Couvert Couvert – Heverlee

Droom en passie, passie en droom De dubbele naamgeving van dit restaurant is ietwat ongewoon, maar is de weerspiegeling van de inzet en de culinaire beleving van het broederpaar Folmer.

Laurent en Vincent Folmer, van huisuit en vorming banketbakkers, hebben in dit segment ronkende namen op hun palmares zoals Oberweiss, Marc Meneau, Flo Prestige en Fauchon. Met de komst van Veerle, Laurents echtgenote gingen ze een nieuwe koers aren en richtten ze een restaurant op. Voor de broers de realisatie van hun droom om keukenchef te worden, terwijl Veerle, opgeleid tot laborante, hun passie volop deelt en stimuleert en zich in de zaal tot een perfecte gastvrouw ontpopt.

Het restaurant werd ondergebracht in een modern, licht en luchtig complex waarin vroeger een groentewinkel een onderkomen vond. Na een aantal verbouwingen is er noch van de groenteschuur, noch van de binnenkoer, enig spoor weer te vinden. De inkomhal biedt een originele doorkijk naar de wijnkelder, maar evenzeer een knipoog naar de grotendeels open keuken. Gekscherend durven sommige zelfs te beweren dat de benaming evengoed Ouvert Ouvert kon zijn. Hoe dan ook, het leuke gezellige interieur biedt ruimschoots de kans om de lekkere en kwalitatieve gerechten rustig te degusteren.

Couvert Couvert brengt een eigen keuken met veel respect voor de originaliteit en het smaakpatroon van de basisproducten. Laurent en Vincent streven naar innovatie en originaliteit die met een kwalitatieve noot, de klanten moeten overtuigen, bovendien zorgt de persoonlijke touch die ze aan de gerechten meegeven alvast voor een duidelijke overredingskracht. Restaurant Couvert Couvert is voor de broers de figuurlijke spiegel van hun ziel waarbij ze kwaliteit koppelen aan een maximale openheid enerzijds naar de gasten toe en anderzijds naar nieuwe invloeden en technieken.

Couvert Couvert wil een hedendaags restaurant zijn zonder daarom het uitgesproken label ‘trendy’ te moeten meesleuren. De keuken weerspiegelt alleszins een coherent streven naar perfectie en detail, facetten die duidelijk tot uiting komen in de informele sfeer waar iedereen zich goed voelt, zowel de zakenman in driedelig pak die langsloopt voor een snelle lunch, als het jonge studentenkoppel dat zijn eerste samenzijn viert, als de fijnproever die de nieuwste suggesties uittest. Couvert Couvert wil kortom een restaurant zijn waar iedereen simpelweg langsloopt om van een lekkere keuken te genieten.

De ogen en smaakpapillen van het broederpaar staan permanent op scherp, hierdoor is hun keuken één onophoudelijke ontdekkingsreis doorheen een opwindende zintuigelijke wereld. Een universum dat raakpunten heeft met tal van culturele invloeden: Bretoens, Provençaals, Vlaams, Spaans, Oosters, Waals, klassiek en ook baanbrekend.

Tijdens onze proefsessie genoten we bij het aperitief van enkele kleurige en fijne proevertjes met als opener een schaaltje met fijne zalmmousse en keurige bitterkoekjes, gevolgd door een trio bestaande uit varkenskop met radijs, wafeltjes met kaas en brandade van aardappel en noten. Keurige en decoratieve presentaties waarbij de broers hun vorming van banketbakker onmogelijk kunnen verbergen, precieze dosering, exacte creaties boordevol smaak en aroma. Ook de  signatuur van verse beetgare Mechelse asperges met spinkrab, tamarine en takjes jonge prei straalde tegelijk een kunstige eenvoud en oog voor detail uit. Als hoofdgerecht een licht gezouten en zilte moot kabeljauw met keurige bloemkoolroosjes, een geurige creatie die door de unieke en nauwkeurige decoratie respect afdwingt voor de ganse keukenploeg van Couvert Couvert. Het mooi gestructureerd kaasbord werd een perfecte afsluiter waardoor de globale maaltijd moeiteloos kan worden omschreven als een geurig en decoratief palet dat een zeer lekkere en sublieme test voor de smaakpapillen voorschotelt. Een proeverij met enkele leuke verrassingen waarbij de gerechten kleurrijk, smaakvol, natuurlijk, gedurfd en meesterlijk worden geserveerd met zeer verzorgde gaartijden waardoor de passie van de broers in een harmonieuze keuken openbloeit.

Couvert Couvert – St Jansbergsteenweg 171 – 3001 Heverlee

Tel 016- 26 6979 – www.couvertcouvert.be – gesloten op zondag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted: 4 minutes

leuke decoratieve creaties boordevol smaak

dagverse ingrediënten

persoonlijke accenten van de chefs

Michelin: 1 ster

modern terras en designinterieur

fijne creatieve keuken

uitstekende smaakharmonie

GaultMillau: 17/20

modern, minimalistisch pand

gastronomische tempel

klassieke Franse gastronomie met peroonlijk toets

Delta: 2 koksmutsen

vaste waarde met goed gevulde betere tafels

uitstekend huis

afrekening ietwat aan ‘zware kant’