Guffens au sud – Vaucluse

Dit onderdeel omvat een Guffens au sud classic- Marsanne & Roussanne, Guffens Grande trilogie, Guffens Chardonnay Plateau de l’Aigle en een ‘koppige’ Guffens rouge 2013.

De Guffens sud Classic 2013 wordt gemaakt van druiven afkomstig van het Château Tourettes en bestaat uit 60% Marsanne en 40% Roussanne. De druiven voor deze wijn worden manueel geoogst en fermenteren in horizontale inox gedurende 10 maand, de horizontale fermentatie wordt toegepast om de frisheid van de wijn optimaal te bewaren.

In de neus krijgen we frisse aroma’s van lavendel, droge kruiden en kreupelhout, in de mond biedt hij een leuke frisheid en subtiele accenten van groene thee, facetten die zorgen voor een krachtige en rijke afdronk.

Ook de druiven voor de Guffens Grande trilogie worden nauwgezet geselecteerd. De wijn bestaat uit 50% Roussanne, 30% Chardonnay en 20% Viognier. De Roussanne wordt gerijpt in fouders terwijl de beide andere wijnsappen op hout rijpen. Een uiterst zorgvuldige selectie van de beste sappen is nodig om de ideale wijn te krijgen.

In de neus ontwikkelen zich onmiddellijk aroma’s van wit fruit met duidelijke accenten van peer, gevolgd door delicate lichte accenten van toast. Deze wijn bloeit in de mond eerder langzaam open om zich in het middenpalet als aangenaam volrond te manifesteren. Bij de mooie afdronk komen subtiele accenten van een leuke aciditeit tot uiting.

Voor de Guffens Chardonnay plateau de l’Aigle worden uitsluitend druiven gebruikt die geteeld werden op de kalkachtige gronden van het plateau van Château Tourettes. Het rendement is hier eerder aan de lage kant terwijl anderzijds enkel sappen van de eerste persing worden gebruikt waardoor en de aciditeit en de fijne minerale toetsen worden bewaard. De fermentatie gebeurt op eik waarvan jaarlijks 20% nieuwe vaten worden geïntroduceerd.

In de neus zorgt de fermentatie op eik voor uitzonderlijke aroma’s van verse druiven en subtiele accenten van granny smith. In de mond transformeren deze aroma’s zich in aangenaam leuke accenten, het zijn vooral de leuke mineralen die de teelt op kalkachtige, steenrijke gronden aantonen.