Gigondas 3 – Domaine de Cabasse

Een domein van 15 ha waarvan er een 12-tal rondom de chai en hotel liggen, terwijl de 3 overige zich in de heuvels en voorgebergten bevinden die de regio Gigondas overheersen. Op het domein wordt AOC Côtes du Rhône Villages Sablet et Séguret en Cru Gigondas aangemaakt.

De naamgeving berust op een Italiaanse origine ‘casa bassa’ betekent een huis in het dorp en gaat terug tot de 14de eeuw, periode waarin de paus in Avignon verbleef. De terroirs aan de voet van de Dentelles de Montmirail genieten van een uitzonderlijke samenstelling. De ondergrond met steen en kalkachtige sedimenten is vermengd met keien waardoor hij voldoende vocht kan opvangen zodat de diepe wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen. De heuvelruggen met overvloedig zonlicht zorgen voor maximale groei en bloei waardoor de trossen mooi matureren en leuke smaakontwikkelingen meekrijgen.

Op het domein bevindt zich eveneens een 3-sterrenhotel/restaurant met 21 dubbele en 2 familiale kamers uitgerust met tv, telefoon, wifi en airco. De kamers op de 1ste verdieping hebben tevens een eigen terras waar men volop kan genieten van de zon en nachtelijke frisheid. Een pad afgezoomd met lavendel en olijfbomen geeft toegang tot het zwembad.

Het restaurant biedt een uitbundige en smaakvolle keuken waarbij de gerechten in overeenstemming staan met de lokale producten en sepcialiteiten. De bereidingen accentueren zich op de evolutie van de seizoen en benaderen een optimale pairing met de wijnen van het domein. Anderzijds is ook een vergaderzaal voor 80 personen beschikbaar die voldoet aan alle technische vereisten om in een uniek decor en in alle rust vergaderingen, incentives en seminaries te organiseren.

De wijnen van het domein Les Primevères, Cuvéé Garnacho, Cuvée Casa Bassa, Le Rosé, Les deux Anges en de Gigondas optimaliseren de lokale productie.

Op de proeftafel: Gigondas Cuvée traditionnelle Jucunditas 2012 & 2013: assemblage van voornamelijk Grenache noir, aangevuld met Syrah en Mourvèdre, afkomstig van wijnranken met een gemiddelde leeftijd van 38 jaar, met maceratie van minstens 20 dagen en rijping in traditionele foudres gedurende 9 maanden. De botteling vindt plaats tussen de 18 en 20 maand na de oogst.

Beide wijnen hebben een stevige rode kleur en ontwikkelen mooie kruidige accenten met o.m. witte peper en toetsen van gekonfijt fruit. In de mond een leuke volronde wijn, complex en gestructureerd, terwijl een delicate minerale toets vooral het middenpalet bespeelt. De relatieve jeudigheid van de 2013 biedt iets meer mineraliteit dan de 2012. Bij de afdronk is het de 2012 die een leuk evenwicht affirmeert, hoewel ze beide een aangename elegantie aanbieden.

De wijnen passen perfect bij een gigot en de typische Provencaalse keuken maar zijn evenzeer een leuke compagnon bij diverse chocolade bereidingen.