Gigondas 6 – Maison Gabriel Meffre

De geschiedenis van het wijnhuis start in 1936 wanneer Gabriel Meffre samen met zijn echtgenote in Gigondas een eigen wijnhandel oprichten. Ruim 80 jaar later is deze zaak uitgegroeid tot een gewaardeerd wijnhuis in de Rhônevallei met tweedelig objectief. Naast de wijnhandel werd ondertussen een eigen productiehuis opgericht dat eigenaar is van het Domaine de Longue Toque in Gigondas, 24 ha, en zorgt voor een AOP Gigondas, AOP Vacqueyras en Côtes de Rhône Plan de Dieu en exploitant is van het Château Grand Escalion in Costières de Nimes, 44 ha groot, en zorgt voor de productie van AOP Costières de Nimes en Vins de Cépage.

Passie voor wijnen is nog steeds de leidraad van het huis Gabriel Meffre maar de passie steunt eveneens op het respect voor het leefmilieu met een verantwoorde landbouw en het behoud van de terroirs in hun natuurlijke omgeving en dit tevens volgens dezelfde principes.

De komst van Eric Bousse als verantwoordelijke zorgde voor een nieuwe boost en steun voor Etienne Maffre, technisch directeur sedert 1996, met o.m. verdere uitbouw van de afzetmarkt, kwalitatieve aanpassingen aan de wensen van de klanten maar ook een duidelijke positionering van het label op de Franse markt.

Op de proeftafel: Gigondas Laurus –sélection parcellaire 2012: assemblage 60% Grenache, 40% Syrah, gemiddelde leeftijd ranken 31 jaar – rendement 24hl/ha. De winter van het millésime 2012 was droog en koud met heel wat Mistralwinden waardoor de sanitaire toestand van de wijngaard erg goed was. Een regenachtige lente en warme augustusmaand zorgt voor een mooie bessenvorming met hoge concentraties.

De manuele oogst werd gevolgd door fermentatie bij 30° c, maceratie van 28 dagen met remontage bij de Gigondas en pigeage bij de Gigondas en Syrah. De Syrah rijpte in eiken vaten van 275l gedurende 15 maand, deels nieuwe eik deels eerste en tweejaars eik.

In het glas krijgen we een purperrode kleur, terwijl in de neus zich subtiele accenten van pepers en bloemen ontwikkelen, ook delicate accenten van pruim en zwarte chocolade. Bij aanzet, fris en overweldigend in de mond waarna de fruitigheid de bovenhand haalt, tannines zijn nog volop in ontwikkeling maar duiden op lange afdronk. Een wijn met 14.5% alc. vol. Met bewaarpotentieel van 3 tot 8 jaar, leuke compagnon bij hert; eend en fazant.

Sainte Catherine 2012: assemblage van Grenache, Syrah en Mourvèdre. Manuele oogst bij optimale maturatie, maceratie gedurende drie weken onder gecontroleerde temperatuur om aroma’s en fruitigheid optimaal te ontwikkelen, rijpte op cuves en eiken vaten gedurende minstens 12 maand.

Purperen mantel met violetachtige glinsteringen. In de neus komen leuke aromatische toetsen van rijp rood fruit en kruiden tot ontwikkeling. Verleidelijke aanzet in de mond met mooi verzorgde structuren met aangenaam kruidige accenten bij de lange afdronk.

Compagnon bij rood vlees, magret van eend en kazen met zachte korst.