Grand millésime 2015, kenmerk van de 20ste oogst van Château Haut Selve

In 1993 werd het wijndomein Château Haut Selve ex nihilo in de Graves, opgericht door de familie Lesgourgues. Een ‘kasteel’ dat ondertussen wereldwijd wordt geëxporteerd, kasteel waarvan de wijnen zeer regelmatig worden beloond.

Over de hele wereld worden deze wijnen geserveerd als vaandeldragers van kwalitatieve wijnen terwijl ze in Frankrijk een onderdeel zijn van proeverijen van historische partners zoals de Ets Richard in Parijs en Caves Briau in Bordeaux. De toegangspoort van het domein, het werk van Vincent Barré, staat bovendien centraal als symbool voor het betreden van unieke wijngaarden.

Passie tekent trouwens het verhaal van het gezin: Arnaud en Denis Lesgourgues, dirigenten van de vijf wijndomeinen van de familie Lesgourgues, die tevreden terugblikt op de creatie van hun domein Château Haut Selve:

“Château Haut Selve, geboren in 1993, uit de ambitie, om een ​​nieuwe en grote wijngaard te creëren, op het terrein van een pand met grote reputatie in de 19e eeuw, maar verdween na de verspreiding van phylloxera. Dit unieke domein van de 20ste eeuw in Bordeaux is gevestigd op een historische bodem van de Graven die 120 jaar werd verwaarloosd en zich tot een bos ontwikkelde …: met oneindige voorzorgsmaatregelen werd het ontbost, vrijgemaakt, werd de wijnstok geïmplanteerd met de zorg voor snelle en diepe beworteling, kortom werd het getransformeerd tot een ideale terroir voor de grote Cabernet-Sauvignon. Bleef de noodzaak voor de bouw van een chai met eigentijds maar vooral duurzaam karakter. Deze ambitie vereiste talent, de familie verzamelde een enthousiast team, gedurfd, een zoektocht naar uitmuntendheid. Dankzij Sylvain Dubuisson, architect-ontwerper, Vincent Barré voor het uittekenen van de wijngaarden, grills en poorten, en het architectenbureau Coherence van Biarritz ” kon deze ambitie in de realiteit worden omgezet.

Als motto hanteer Château Haut Selve ” No Nova Sed Nove ” (geen nieuwe dingen maar op een nieuwe manier), doen en bouwen voor morgen, het illustreert de wil voor de heropbouw en garanties voor de toekomst.

Een nieuw etiket als start van de 20ste oogst van Château Haut Selve:

Volgens Michel Bachoc, oenoloog: “2015 maakt deel uit van de grote millésimes in de regio Bordeaux van wijnen met mooie fruitige tonen, ondersteund door mooie structuren en lineaire tannines. De voorwaarden die nodig zijn voor het succes van deze oogst zijn aanwezig: bloei en vroege vruchtzetting na een winter zonder problemen gevolgd door een warm, droog voorjaar met weinig regenval en een goede rijping geoptimaliseerd bij het begin van een droge en warme zomer, gevolgd door een maand augustus met beperkte neerslag, toch droog genoeg, maar zonder overmatige hitte en goede weersomstandigheden tijdens de oogst.

Château Selve 2015 (60% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon) en Château Selve Reserve 2015 (56% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot) zijn volwwaardige ambassadeurs van deze uitstekende, harmonieuze wijnen, goed gestructureerd met fijne tannines, diepe kleurschakeringen, rijp en pittig …