Gigondas 5 – Domaine Pierre Amadieu

Eind twintiger jaren van vorige eeuw beslist Pierre Amadieu om zijn wijngaarden volledig zelf te exploiteren, van aanplantingen via verzorging, verwerking van de oogst tot de verkoop en dit onder eigen signatuur. Op dat ogenblik beschikte hij over 7 ha wijngaarden die reeds vele generaties tot de familie behoren.

Vandaag, meer dan 80 jaar later, is het domein uitgegroeid tot een wijngaard van 137 ha die nagenoeg volledig in het massief Dentelles de Montmirail is gelegen. Samen met de La Machotte kelder en Romane, genieten de ranken van een uitzonderlijke ligging. Deze percelen in het noordoosten van de benaming Gigondas worden omringd door meer dan 200 ha kreupelhout en steeneik die extra bescherming bieden aan de ranken.

Gelegen op een hoogte tussen de 230 en 500 m met noord/noordwest situatie is er een mooie ventilatie in de wijngaarden die overdreven hitte tijdens de zomermaanden voorkomt. De natuurlijke frisheid van de hogere ligging zorgt voor een perfecte maturatie van de trossen zonder kans op droogte of bitterheid. De ondergrond wordt gevormd door mergel, zand en kalksteen residuen uit de Cretaceous periode waardoor de ranken, bessen produceren die perfect geschikt zijn om de wijnen te laten ouderen, maar tevens de wijnen een originele smaak bezorgen. De eerder ruwe terroirs zorgen tevens voor geconcentreerde aroma’s. De terroirs van Romane, Machotte en Le Pas de l’Aigle geven deze Gigondas wijnen een elegante persoonlijkheid, mooi evenwicht en leuke, aangename lange afdronk.

Op de proeftafel: Gigondas le Pas de l’Aigle 2012: assemblage van 90% Grenache en 10% Syrah. Deze wijnen zijn afkomstig van ranken uit de hoogst gelegen percelen en worden geteeld op een ondergrond van mergel en kalksteen sedimenten uit het cretaceous tijdperk. De nabijheid van de locatie ‘arendpas’ die de naam gaf aan de wijnen zorgt waarschijnlijk voor de beste omschrijving van frisheid, scherpte  en schrilheid die eigen zijn aan de hoogteligging. Het rendement is beperkt maar biedt een rijkelijk mineraalpalet met verrassende subtiliteit en lang uitlopende complexiteit. Na vinificatie en fermentatie rijpten de sappen gedurende minstens 2 jaar op eik waardoor de complexiteit zich overvloedig kan uiten.

De wijn heeft in het glas een stevige rode kleur, creëert frisse toetsen in de neus die overgaan in de mond op accenten van rijp rood fruit, leuk evenwicht, volrond en aangename complexe afdronk.

Grand Romane 2013: assemblage van 65% Grenache, 20 Mourvèdre en 15% Syrah. Grand Romane is een domein dat zorgt voor krachtige wijnen. Het terugschroeven van het percentage Grenache ten voordele van de Mourvèdre geeft een leuke toets aan deze wijnen. De eerder trage maturatie van de bessen van erg oude ranken op relatief grote hoogte, mondt uit in een aangename frisheid. Gedeeltelijk gerijpt in nieuwe eiken vaten, krijgen we in de neus mooie fruitige accenten die in de mond karakter, maar ook volrond en plezant vettig overkomen. Een ideale wijn die zelfs jong, kruidige en aromatische gerechten een leuk extraatje meegeeft.