Gigondas 7 – Maison Arnoux & fils

In 1717 schenkt graaf François de Castellane de Lauris de Vassardel, heer van Vacqueyras, een wijngaard aan Pierre Bovis, een van de voorouders van de familie Arnoux. Sedertdien is de wijnbouw in de familie uitgegroeid tot een core business die vandaag een domein van meer dan 40 ha omvat.

Het pittoreske dorpje Vacqueyras aan de voet van de Dentelles de Montmirail lijkt voorgeschikt voor de wijnbouw, op de ondergronden voelen meerdere mediterrane rassen zich volledig in hun sas. Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Grenache blanc en Calirette hebben elk op zich een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de wijnen opdat deze zouden uitgroeien tot een prestigieuze Cru des Côtes du Rhône, oorsprongsbenaming waarvoor reeds de eerste stappen werden gezet tijdens de uitbouw van de wijnbouw in deze regio en dit in de 15de eeuw.

Rekening houdende met alle voorschriften ziet het domein Arnoux & fils zich sinds 1936 genoodzaakt om naast de transformatie van eigen trossen tot wijnen, ook selectief over te gaan tot de aankoop van druiven van andere wijnbouwers. De kwaliteit van de wijnen zorgde voor een sterk groeiende vraag waarop onvoldoende respons kon worden geboden. Het was Aimé Arnoux die de aankoop van externe druiven opstartte en meteen zeer strenge selectienormen invoerde.

Vandaag worden naast de eigen trossen nog steeds externe druiven aangekocht die meer dan ooit aan de kwalitatieve eisen moeten voldoen. De verwerking gebeurt nog steeds met het nodige respect voor de traditionele verwerkingsmethodes van de voorouders, evenwel gekoppeld aan moderne technieken. Dit resulteert in gewaardeerde wijnen, voldoende harmonieus en evenwichtig, met stevige kleur in het glas, rijke aroma’s en aangename afdronk.

Op de proeftafel: Gigondas Vieux Clocher – rouge nobles terrasses 2014: De cuvées Vieux Clocher, Côtes de Rhône, Côtes du Ventoux, Beaumes de Venise, Cairanne,  Vacqueyras, Châteauneuf du Pape en Gigondas, worden gekenmerkt door een dieprode kleur met fruitig boeket, volrond in de neus met fijne tannines, subtiel kruidig die zorgen voor een wijn die niet alleen jong drinkbaar is, maar evenzeer een mooi bewaarpotentieel bezit. Derhalve worden de wijnen uitsluitend op hout gerijpt zodat de aroma’s zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Gigondas 2014 is een assemblage van 65% Grenache, 20% Syrah en 15% Mourvèdre gemaakt van druiven die maximaal van het zonlicht genoten. Hij ontwikkelt in de neus complexe aroma’s van rijp rood fruit, subtiel gecompoteerd met delicate kruidige toetsen en fijne accenten van kreupelhout. In de mond zeer fijne tannines volrond en genereus met mooi fruitig boeket dat langzaam openbloeit.

Seigneur de Lauris 2011: assemblage van bessen van oude ranken met selectieve oogst, 60% Grenache en 40% Syrah. Behoorlijke lange cuvaison van 21 dagen om het potentieel van deze oude terroirs te optimaliseren, met een rijping van 15 tot 24 maand op hout. Aanlokkelijk mooie rode kleur, in de neus ontplooien zich fruitige horizonten met delicate kruidige toetsen. In de mond eveneens complexe accenten aangevuld door leuke tannines afkomstig van de nieuwe eik waarop de wijn ouderde. Naast de Gigondas biedt deze cuvée een Côte du Rhône, Côtes du Ventoux, Châteauneuf du Pape en Vacqueyras wijnen.