijnrassen voornamelijk de Grenache noir, en in mindere mate de Syrah en Mouvèdre, ze zorgen voor een uitzonderlijk en delicaat smaakpalet.

De regio geniet van een zeer warm mediterraan klimaat dat in de valleien enigszins wordt getemperd. Op de flanken van de Montmirail is de ondergrond vnl. opgebouwd uit kalksteensedimenten, terwijl we in de lager gelegen terroirs vooral een rotsachtige en zanderige ondergrond terugvinden. De meeste wijngaarden krijgen een westelijke tot nood-westelijke oriëntatie mee.

In de regio zijn 205 wijnbouwers actief die vooral Grenache Noir en iets minder Syrah en Mourvèdre verbouwen. Andere wijnrassen die in de productie van de Gigondas zijn toegelaten en dus ook in de assemblages worden weergevonden zijn Clairette, Terret Noir, Cournoise, Cinsault en Picardan. De wijnproductie is voor 99% rood en wordt aangevuld door 1% rosé wijnen. Het aandeel van de Grenache kan in de assemblage oplopen tot 80% met 15% Syrah of Mourvèdre en de andere variëteiten die ook voor de Côtes du Rhône zijn toegelaten, evenwel met uitsluitsel van de Carignan.

De productie 2014 wordt geraamd op 43.775 hl, deels geconsumeerd in Frankrijk maar tevens geëxporteerd naar Zwitserland, UK en VS als belangrijke afzetmarkten, ook België scoort behoorlijk hoog in de consumptie en aankoop van de Gigondas wijnen.