Eten en drinken bij FRANQ

Vlamingen zijn Bourgondiërs en die cultuur wil Franq ook naar de gasten uitdragen. Daarom wordt er bij FRANQ veel aandacht besteed aan eten, drinken en genieten. Zowel hotelgasten als mensen daarbuiten zijn van harte welkom in ons restaurant en in de bar. Bij Restaurant FRANQ geniet u in een elegante setting van een hedendaagse Frans-Belgische keuken op gastronomisch niveau. De leiding van de keuken is in handen van de gerenommeerde chef Tim Meuleneire. Een gekende naam in de culinaire wereld die in het verleden onder meer met zijn restaurant De Koopvaardij succes oogstte. In de Koopvaardij oogstte Tim vrij snel succes gezien het restaurant amper één jaar na de opening reeds met een Michelinster mocht pronken. Na een 7-tal jaar moest hij het restaurant evenwel sluiten ondanks zijn locatie nabij de Antwerpse haven en bekendheid bij zakenlui. De economische crisis rond 2010-2011 was genadeloos. Ondertussen had Tim in 2009 zich gekroond tot laureaat van de prestigieuze wedstrijd Prosper Montagné, ongetwijfeld pluspunten voor restaurant Franq. Tim is nu beslist klaar om de gasten van FRANQ te verwennen met verfijnde, smaakvolle gerechten op basis van dagverse topproducten. Het restaurant is dagelijks geopend voor zowel ontbijt, lunch als diner.

De beste wijnen, de lekkerste cocktails en koffie- of theespecialiteiten vindt u bij Bar FRANQ. Naast deze heerlijke dranken stilt men graag de kleine honger met de FRANQ’s ‘Evergreens’, een reeks pure en zorgvuldig uitgekozen hapjes. Persoonlijke aandacht en liefde voor het vak is hier vanzelfsprekend. De hele dag door worden de smaakpapillen geprikkeld.

Wanneer het net een tikkeltje specialer mag, nodigt Franq u graag uit om in een besloten gezelschap te lunchen of te dineren in het zestiende eeuws ‘Den Dooren Boom huisje’ of in één van de andere historische ruimtes.

Om de kwaliteit te garanderen en uit overtuiging kiest men bij FRANQ voor leveranciers en partners uit de omgeving voor duurzame en lokale producten. Daarnaast opteert men voor gerenommeerde namen die garant staan voor een fantastische culinaire beleving. Zo zorgt Bollinger voor de champagnes, werkt men samen met bakkerij Toon De Klerck en zorgt Caffe Mundi met z’n barista-expertise voor de beste koffie. Uniek zijn ook de pralines die topchocolatier DelRey speciaal voor FRANQ ontwikkelde. Erg trots is men op het partnership met Water Made Blue. Met elke fles water zorgt deze organisatie voor 1.000 keer zoveel schoon drinkwater voor mensen in nood.

Bij onze proeverij moesten we al snel toegeven dat Tim de voorbije jaren niets aan inventiviteit en creativiteit heeft ingeboet. Oog voor kwalitatieve en precieuze selecties van topingrediënten resulteren nog steeds in feilloze decoratieve presentaties die oogstrelend de smaakpapillen verwennen. Een diep smaakprofiel en intens genot zorgen voor hartverwarmende gerechten die op attente en professionele wijze worden geserveerd.

Het restaurant is sober maar toch sfeer- en stijlvol ingericht, een interieur dat perfect aansluit bij er historische kader van het gebouw, terwijl de open keuken mede door de zwarte achtergrond, zicht biedt op de intense drukte die er heerst, hoewel ze tegelijkertijd uitgroeit tot een perfect geoliede en onvermoeibare draaischijf.

Wij genoten na het aperitief met leuke knapperige hapjes met o.m. parmaham, spruitjes, kweepeer en geitenkaas, van een leuk en lekker menu “Franq” waarbij Tim ruimschoots zijn creativiteit etaleerde. Onze proeverij startte met gebakken sint jacobsvruchten uit Dieppe, geserveerd met schorseneer en pancetta van Duroc. De zilte toetsen van de sint jacobsvruchten werden aangevuld met geurige aroma’s en heerlijke toetsen van bijtgare schorseneer met delicate zuuraccenten en een fijne Durco pancetta. Een mooi decoratieve presentatie die uitgroeide tot een succulente creatie. De traag gegaarde zalm ‘label rouge’ vormde het tussengerecht, als compagnon fijne schijfjes pastinaak, subtiel aangebakken, terwijl clementines de bereiding met een pittig citrusaccentje tooide, geschraapte en gepofte kastanjes brachten evenwicht maar strooiden tegelijk een zweem van herfstkleuren en herfstgeuren doorheen de creatie.

Als hoofdgerecht serveerde Tim een fazant Albufeira getooid met mooi aangebakken kropjes witloof gegratineerd met merg en vergezeld van een mooie krokante polenta. Het geheel werd behoedzaam getooid met een geurig en romig sausje, een apart potje saus kon zo nodig de uitgesproken sausliefhebbers begeesteren al zou je door oversauzing ongetwijfeld de leuke evenwichtige maar vooral overheerlijke smaakaccenten van deze fijne ingrediënten, verdrinken. De huiscreatie van Belle Helène met subtiele en pittige toetsen van galenga en duli peper vergezeld van een heerlijke sorbet, was de starter van een afsluitend assortiment zoetigheden.

Restaurant Franq werd door de té recente opening niet opgenomen in de culinaire gidsen 2018, ongetwijfeld maakt het in het najaar 2018, deel uit van de spetterende nieuwkomers met uitmuntende cijfers, meer dan terecht overigens.

Hotel FRANQ – Restaurant FRANQ – Kipdorp 10 – 12 2000 Antwerpen

T. 0032 3 555 31 80 – www.hotelfranq.com – welcome@hotelfranq.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

beloftevolle nieuwkomer – absolute aanrader

selectie van verse en kwalitatieve ingrediënten

succulente en decoratieve bereidingen

attente bediening

huist in een historisch pand in hartje Antwerpen