Verget Bourgogne

In deze selectie zitten een 10-tal wijnen met Macon, Bourgogne, Saint Véran, Pouilly Fuissé en Chablis wijnen. Ondanks de diversiteit behouden ze elk op zich hun eigen karakter en bewijzen door hun veelheid, de vele capaciteiten die het wijnhuis Guffens aanbiedt.

Macon Charnay ‘le clos Saint-Pierre’. De druiven van dit zuidgericht perceel genieten van een optimale maturiteit mede door de argileux ondergrond. Anderzijds wordt ervoor gezorgd dat de sappen de nodige frisheid behouden. De fermentatie van het eerste sap gebeurt in horizontale inox gedurende een maand, nadien rijpt de wijn gedurende 3 maand op hout.

In de neus krijgen we mooie accenten van witte bloemen gemengd met toetsen van rijp geel fruit. De krachtige afdronk in de mond behoudt echter de mooie frisheid van de wijn en de volheid van aroma’s.

De teelt van de Saint Véran lieu (inter)dit vindt plaats op het gehucht Côte Rôtie in Davaye. De zuidgerichte kalkachtige ondergrond met nochtans weinig diepgang, levert dan ook amper een rendement op van 25 hl/ha. De sappen van de eerste persing worden gevinifieerd op eik waarvan 25% nieuwe eik, terwijl de alcoholische fermentatie en rijping een wekelijkse batonnage meekrijgt.

In de neus zijn de aroma’s minder uitgesproken dan de voorbije jaren maar de densiteit van de wijn ligt opmerkelijk hoger. In de mond komen onmiddellijk vettige en volronde accenten tot uiting die zich mooi vermengen met aangename mineralen. Deze wijn wordt een onbetwistbare topwijn.

De Pouilly Fuissé Les Combes vieilles vignes heeft zijn naam niet gestolen gezien de druiven uitsluitend afkomstig zijn van het gehucht Pouilly, terwijl ook de betiteling ‘vieilles’ meer dan terecht is gezien het gaat om wijnranken van minstens 70 jaar oud. Dit zorgt tevens voor kleinere trossen, beperkt in aantal. Toch zorgt de argileux ondergrond voor rijkdom en kracht waarbij de sappen van de eerste persing op eik worden gevinifieerd.

Deze Pouilly Fuissé zorgt in de neus voor aroma’s van rijp fruit met duidelijke accenten van peer en tevens voor delicate aroma’s van toast. In de mond rijke en ietwat wilde krachtige toetsen gemend met een subtiele aciditeit, een geheel dat zorgt voor een mooie en toch luchtige afdronk.

Ook de Chablis 1er Cru Vaillons heeft leuke accenten in petto. In de neus noteren we complexe aroma’s met heerlijke toetsen van witte bloemen en eerder subtiele accenten van noten. In de mond ontplooit zich een krachtige, volronde en rijke wijn met fruitige aroma’s van o.m. sinaasappel. Toch zijn het de delicate minerale toetsen die voor een leuke afdronk zorgen.