Hennessy Very Special X Felipe Pantone: partners in motion

Dit jaar brengt Hennessy opnieuw een Very Special Limited Edition fles uit in samenwerking met een spraakmakende kunstenaar. ’s Werelds best verkochte cognacmerk strikte dit jaar Felipe Pantone voor het ontwerp van de exclusieve fles.

De Spaans-Argentijnse artiest staat bekend om zijn verwijzingen naar de jaren ‘80 en ‘90 en dan vooral oude televisieschermen en testbeelden uit die tijd. Hij studeerde kunst in Leeds en verwierf zichzelf allereerst een graffitireputatie onder de naam Pantone, gevolgd door wereldwijde erkenning als kunstenaar met een geheel eigen insteek. De esthetiek van deze bijzonder veelzijdige kunstenaar vormt een mengeling van kinetische kunst, optische kunst en glitch art. De graffiti-invloed is vooral merkbaar in het architecturale karakter van zijn werk.

Zijn kenmerkende stijl komt terug in het design van de nieuwe Hennessy Very Special Limited Edition fles, die vanaf september in beperkte oplage te koop is bij de betere wijnhandelaars in België.

Felipe Pantone is steeds een rebel geweest. Op 10-jarige leeftijd verhuisde hij vanuit zijn geboortestad Buenos Aires naar Spanje, waar hij na een aantal jaar te experimenteren met graffiti zijn eigen stijl ontwikkelde, een smeltkroes van vintage typografie, optische illusies en kinetiek. Vandaag zijn zijn werken wereldwijd te zien in het Mesa Contemporary Arts Center, het Long Beach Museum of Art (VS) en het Palais de Tokyo (Paris). In Belgïe exposeerde hij ondermeer in het MIMA in Brussel en op het Motif festival in Hasselt.

Volgens Felipe Pantone vormen de beweging, de verzadiging en het gebruik van nieuwe technologieën waardoor zijn werk wordt gekenmerkt een weergave van de vervreemding tussen de samenleving en de technologie en illustreren ze een modernistische droom.

Hoewel hij in de voorhoede staat van de hedendaagse kunstscene, cultiveert Felipe Pantone een diepe waardering voor het verleden. Dat begrip en respect vormen de basis voor de twee originele kunstwerken die hij voor het Maison Hennessy maakte. “Of het nu gaat om kunst of het maken van Cognac, je moet het verleden respecteren, maar het is ook belangrijk om jezelf voortdurend opnieuw uit te vinden als je de vlam levend wilt houden”, merkt hij op.

Tijdens Felipe Pantone’s eerste bezoek aan Cognac bracht een gesprek met Hennessy Meesterblender Renaud Fillioux de Gironde de overeenkomsten naar boven tussen Cognac maken en zijn eigen proces van “Remixing the Present.” De Hennessy Very Special Limited Edition van Felipe Pantone is gebaseerd op het originele kunstwerk W-3 Dimensional Three Stars van de kunstenaar, een stuk geïnspireerd op het verleden van Hennessy.

Felipe Pantone raakte gefascineerd door de archiefbibliotheek van Hennessy in Cognac. Hij bladerde er door oude etiketten en advertenties en onderzocht antieke flessen en verpakkingen. In zijn creatieve proces selecteerde de kunstenaar favoriete thema’s uit zijn eerdere werk en vermengde hij deze met de verzamelde patronen uit de Hennessy-archieven. Naast het driesterrenontwerp, een motief dat in het verleden werd gebruikt door Maurice Hennessy, ontwikkelde Felipe Pantone een nieuwe versie van een quilted patroon. Vervolgens verwerkte hij de erfgoedvondsten met zijn eigen, kenmerkende vormen. De Hennessy Very Special Limited Edition kreeg een iriserende bliksemschicht die de verschillende grafische elementen op het etiket met elkaar verbindt, wat de snelheid van het digitale tijdperk symboliseert.

HENNESSY VERY SPECIAL

Hennessy Very Special heeft een unieke stijl waardoor het een referentie is in de kunst van het blenden. Hennessy Very Special door Felipe Pantone brengt hartverwarmende en full-bodied smaken samen.

De Hennessy-knowhow werd van generatie op generatie doorgegeven, tot groot plezier van kenners die op zoek zijn naar een heel bijzonder moment. Om deze reden is het een Cognac die door smaakmakers over de hele wereld wordt gewaardeerd.

PROEFNOTITIES

In de neus brengt Hennessy Very Special een intens en fruitig karakter, samen met aangename eiken smaaknoten. In de mond roepen krachtige smaken geroosterde amandelen op, ondersteund door de frisse, levendige tonen van de druiven. Hennessy Very Special by Felipe Pantone kost 35 € en is verkrijgbaar bij de betere wijnhandel.